direct naar inhoud van 6.2 Bestemmingen
Plan: Luttenberg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20090035-0004

6.2 Bestemmingen

6.2.1 Agrarisch

In het noorden van het plangebied heeft het gebied ten oosten van de uitbreiding Borgwijk de bestemming "Agrarisch" gekregen. Hoewel het gebied in de toekomst voor woningbouw is bestemd heeft het gebied vooralsnog de agrarische bestemming gekregen, passend bij de huidige functie.

De gronden mogen onder andere worden gebruikt voor agrarische doeleinden en recreatief medegebruik. Echter zijn ook algemene zaken als watergangen, nutsvoorzieningen en infrastructurele voorzieningen toegestaan.

Op het gebied ligt overigens ook een wijzigingsbevoegdheid. Deze wijzigingsbevoegdheid maakt het mogelijk om in het gebied de bestemmingen "Tuin", "Verkeer - Verblijfsgebied", "Wonen - 1" en "Wonen - 2" toe te passen. Onder bepaalde voorwaarden is de realisatie van maximaal 25 woningen toegestaan.

6.2.2 Agrarisch met waarden

De twee groene gebieden in het centrum van Luttenberg hebben de bestemming "Agrarisch met waarden" gekregen. Het gaat hier onder andere om het gebied op de hoek van de Heuvelweg en de Luttenbergerweg en de weide op de hoek van de Butzelaarstraat en de Harmelinkstraat. De historie van deze gebieden en de extra kwaliteit die beide gebieden aan Luttenberg geven worden met deze bestemming erkend en beschermd. Naast de twee grotere groengebieden in de kern van Luttenberg hebben enkele voormalige agrarische weiden aan de rand van Luttenberg ook de bestemming "Agrarisch met waarden" gekregen.

De gronden zijn onder meer bestemd voor agrarische doeleinden, maar ook de bescherming van landschapswaarden en het woon- en leefmilieu staat centraal. Algemene zaken als voetpaden en watergangen zijn binnen deze bestemming overigens ook toegestaan.

Evenementen

Ter plaatse van de functieaanduiding "evenemententerrein" toegestaan om jaarlijks terugkerende evenementen te organiseren. Het gaat hierbij om ruimtelijk relevante evenementen (op basis van omvang, duur en uitstraling) die in dit bestemmingsplan worden geregeld. Kleinschalige evenementen, die in het algemeen zijn toegestaan, aangezien deze niet ruimtelijk relevant zijn, vinden geen doorwerking in dit bestemmingsplan.


De inhoudelijke afweging ten aanzien van de toelaatbaarheid van grootschalige evenementen zal plaatsvinden via de APV en de uitwerking daarvan in de gemeentelijke beleidsnota evenementen (Evenementennota 2008). Hierin worden ook voorwaarden met betrekking tot overlast genoemd. Deze nauwkeurige afweging voor het toestaan van evenementen ten opzichte van de omgeving zal net als voorheen in het kader van de vereiste vergunning op basis van de APV plaatsvinden.


De in het bestemmingsplan opgenomen regeling voor evenementen betreft een planologisch flexibele regeling voor ruimtelijk relevante evenementen die voldoen aan de Evenementennota 2008 en de APV. De regeling in het plan is faciliterend bedoeld en niet bedoeld om op voorhand uitbreiding van evenementen mogelijk te maken.

Aanvragen omgevingsvergunning

Binnen de bestemming is het verplicht een omgevingsvergunning, voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde of werkzaamheden, aan te vragen. Middels deze plicht kunnen de aanwezige waarden worden behouden. De verplichte aanvraag zorgt ervoor dat bepaalde werkzaamheden niet zondermeer uitgevoerd mogen worden. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden zoals opgenomen in de regels is dan eerst een omgevingsvergunning van burgemeester en wethouders noodzakelijk.

6.2.3 Bedrijven

Aan de rand van Luttenberg ligt het plaatselijke bedrijventerrein dat bestemd is als "Bedrijventerrein". Het bedrijventerrein is inwaarts gezoneerd. Bij een dergelijk zonering wordt aan de hand van de afstand tot de omliggende woonbebouwing bepaald welke bedrijfstypen zijn toegestaan. Hiervoor worden de categorieën aangehouden van de bedrijvenlijst die als bijlage bij de regels van dit bestemmingsplan is gevoegd. Deze lijst vindt zijn oorsprong in de uitgave Bedrijven en Milieuzonering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, editie 2009.

