direct naar inhoud van 5.4 Ontwikkeling
Plan: Spoolde Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP09014-0004

5.4 Ontwikkeling

In het plangebied zijn twee,ontwikkelingen meegenomen, nl de bouw van maximaal zes woningen aan de Ruiterlaan 1-1 en de bouw van een extra woning aan de Spoolderbergweg 13.

5.4.1 Ruiterlaan 1-1

Op 5 januari 2010heeft het college van burgemeester en wethouders besloten met de ruimtelijke ontwikkelingen ( woningbouw) op de locatie Ruiterlaan 1-1 in te stemmen en dit mee te nemen in het onderhavige bestemmingsplan. De locatie van de voormalige school heeft een maatschappelijke bestemming. De geplande ontwikkeling past niet in het bestemmingsplan, omdat invulling met woningen niet ten dienste staat van de bestemming. Voor de ontwikkeling zal de bestemming gewijzigd moeten worden.

Voor de onderzoeken die in het kader van deze bestemmingswijziging zijn gedaan wordt verwezen naar hoofdstuk 4.

In 2009 is een “Korte stedenbouwkundige verkenning” gemaakt voor de locatie Ruiterlaan 1-1. Deze verkenning vertaalt het ruimtelijk beleid voor deze locatie en geeft een beeld van de ontwikkelingsmogelijkheden voor woningbouw. De notitie geeft concrete randvoorwaarden, eisen en wensen die bij de herontwikkeling gehanteerd moeten worden. Het gaat daarbij niet alleen om stedenbouwkundige aspecten, maar eveneens om de programmatische, verkeerskundige en uitvoeringseisen.

Volgens het Structuurplan 2020 valt de locatie die wordt ontwikkeld in het woongebied met een “Dorps” woonmilieu. Daarbij gaat het om suburbaan wonen aan de rand van de stad. In dit woonmilieu is sprake van beperkte dichtheden en veel laagbouwwoningen. Verdichting met woningbouw kan, mits de ruimtelijke structuur ermee wordt verstrekt. De Ruiterlaan vormt een structuurbepalende langzaamverkeersverbinding in de parkachtige zoom van en naar het Spoolderbos / Engels Werk. Het versterken van de ruimtelijke structuur langs deze verbinding is een belangrijk aandachtspunt.

Nieuwbouw moet aansluiting zoeken bij de directe omgeving wat betreft structuur, korrelgrootte en oriëntatie. De nieuwbouw langs de Ruiterlaan oriënteert zich naar deze straat, zodat continuïteit wordt verkregen in het ruimtelijk beeld langs deze route. De bestaande rooilijnen en bouwhoogten langs de Ruiterlaan zijn richtinggevend geweest voor het ontwerp. Om het ruimtelijke beeld van de Ruiterlaan te continueren worden een drietal vrijstaande woningen gebouwd, georiënteerd op deze straat, met een ruime voortuin. Voor het bepalen van de rooilijnen is goed gekeken naar de kroonprojecties van diverse belangrijke/ beeldbepalende bomen en is rekening gehouden met de zichtlijn op het karakteristieke theehuis ten noorden van de locatie.

Bebouwing op het achterliggende terrein, langs het klinkerpad van Vitens kan bestaan uit twee-onder-een-kapwoningen of vrijstaande woningen (villa´s) met maximaal 2 bouwlagen en een kap, georiënteerd op een ontsluitingsweg. De ontwikkelaar zet in op 2 of 3 vrijstaande woningen. De bebouwing moet ruimtelijk een relatie krijgen met de bebouwing aan de overzijde van de ontsluitingsweg.

5.4.2 Spoolderbergweg 13

Op het perceel Spoolderbergweg 13 is momenteel een vrijstaande woning aanwezig. De eigenaar heeft het verzoek ingediend voor de bouw van twee vrijstaande woningen. Het vorige bestemmingsplan laat hier twee woningen toe, in de vorm van een twee-onder-één kap woning. In de praktijk zijn langs de Spoolderbergweg voornamelijk vrijstaande woningen gebouwd. Typologisch sluit de nieuwbouw van twee vrijstaande woningen in plaats van een twee-onder-één kap woning goed aan bij het bestaande beeld. Het betreffende kavel heeft een dusdanige breedte dat twee vrijstaande woningen inpasbaar zijn. Richting de zijdelingse perceelsgrenzen blijft voldoende afstand aanwezig (>3 meter). Voor de westelijk gelegen woning wordt de rooilijn van de belendende bebouwing opgepakt. De andere woning verspringt 3 meter naar de straatzijde, ter wille van een overgang naar de rooilijn van het naastgelegen schoolgebouw. Daarmee ligt deze woning in de rooilijn van de oorspronkelijke bebouwing.