direct naar inhoud van 8.2 Vooroverleg (2005 en 2010)
Plan: Centrum Enter
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2010000022-0002

8.2 Vooroverleg (2005 en 2010)

Ingevolge artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening plegen burgemeester en wethouders, waar nodig, overleg met de nader in dit artikel genoemde instanties en functionarissen.

In het onderstaande is per overleginstantie de reactie samengevat en voorzien van een gemeentelijke beantwoording. Ook hier geldt dat is aangegeven of een reactie heeft geleid tot een aanpassing van het voorontwerp bestemmingsplan. Gezien het feit dat het vooroverleg al in 2005 heeft plaatsgevonden, zijn de VROM-Inspectie, Provincie Overijssel en het Waterschap Regge en Dinkel wederom om een reactie gevraagd op het (concept) ontwerpbestemmingsplan. Deze wordt tevens in deze paragraaf samengevat.

2005

VROM-Inspectie

In de reactie wordt kenbaar gemaakt dat het voorontwerp bestemmingsplan geen aanleiding geeft tot het maken van opmerkingen.

Reactie gemeente

De reactie is voor kennisgeving aangenomen.

Provincie Overijssel, eenheid Ruimte, Wonen en Bereikbaarheid

Opgemerkt wordt dat vele kleine versnipperde plannen op overzichtelijke wijze herzien en gebundeld worden in één plan. Het plan biedt ruimte voor een kwaliteitsslag in het centrum van Enter en sluit ook uitstekend aan op de provinciale beleidsprioriteit "inbreiding" voor "uitbreiding". Mede namens de andere provinciale eenheden wordt daarom waardering uitgesproken over het plan en ingestemd met de planopzet en de bijbehorende regels. Afgesloten wordt met de opmerking dat in geval van verplaatsing van detailhandelsbedrijven (her)bestemming van het vrijkomende perceel nadere aandacht behoeft.

Reactie gemeente

Ten aanzien van het laatstgenoemde merkt de gemeente op dat in de regels van het voorliggende bestemmingsplan hierin reeds voorzien is. In de regels van de bestemmingen "detailhandel" en "kantoren" zijn wijzigingsbevoegdheden opgenomen die het mogelijk maken de bestemming van het perceel (na verplaatsing/beëindiging van de functie) eenvoudig te wijzigen in "woondoeleinden". Op deze wijze wordt invulling gegeven aan de aan het plan ten grondslag liggende doelstelling: het aantrekkelijker maken van het centrum door het concentreren van centrumfuncties. Voor het overige worden de opmerkingen voor kennisgeving aangenomen.

Waterschap Regge en Dinkel

Aangegeven wordt dat in het plan weliswaar de wetgeving en (gedeeltelijk) het beleid ten aanzien van water in ruimtelijke plannen is verwoord, maar dat een vertaling van dit beleid naar het bestemmingsplan Centrum Enter ontbreekt. Ook in conserverende plannen is de omgang met hemelwater en het waterschapsbeleid nadrukkelijk aan de orde. Geadviseerd wordt om binnen de bestemmingen waar zich afkoppelkansen voordoen, de mogelijkheid voor infiltratie, transport en tijdelijke berging van hemelwater in de doeleindenbeschrijving op te nemen. Aangezien er in of nabij het plangebied geen waterlopen van de legger der wateren voorkomen, hebben de bepalingen van de keur die in het plan worden beschreven geen relevantie voor het onderhavige plan.

Reactie gemeente

In diverse bestemmingsomschrijvingen in het plan is reeds opgenomen dat de gronden tevens bestemd zijn voor water of voor waterlopen. Hiermee is planologisch geregeld dat het hemelwater kan worden afgekoppeld. Vanwege de belangrijkheid van het thema water in ruimtelijke plannen heeft de gemeente naar aanleiding van de reactie van het waterschap echter besloten in elke bestemming in de doeleindenomschrijving op te nemen, dat de gronden van de betreffende bestemming tevens bestemd zijn voor "voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding". De bepalingen ten aanzien van de keur zijn uit de toelichting verwijderd.

Het Oversticht

Het Oversticht verwijst naar een brief van 28 februari 2005, waarin zij opmerkt dat het voor amateur-archeologen wettelijk verboden is om zelfstandig archeologisch onderzoek te doen. Zij adviseert om in de archeologieparagraaf van het bestemmingsplan op te nemen dat het wenselijk is om bij de (wijzigings-)projecten die het plan mogelijk maakt archeologisch onderzoek te laten doen door een daartoe gecertificeerd archeologisch onderzoeksbureau. Het Oversticht is voorstander van het opnemen van een aanlegvergunningstelsel in het bestemmingsplan. De voorgestelde aanvullingen in de wijzigingsbevoegdheid in de diverse hoofdstukken en de ontwikkelingsregeling (19.1.6 lid c) voldoen aan dit advies. Gezien de beperkte schaal van het centrum van Enter wordt geadviseerd de eenheid van het centrum als geheel in de gaten te houden. Door een onderscheid in deelgebieden bestaat het gevaar dat de driedeling wordt versterkt.

Reactie gemeente

De archeologieparagraaf in de toelichting is aangepast conform het advies van Het Oversticht. In de regels zijn op diverse plekken de wijzigingsbevoegdheden en de ontwikkelingsregeling aangepast, ten behoeve van het aspect archeologie. De gemeente besteedt bijzondere aandacht aan de (twee) overgangsgebieden, waardoor de deelgebieden op een natuurlijke wijze in elkaar overlopen. De gevreesde opdeling wordt op deze manier voorkomen.

2010

VROM-Inspectie

Geen reactie ontvangen.

Provincie Overijssel

De provincie constateert dat het plan niet in strijd is met het provinciaal beleid.

Reactie gemeente

Voor kennisgeving aangenomen.

Waterschap Regge en Dinkel

Uit de digitale watertoets is gebleken dat er geen waterschapsbelang is binnen het plangebied. Het waterschap heeft verder niet gereageerd op het plan.