Binnen een zone van 50 m van de omliggende woonbebouwing is de lichtere bedrijvigheid van categorie 1 en 2 toegestaan. Deze zone is aangegeven met een aanduiding op de verbeelding. Vanaf 50 m van woonbebouwing zijn ook bedrijven van categorie 3.1 toegestaan. De zone voor categorie 3.1 bedrijven is eveneens door middel van een aanduiding aangegeven. Het is mogelijk om een bedrijf, dat niet is genoemd in de bedrijvenlijst dan wel dat voorkomt in een hogere categorie, toe te staan na het verlenen van een afwijking van het bestemmingsplan. Hiertoe dient te worden nagegaan of het bedrijf naar aard en invloed op de omgeving vergelijkbaar is met de toegestane bedrijvigheid. Vanwege de hogere milieucategorie van het bedrijf Auto Techniek Luttenberg, te weten categorie 3.1 terwijl het binnen de zone van 50 m bij woonbebouwing ligt, is dit bedrijf specifiek bestemd door middel van een aanduiding. Op deze wijze worden de bestaande rechten van dit bedrijf gerespecteerd en kan de bedrijfsvoering worden gecontinueerd.

Buiten het bedrijventerrein bevinden zich twee bestaande bedrijven die zijn bestemd als "Bedrijf". De bedrijfsactiviteiten van deze bedrijven zijn toegestaan door de bedrijfssoort specifiek aan te duiden. Een ander soort bedrijf is hier niet toegestaan.


Van belang is, dat risicovolle activiteiten zijn uitgesloten. Dit betreft bedrijvigheid die valt onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen en vuurwerkbedrijven. Daarnaast zijn hinderlijke bedrijven expliciet uitgesloten. Dit betreft Wet geluidhinderinrichtingen en inrichtingen waarvoor een Milieueffectrapportage aan de orde is/kan zijn.

Binnen de bedrijventerreinbestemming zijn naast de eerder genoemde functieaanduidingen nog meer functieaanduidingen opgenomen om de verschillende specifieke functies binnen de bedrijfsbestemming mogelijk te maken:

  • verkooppunt motorbrandstoffen met LPG;
  • vulpunt en opslag van LPG;
  • nutsvoorziening;
  • brandweerkazerne;
  • bedrijfswoning.

In het plangebied komt één tankstation met lpg voor. In verband met externe veiligheid zijn er lpg-veiligheidszones opgenomen op de verbeelding. Voor een toelichting op het aspect externe veiligheid wordt verwezen naar paragraaf 4.9.

Bedrijfswoningen zijn niet in hun algemeenheid toegestaan, maar alleen daar waar dit op de verbeelding is aangegeven. Voor het bouwen van aan- en bijgebouwen alsmede overkappingen behorende bij de bedrijfswoningen zijn in de regels enkele voorschriften opgenomen waaraan voldaan moet worden.

Nutsvoorziening

Voor openbare nutsvoorzieningen geldt, dat deze tot een oppervlakte van 15 m² en tot een hoogte van 3 m vergunningvrij zijn (ex artikel 2, onder 18, sub a, Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor)). Deze hoeven dus niet te worden geregeld in het bestemmingsplan maar zijn gewoon toegestaan. In het plangebied komt één grotere nutsvoorziening voor die specifiek is aangeduid en een bouwvlak heeft gekregen.

6.2.4 Bos

In het plangebied hebben drie grote gebieden de bestemming "Bos" gekregen. Het betreft hier het bosgebied ten noorden van Luttenberg, de bosgebieden bij Bloemenbosch en het bos nabij de begraafplaats. De bestemming heeft als doel om de bosgebieden te behouden en te ontwikkelen. Daarnaast is het toegestaan om de gronden te gebruiken voor extensieve openluchtrecreatie. Specifieke functies zijn met een functieaanduiding op de verbeelding aangegeven.

Het betreft hier ondermeer de kapel ter plaatse van de functieaanduiding religie. Het amfitheater bij de functieaanduiding theater en de tennisbanen bij de functieaanduiding tennisbaan. Daarnaast is het toegestaan om bij de woningen in het bosgebied rondom Bloemenbosch ter plaatse van de gelijknamige bouwaanduiding, bijgebouwen te realiseren.

Evenals in de bestemming "Agrarisch met waarden" is ter bescherming van specifieke kenmerken en waarden een verplichting voor het aanvragen van een omgevingsvergunning opgenomen. Bepaalde activiteiten mogen derhalve alleen met een verkregen omgevingsvergunning worden uitgevoerd.

6.2.5 Cultuur en ontspanning

Het landbouwmuseum De Laarman heeft de bestemming "Cultuur en ontspanning" gekregen. Binnen deze bestemming zijn naast de culturele en educatieve doeleinden ook in kleine mate detailhandels- en horeca-activiteiten toegestaan. Daarnaast zijn alle overige bijbehorende en ondergeschikte voorzieningen toegestaan.

6.2.6 Detailhandel

De bestaande, verspreid over het plangebied liggende detailhandel heeft de bestemming "Detailhandel" gekregen. Binnen deze bestemming is bij iedere bedrijfsvestiging een bedrijfswoning toegestaan, behalve ter plaatse van de functieaanduiding bedrijfswoning uitgesloten. Daarnaast zijn alle overige bijbehorende en ondergeschikte voorzieningen toegestaan.

