Plan: | Hoge Hexel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2009000003-VA01 |
Landschapsontwikkelingsplan Wierden
In het landschapsontwikkelingsplan (kortweg LOP) heeft de Gemeente Wierden gekozen de belangen van het buitengebied te verankeren. Hiermee is het oude landschapsbeleidsplan komen te vervallen. Het plan moet voor de Gemeente Wierden bijdragen aan de volgende doelen:
Verder omschrijft het LOP dat de gemeente Wierden is opgedeeld in 13 deelgebieden. Deze zijn gebaseerd op vier verschillende aspecten namelijk landschap, beleid, kwaliteit en ontwikkelingen. Kleen-Esch bevindt zich op de Rug van Hoge Hexel. Dit gebied kenmerkt zich door de noord-zuid gerichte stuwwal. Het heeft een halfopen landschap met een afwisseling van bossen, lanen, bomenrijen, erfbeplanting, akkers en weilanden. Daarnaast bevinden er enkele buitenplaatsen en recreatiegebieden in het gebied. In het gebied hebben zich twee ontwikkelingen voor gedaan. In het verleden namen de perceelgrootte en de bossen toe door de ruilverkaveling. Meer recent is de recreatie in het gebied toegenomen. In het landschapsontwikkelingsplan heeft de Gemeente Wierden een aantal opgaven opgesteld voor de Rug van Hoge Hexel:
Om dit te behouden krijgt de Kleen-Esch een open karakter waarin er een duidelijke overgang is naar de naastgelegen open gebieden. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door de aanleg van groenstroken in en op de grens van de woonwijk. Daarnaast is het niet toegestaan schuttingen te plaatsen om het open karakter te behouden. Onderstaande afbeelding is een foto van de bestaande bebouwing in Kleen Esch. Hier is het open karakter goed zichtbaar en de overgang naar het naastgelegen gebied.
Tevens heeft de gemeente een visie opgesteld voor de deelgebieden. De visie voor deelgebied de Rug van Hoge Hexel is gericht op de ruimtelijke afwisseling van open en besloten delen met landgoederen en bossen duurzaam in stand te houden. Deze ruimtelijke afwisseling vormt een belangrijke landschappelijke kwaliteit van het gebied.
Woonbeleid
De steeds veranderende woningmarkt en de komst van de provinciale omgevingsvisie hebben er toe geleid dat de gemeente Wierden haar woonbeleid heeft herzien. In 2007 is de woonvisie 2004+ voor de laatste keer herzien, maar gezien de snelle ontwikkelingen op onder andere de woningmarkt niet meer actueel.
Van 13 januari 2010 tot en met 25 februari 2010 heeft de woonvisie ter inzage gelegen. Op 28 januari 2010 hebben de gemeente en de provincie de prestatieafspraken ondertekend en op basis van deze prestatieafspraken is het totale bruto bouwprogramma voor de gemeente Wierden 515 woningen, inclusief de 30% extra plancapaciteit komt dit neer op 670 woningen. In de woonvisie zijn deze 670 woningen vertaald naar de diverse woningbouwplannen (p. 18 woonvisie). De woonvisie is door de gemeenteraad op 14 september 2010 vastgesteld.
Voor Hoge Hexel is besloten tot 2015 twaalf woningen te bouwen en tussen 2015 en 2020 weer 12 woningen. Het plangebied biedt de mogelijkheid voor het realiseren van 24 nieuwe woningen. De ontwikkeling van de Kleen-Esch past binnen het woningbouwprogramma. Daarnaast heeft de gemeente Wierden voor elk plan een woningbehoeftenonderzoek uitgevoerd. (Zie onderdeel 3.3 voor de Kleen-Esch.)
Daarnaast kan worden opgemerkt dat de provincie Overijssel in haar beleid (Omgevingsvisie) streeft naar aantrekkelijke en gevarieerde woonmilieus, die voorzien in een vraag. Belangrijk hierbij is dat Wierden als plattelandsgemeente alleen mag bouwen voor de lokale behoefte. Volgens de provincie moet de regionale behoefte worden afgewikkeld worden in de netwerksteden (Almelo, Hengelo, Enschede en Borne).
