direct naar inhoud van 4.1 Relatie met het Milieueffectrapportage (m.e.r.)
Plan: Waterwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0184.BP2010Waterwijk-0004

4.1 Relatie met het Milieueffectrapportage (m.e.r.)

Ter onderbouwing van de ontwikkeling 'woningbouw- en werklocaties Urk 2005 - 2025' is in 2005 een m.e.r.-procedure doorlopen. De m.e.r.-procedure richtte zich destijds op de totale ontwikkeling van bijna 4.000 woningen en 20 hectare bedrijventerrein in een periode tot 2025.
Een m.e.r.-procedure dient gekoppeld te zijn aan het eerste ruimtelijke besluit waarin de gewenste ontwikkelingen juridisch mogelijk wordt gemaakt. In dit geval was dit het oorspronkelijke bestemmingsplan Waterwijk waarin de realisatie van de eerste 400 woningen mogelijk werd gemaakt. De m.e.r.-procedure is afgerond met een positief toetsingsadvies van de MER-Commissie.

In het kader van het nieuwe bestemmingsplan voor Waterwijk is door het ingenieursbureau Tauw BV nagegaan of de wijzigingen in Waterwijk tot een nieuwe m.e.r.-plicht leiden. In het advies "Relatie bestemmingsplan Waterwijk en MER Woningbouw- en werklocaties Urk 2025" (nr. N002-4828411MLV-evp-V01-NL, d.d. 10 mei 2012) wordt geconcludeerd dat een nieuwe m.e.r.-procedure niet nodig is. Zie hiervoor de tabel in het bovengenoemde advies.
Een en ander valt terug te lezen in onderhavige toelichting; zo is de plangrens gebaseerd op de huidige kavelstructuur, heeft de gemeente Urk zich aan het managementplan voor de Rugstreeppad geconformeerd en wordt fietsen aantrekkelijk gemaakt door onder andere doorgaande langzaamverkeersverbindingen door de wijk en een goede toegankelijkheid voor langzaam verkeer. In paragraaf 4.7 wordt ingegaan op (duurzame) energie.