direct naar inhoud van 9.5 Bodemverontreiniging
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0180.5102011001-VS01

9.5 Bodemverontreiniging

HUIDIGE SITUATIE

Binnen het hele plangebied is een grote variatie van gebruiken aanwezig, waaronder landbouw, bouwgrond, recreatie, wonen, werken, wegen et cetera.

In de Omgevingsvisie Overijssel is een visie op de ondergrond opgenomen. De provincie wil in 2030 de aanwezige bodemverontreiniging beheersbaar gemaakt hebben. Daartoe heeft de provincie de totale werkvoorraad van potentieel ernstig verontreinigde locatie in beeld gebracht. Gelet op de omvang van de werkvoorraad, is daarbinnen een prioritering aangebracht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0180.5102011001-VS01_0033.jpg"

Het gaat hier om een werkvoorraad tot 2015 en een werkvoorraad tot 2030. De bodemsaneringenkaart van de Omgevingsvisie Overijssel geeft aan dat er rondom Hamingen een grote hoeveelheid aanwezige bodemverontreiniging (werkvoorraad 2030) is. In het plangebied liggen nog enkele locaties welke vallen onder de werkvoorraad van 2030 en drie locaties welke vallen onder de werkvoorraad van 2015.

De gemeente Staphorst heeft een bodembeheerplan en een bodemkwaliteitskaart. In de bodemkwaliteitskaart zijn voor de boven- en ondergrond de zones met vergelijkbare bodemkwaliteit aangegeven. In totaal zijn er voor de bovengrond vijf bodemkwaliteitszones onderscheiden waarvoor de bodemkwaliteit gekarakteriseerd is. De bodemkwaliteitszone 'Wegbermen van verharde wegen met asfalt' is licht verontreinigd is De bodemkwaliteitszone 'Buitengebied' is op basis van de toetsing schoon.

afbeelding "i_NL.IMRO.0180.5102011001-VS01_0034.jpg"

OVERWEGING

Op basis van de huidige situatie, het gebruik en de historische informatie, kan worden geconcludeerd dat er op bepaalde locaties (lichte) bodemverontreinigingen te verwachten zijn die een belemmering kunnen gaan vormen voor mogelijke ontwikkelingen. Alvorens de ontwikkeling kan worden gerealiseerd, zal mogelijk vooraf een onderzoek (historisch onderzoek, locatieonderzoek, verkennend onderzoek en eventueel een nader onderzoek en saneringsonderzoek) plaatsvinden ter plaatse van alle geconstateerde potentiële bodemverontreinigende activiteiten. In een aantal gevallen is onderzoek voorhanden. In het vervolgonderzoek zal de beschikbare informatie worden mee gewogen of eventuele verontreinigingen voldoende in beeld zijn gebracht en of een sanering (na het volgen van de juiste procedures) dient te worden uitgevoerd4.Op het perceel Druivensteinweg 2 wordt voor de bestemming Wonen - 1 de nadere aanduiding 'aantal 2' opgenomen (dubbele woning). Hiertoe is een bodemonderzoek uitgevoerd. De conclusie is dat de resultaten van het onderzoek geen aanleiding tot nader onderzoek geven en geen milieuhygiënische belemmering in relatie tot de woonbestemming van het terrein zijn.

Te allen tijde dient (licht) verontreinigde bodem op een verantwoorde wijze te worden afgevoerd, dan wel (onder voorwaarden) te worden hergebruikt in werken. In alle situaties moet men streven naar een gesloten grondbalans. In die situaties waar grond gaat vrijkomen, wordt sterk aanbevolen om de kwaliteit van de vrijkomende bodem analytisch vast te stellen. Uiteraard dient het onderzoek representatief te zijn voor de hele vrijkomende partij.