In Hoge Hexel wordt een aantrekkelijk en gevarieerd woonmilieu van 24 woningen gerealiseerd. De aantrekkelijkheid kenmerkt zich doordat de inbreiding een groen en dorps karakter heeft dat aansluit bij het karakter van Wierden. Het gevarieerde woonmilieu kenmerkt zich doordat er ruimte is voor vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap woningen en rijenwoningen. De onderlinge verdeling sluit aan bij de woonbehoefte in Hoge Hexel.
Welstandsnota
Op 5 oktober 2010 is door de gemeente Wierden de nieuwe welstandsnota vastgesteld. Deze welstandsnota is te vinden op de website van gemeente Wierden.
Gebiedskenmerken deelgebied 20 Hoge Hexel
Landschappelijke kenmerken
Hoge Hexel of Heckselo is een hoevenzwermdorp dat in de late Middeleeuwen op de stuwwal is ontstaan. Over het algemeen is de ruimtelijke structuur sinds 1850 nauwelijks veranderd. Er zijn nog steeds grote open agrarische ruimtes. Na de Tweede Wereldoorlog heeft zich een kleine kern ontwikkeld. De kern heeft een open centrum binnen een driehoek die wordt gevormd door het lint van de doorgaande Hexelseweg en de Oude en Nieuwe Schoolweg. Aan deze linten staan vrijstaande en twee-onder-één-kapwoningen. Het is een mengeling van historische en nieuwe bebouwing. Een hoogtepunt in de kern wordt gevormd door het ensemble van de school, de kerk en een historische boerderij in de bocht van de Oude en Nieuwe Schoolweg. De kerk met hoge bomen ervoor is herkenbaar aan de steunberen en de school met zadeldak is gekoppeld aan het schoolmeestershuis met mansardedak. Langs de oude Schoolweg staat een enkele boerderij aan de kant van het landelijk gebied. De twee-onder-één-kap huizen zijn met de voordeur naar de straat gericht en tussen de bouwblokken staan carports. Aan de Kleen Esch zijn recentelijk vrijstaande woningen tussen de linten gebouwd.
Bebouwingskenmerken
De bebouwing in Hoge Hexel bestaat uit vrijstaande huizen van één bouwlaag met kap en twee-onder-één-kap woningen van twee bouwlagen met een kap evenwijdig aan de straat. De kap bestaat veelal uit een zadeldak. De oude woningen hebben licht verticale gevelopeningen, de nieuwere licht horizontale. De materialen bestaan voornamelijk uit rode of aardekleurige baksteen, soms met hout aan de nokgevel en donkere en soms rode pannen, lichte kozijnen en deels donkere ramen en deuren. Dakkapellen en daklijsten vormen de voornaamste details.
Bijzondere elementen
Hoge Hexel was omgeven door vele heidevelden en kende zodoende in de 19e eeuw een groot aantal schaapskooien. Hiervan is een aantal mooie exemplaren overgebleven. Een voorbeeld is de monumentale schaapskooi met houten schuur aan de Piksenweg. De kooi heeft een houten gevel en is rietgedekt.
Ook aan de Hexelseweg 74 bevindt zich een monument, bestaande uit een houten schuur die afgedekt is met stro en pannen en met strovlechtwerk in de gevel.
Veranderingsproces
Aan Kleen Esch worden dertig nieuwe woningen ontwikkeld, hetgeen voor zo'n kleine kern best aanzienlijk is. Bij deze en eventuele verdere ontwikkelingen is het voor het karakter van dit bijzondere dorp essentieel dat de kleinschalige halfopen structuur in stand blijft.3
Welstandscriteria deelgebied 20 Hoge Hexel
Deze criteria gelden niet indien ze in strijd zijn met het bestemmingsplan.
Algemene criteria
Stedenbouwkundige en landschappelijke situering
Massa en vorm
Gevels
Materiaal-, kleurgebruik en detaillering
Reclame
Aan- en uitbouwen, bijgebouwen, overkappingen en erkers
Dakkapellen
Erfafscheidingen