direct naar inhoud van 3.2 Archeologisch en monumentenbeleid
Plan: Ruiterlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP09003-0004

3.2 Archeologisch en monumentenbeleid

Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) van kracht geworden. Deze wet, een wijziging op de Monumentenwet 1988, regelt de omgang met het archeologisch erfgoed. Nieuw in de wet is dat gemeenten een archeologische zorgplicht krijgen en dat initiatiefnemers van projecten waarbij de bodem wordt verstoord, verplicht zijn rekening te houden met de archeologische relicten die in het plangebied aanwezig (kunnen) zijn. Hiervoor is onderzoek noodzakelijk: het archeologisch vooronderzoek. Als blijkt dat in het plangebied behoudenswaardige archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, dan kan de initiatiefnemer verplicht worden hiermee rekening te houden. Dit kan leiden tot een aanpassing van de plannen, waardoor de vindplaatsen behouden blijven, of tot een archeologische opgraving en publicatie van de resultaten.

Zoals gezegd, bracht de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz) nieuwe taken en verantwoordelijkheden voor de gemeente Zwolle met zich mee. Het archeologiebeleid gemeente Zwolle geeft aan op welke wijze de gemeente Zwolle met deze verantwoordelijkheden omgaat. Het beleid is uitgewerkt aan de hand van een viertal kernbegrippen: kenbaarheid, verankering, betaling en kwaliteit. Centraal thema daarbij is dat de archeologische waarden waar nodig worden beschermd, zonder dat er meer maatschappelijke lasten in het leven worden geroepen dan noodzakelijk is. Op 18 augustus 2008 heeft de gemeenteraad van de gemeente Zwolle het archeologiebeleid vastgesteld.

In 2002 is de Archeologische Waarderingskaart Zwolle (AWZ) opgesteld. De kaart is de beleidsadvieskaart op basis waarvan rekening kan worden gehouden met archeologische waarden in de bodem. De AWZ is een uitgebreide bureaustudie van het grondgebied van de gemeente Zwolle.

Het archeologisch potentieel van de verschillende gebieden in de gemeente Zwolle is gewaardeerd in een bepaald percentage (0%, 10%, 50%, 90% en 100%). De AWZ wordt gehanteerd als toetsingsinstrument indien de kaart (nog) niet is opgenomen in een bestemmingsplan.


Op de AWZ is het plangebied aangeduid met een waarde van 50%. Deze archeologische waardebeoordeling is vooral gebaseerd op de mogelijke aanwezigheid van restanten van de verdedigingslinie van de stad Zwolle, via de Spoolderberg naar het Engelse Werk. Op oud kaartmateriaal is te zien dat door het oostelijk deel van het perceel een aarden wal met gracht heeft gelopen die de verbinding vormde tussen de Spoolderbergschans en het Nieuwe Werk (zie figuur 2.4.). Het vermoeden bestaat dat nog sporen van de verdedigingswal met gracht aanwezig zijn. Om dat vast te stellen, zal een inventariserend Veldonderzoek moeten worden uitgevoerd. Bij een archeologische verwachtingswaarde van 50% of meer, zoals hier het geval is, wordt in de gemeente Zwolle een dubbelbestemming opgenomen ter bescherming van deze waarden.

Het Expertisecentrum Stad en landschap van de gemeente Zwolle heeft opdracht gekregen een inventariserend veldonderzoek uit te voeren. Met de uitvoering van het onderzoek wordt echter gewacht totdat het groen op de locatie in voldoende mate is opgeschoond.