direct naar inhoud van 4.2 Beschrijving stedenbouwkundig plan
Plan: Hoge Hexel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2009000003-VA01

4.2 Beschrijving stedenbouwkundig plan

Karakter van de woonwijk

De woonwijk zal een groen en dorps karakter krijgen. Er worden voornamelijk vrijstaande en halfvrijstaande woningen gebouwd om dit beeld te verkrijgen. Ook de toekomstige bewoners hebben aangegeven graag een vrijstaande of halfvrijstaande woning te willen kopen. Daarnaast is via Plaatselijk Belang doorgegeven dat de openheid aan de oostgrens van het plangebied zou moeten worden behouden door hier overwegend vrijstaande woningen te realiseren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2009000003-VA01_0013.png"

Verkaveling

Huurwoningen/sociale koop

Door SWWE is aangegeven dat er behoefte is aan huurwoningen in het plangebied. Deze wens is meegenomen bij de planontwikkeling. Er zal ruimte worden geboden aan vier huurwoningen (één rij van vier woningen aaneen).

Water

Vanwege de ligging van het plangebied in een grondwaterbeschermingsgebied en de slechte doorlatendheid van de bodem, zal het hemelwater dat op het verharde oppervlak in het plangebied valt niet worden geïnfiltreerd in de bodem. Wel worden twee wadi's aangelegd om het water te zuiveren en af te voeren naar de waterschapswatergang langs de Sliepersdijk.

Groen

Voor het plangebied is een groenplan gemaakt. De bestaande bomen worden in ieder geval zo veel mogelijk behouden en zijn meegenomen in het ontwerp voor de nieuwe woonwijk. Binnen het plangebied wordt geen boom verplaatst. Het stedenbouwkundig plan is aangepast zodat de boom kan worden behouden. Daardoor is het plan van 27 woningen naar 24 woningen gegaan. Daar waar openbaar groen direct grenst aan particuliere percelen zal in het openbare gebied lage beplanting worden toegepast. In de wijk is ruimte gecreëerd voor een speelplek.

Bij de bestaande woningen in het zuidelijk deel van het plangebied, die met de zij- en/of achterkant door middel van een "groenstrook" grenzen aan het agrarisch gebied, mogen geen hoogopgaande erfafscheidingen in de vorm van schuttingen en/of hekwerken worden gerealiseerd. Hierdoor wordt voorkomen dat er ter plaatse ontsierende erfafscheidingen worden gerealiseerd op de grens met het agrarische gebied. Hoogopgaande groene erfafscheidingen in de vorm van hagen zijn vanzelfsprekend wel toegestaan.

Verkeer en parkeren

Er zal worden aangesloten op de bestaande infrastructuur, te weten de ontsluitingsweg Kleen Esch. Voor hulpdiensten zal een tweede ontsluitingsmogelijkheid worden gemaakt. Deze is gepland aan de zuidwestzijde van het plangebied (bij de langzaamverkeersontsluiting).

Als parkeernorm geldt 1,5 parkeerplaats per woning, waarbij 1 parkeerplaats op eigen erf wordt meegerekend als er een garage wordt gebouwd.

In het plan is ruimte gereserveerd voor een verbinding met een mogelijk volgende woningbouwfase (aan de oostzijde van het huidige plangebied).

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is het op zodanige manier bouwen dat gedurende de gehele levensloop van het gebouw en de gebouwde omgeving zo min mogelijk (milieu)belasting ontstaat. Aandacht voor duurzaamheid betekent expliciete aandacht voor een gezond, leefbaar binnenmilieu van de woningen, beperkingen van de negatieve gevolgen voor mens en milieu en beperkingen van de woonlasten op termijn (energierekening). Ook de woonkwaliteit en een aangename leefomgeving (groen, speelvoorzieningen, weren van geluidhinder, et cetera) maken er onderdeel van uit.

In grote lijnen kunnen binnen duurzaam bouwen de onderwerpen energie, materialen, afval, water, gezondheid en woonkwaliteit worden onderscheiden. De gemeente Wierden ontwikkelt beleid voor duurzaam bouwen. Om duurzaam bouwen invulling te geven is aandacht hiervoor op het niveau van het stedenbouwkundig ontwerp al nodig (bijvoorbeeld rekening houden met zonoriëntatie, vermijden van zware metalen aan buitenzijde van de gebouwen, invulling van een gezond watersysteem). De doorvertaling naar woningniveau kan plaatsvinden door bijvoorbeeld het energiegebruik zoveel mogelijk te beperken en gebruik te maken van verantwoorde materialen zoals FSC-hout.

Beeldkwaliteit

Er wordt geen beeldkwaliteitsplan opgesteld. In de koopovereenkomst zullen wel eisen worden gesteld aan percelen die grenzen aan openbaar groen en/of agrarisch gebied. Op deze plekken zal een specifieke erfafscheiding worden verlangd. Wel geldt voor het gebied de welstandsnota. In paragraaf 2.4 wordt het beleid voor deelgebied 20 (Hoge Hexel) weergegeven. Het beleid is ook op te vragen via de website van de gemeente.