direct naar inhoud van 4.7 Duurzaam bouwen
Plan: Waterwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0184.BP2010Waterwijk-0004

4.7 Duurzaam bouwen

Ruimtelijke ordening heeft invloed op het energieverbruik. Ook in het MER is dit aspect nog eens aan de orde gesteld voor Waterwijk. De energiebalans kan gunstig worden beïnvloed door gebruik te maken van actieve en passieve zonne-energie. Door de woningen zodanig te situeren dat een optimale zoninstraling mogelijk wordt, kan gebruik worden gemaakt van passieve zonne-energie. In het stedenbouwkundig plan is zoveel mogelijk met het bovenstaande rekening gehouden. Binnen dit plan zijn dan ook meerdere locaties opgenomen waar zo optimaal mogelijk kan worden geprofiteerd van passieve zonne-energie.

Actieve zonne-energie dient tevens meegenomen te worden in het bouwkundig ontwerp van de woningen. Er wordt hier met name gedacht aan het aanbrengen van energiebesparende installaties, zoals zonneboilers en dergelijke. Verder dient niet alleen aandacht te worden geschonken aan het woningontwerp met de juiste spouw- en dakisolatie, maar ook aan de hoogte, dakhelling en de nokrichting van de woning. Bij het bouwkundig ontwerp zal ook rekening moeten worden gehouden met het gebruik van milieuvriendelijke materialen. Verder zal moeten worden getracht door een juiste toepassing van geluid- en vochtisolatie een gezond intern woonmilieu te creëren.
Bij dit alles wordt aansluiting gezocht bij de ervaringen die zijn opgedaan bij de realisering van Polderwijk, waar met succes de zogenoemde statiegeldregeling is toegepast. De regeling houdt in dat bij aankoop van kavels een extra bedrag wordt betaald, dat terug verkregen kan worden als bepaalde energiebesparende maatregelen worden toegepast. Bij de realisering van Polderwijk was deze regeling een duidelijk succes. Vanwege recente jurisprudentie is het niet langer mogelijk deze regeling toe passen.

Het gebruik van bodemenergie wordt door de gemeente Urk gefaciliteerd en aangemoedigd. Systemen voor WKO (warmte-koudeopslag) kunnen per cluster van woningen worden aangelegd. Hierbij gaat de voorkeur uit naar gesloten systemen van WKO. De gemeente Urk bereidt samen met de andere gemeenten van de provincie Flevoland beleid voor betreffende integraal bodembeheer.