direct naar inhoud van 5.2 Uitgangspunten
Plan: Wierden-dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2009000005-VA02

5.2 Uitgangspunten

Als algemeen uitgangspunt geldt in ieder geval dat de bestaande situatie (stedenbouwkundig patroon en de aanwezige groenstructuur) het uitgangspunt is en dat er geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Uitsluitend ontwikkelingen waarvoor een bouwvergunning is verleend of waarover een besluit is genomen worden meegenomen, zoals bijvoorbeeld de herinrichting van de Molukse wijk en de aanleg van de tunnel onder het spoor.

Alle verkeerswegen binnen het plangebied worden eenduidig bestemd ten behoeve van verkeers- en verblijfsdoeleinden. Het college heeft toegezegd dat het parkeren in de groenstroken (voor zover gelegen aan de voorzijde van het pand aan de Akeleistraat 26-28), aan de Kruizemunthof (voor de woningen met de nummers 1, 3, 5 en 7), alsmede het ovaaltje tussen de Kamillelaan en de Marjoleinlaan in het voorliggende bestemmingsplan wordt uitgesloten.

De bestaande woningen, maatschappelijke voorzieningen, detailhandelsvestigingen, horecagelegenheden en bedrijven blijven gehandhaafd door een positieve bestemming. Nieuwe functies worden in dit bestemmingsplan planologisch-juridisch niet mogelijk gemaakt.

Voor het beroep/bedrijf aan huis gelden de regels zoals vastgesteld bij de Beleidsregel beroep en bedrijf aan huis gemeente Wierden (4 mei 2010). Ruimten binnen de woning alsmede de bijbehorende bouwwerken mogen worden gebruikt voor een aan huis verbonden beroep of bedrijf, met inachtneming van een aantal bepalingen. Zo mag niet meer dan 35% van de vloeroppervlakte worden gebruikt voor een aan huis verbonden beroep tot een maximum van 50 m2dan wel de bestaande oppervlakte zoals aanwezig op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. Alleen de bewoner van de woning mag de activiteit uitoefenen en detailhandel is niet toegestaan. Ook lichte dienstverlenende bedrijven zijn toegestaan bij vrijstelling, waarbij nagenoeg dezelfde condities in acht dienen te worden genomen. Voor zogenaamde medische beroepen (huisarts, tandarts en dergelijke) kan via een vrijstelling de oppervlakte worden vergroot tot ten hoogste 100 m2.

De huidige milieucategorieën die op de bedrijventerreinen Kluinveen, Hogelucht en Violenhoek zijn toegestaan, zullen, waar mogelijk, worden gehandhaafd. De bedrijventerreinen zullen worden bestemd voor categorie 1 tot en met 3.2 van de VNG-uitgave Bedrijven en Milieuzonering. Daar waar in de vigerende bestemmingsplannen uitsluitend categorie 1 en 2 bedrijven of categorie 1, 2, 3 en 4 bedrijven zijn toegestaan, zullen de gronden specifiek voor de betreffende categorieën worden bestemd. Op de plankaart zal een aanduiding worden opgenomen waar welke categorie bedrijven is toegestaan. Voor de bedrijvigheid binnen de woonwijken zal een wijzigingsbevoegdheid worden opgenomen om de bestemming van het perceel, na beëindiging van de bedrijfsbestemming, te kunnen wijzigen naar wonen, tuin en/of groen.

Met betrekking tot externe veiligheid kan vermeld worden dat de plaatsgebonden risicocontour rond de vulpunten van de lpg-tankstations aan de Nijverdalsestraat 80-82 en 81 voor 1 januari 2010 gereduceerd zullen worden van 35 naar 25 meter. Deze reductie zal gerealiseerd worden door het vastleggen van een maximale lpg-doorzet van 500 m3 per jaar en door doorvoeren van de lpg-convenant maatregelen. Er bevinden zich dan, met uitzondering van de inrichting zelf, geen kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten meer binnen de risicocontour. De situatie voldoet dan aan hetgeen gesteld is in het Besluit externe veiligheid inrichtingen. Na het nemen van maatregelen (hittewerende coating en verbeterde vulslang) voldoet het groepsrisico ook aan het gemeentelijk beleid voor woongebieden.

Voor de tankstations zonder lpg-verkoop ligt de plaatsgebonden risicocontourgrenswaarde, afhankelijk van de benzineomzet, op een afstand tussen 20-25 meter vanaf het vulpunt. Gestreefd moet worden naar een bebouwingsvrije ruimte van tenminste 20 meter rondom de vulpunten. In dat geval zijn ook geen knelpunten voor het groepsrisico te verwachten. Een bebouwingsvrije ruimte van 10 meter van vulpunten is in ieder geval vereist.

Voor het goederenvervoer over spoor geldt dat de plaatsgebonden risico-contour wordt gereduceerd door de risicoreducerende rondmaatregelen die onderdeel uitmaken van het Basisnet Spoor.

Binnen de leidingzones van het straalpad en de voormalige militaire laagvliegroute zal nergens een bouwhoogte worden toegestaan die in strijd is met de beperkende hoogtebepalingen vanwege deze straalpaden/vliegroutes. Het bestemmingsplan zal geen ruimte bieden voor dergelijke hoge bebouwing.

Ter bescherming van de hoofdtransportleidingen van de drinkwatervoorziening en de hoogspanningsleiding zal in het plan een leidingenstrook worden opgenomen, waarbinnen bouwwerken als afwijking en na advies van de leidingbeheerder worden toegestaan.