6.2.7 Dienstverlening

Het perceel aan de Harmelinkstraat 24 heeft de bestemming "Dienstverlening" gekregen. Het is binnen deze bestemming toegestaan om economische en maatschappelijke dienstverlening aan te bieden. Ook binnen deze bestemming zijn alle overige en bijbehorende en ondergeschikte voorzieningen toegestaan.

6.2.8 Groen

De structurerende groengebieden en speelvelden van redelijke omvang in het plangebied hebben de bestemming "Groen" gekregen. De voor groen bestemde gebieden maken veelal deel uit van de hoofdgroenstructuur van Luttenberg en dienen er voor te zorgen dat het groene karakter behouden blijft.

Binnen deze bestemming zijn ondergeschikte watergangen, bruggen, watervoorzieningen,

speelvoorzieningen en voet- en fietspaden toegestaan. Kleinere groenelementen zijn

bestemd binnen de bestemming "Verkeer - Verblijfsgebied" geregeld.

De historisch waardevolle Mariagrot is ter plaatse van de functieaanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - 1' toegestaan. Net als in de bestemmingen "Agrarisch met waarden", "Verkeer" en "Verkeer - Verblijfsgebied" wordt met de functieaanduiding "evenemententerrein" het organiseren van evenementen mogelijk (zie ook paragraaf 6.2.2).

6.2.9 Horeca

De in het dorpscentrum gelegen Café-Brasserie 'De Schoenmaker' en het Spoolder Zalencentrum Café hebben de bestemming "Horeca" gekregen. Binnen deze bestemming zijn horeca uit de 'lichte' categorieën 1 en 2 en een partycentrum toegestaan. Omdat beide horecagelegenheden beschikken over een slijterij is het binnen deze bestemming toegestaan om 30 m2 aan detailhandel in te richten.

Bedrijfswoningen bij de horecagelegenheden zijn toegestaan mits de inhoud van de bedrijfswoningen niet meer is dan 600 m3. Daarnaast zijn alle overige bijbehorende en ondergeschikte voorzieningen toegestaan.

6.2.10 Maatschappelijk

De voorzieningen met een maatschappelijk karakter zoals zorginstelling Maria-Oord en de basisschool "Esmoreit" hebben de bestemming "Maatschappelijk" gekregen. Onder deze bestemming valt ook de begraafplaats en de peuterspeelzaal. Ook de voormalige sporthal aan de Wispelweg is als maatschappelijk bestemd. De hal wordt namelijk door de school gebruikt als gymnastieklokaal.

Omdat de begraafplaats en het Maria-Oord twee specifieke functies zijn hebben deze ook een nadere functieaanduiding gekregen. Met deze nadere aanduiding wordt de functie van beide percelen gewaarborgd.

Tot slot zijn ook in deze bestemming bijbehorende en ondergeschikte voorzieningen toegestaan.

6.2.11 Sport

De sportvoorzieningen nabij de Heuvelweg in het zuidwesten van het plangebied hebben de bestemming "Sport" gekregen. Het betreft hier het zwembad, de nieuwe sporthal, de tennisbanen en de sportvelden. De ijsbaan in het noorden van het plangebied heeft eveneens de sportbestemming gekregen.

Omdat het zwembad en de ijsbaan ruimtelijk consequenties kunnen hebben, zijn beide sportfuncties uitsluitend toegestaan ter plaatse van de gelijknamige functieaanduidingen.

In de bestemming zijn nadere voorwaarden opgenomen met betrekking tot het bouwen van bergingen, kantines, kleedkamers en dergelijke. Horeca mag, mits direct gerelateerd aan de sportvoorziening. Daarbij wordt met name gedacht aan sportkantines en dergelijke. Binnen deze bestemming zijn ook evenementen toegestaan.

6.2.12 Tuin

De tuinbestemming is in het hele plangebied tot op 3 meter achter de voorgevel gelegd. In de voortuinen en zijtuinen met de bestemming "Tuin" mogen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd, alsmede pergola's en vlaggenmasten/lichtarmaturen. Het bouwen van gebouwen of overkappingen is niet toegestaan. Hiervoor gelden enkele uitzonderingen:

  • a. de bestaande gebouwen, zoals bestaande erkers, bergingen en ingangspartijen;
  • b. de bestaande overkappingen, en
  • c. nieuwe erkers, dakoverstekken, serres en dergelijke mits voldaan wordt aan enkele voorwaarden zoals opgenomen in de regels.

Er is voor aangrenzende woonfuncties een speciale regeling voor de bouw van carports en erkers ten dienste van de aangrenzende woonbestemming opgenomen. Voor de bijgebouwenregeling wordt verwezen naar de regeling die hoort bij de aangrenzende woonbestemming.

6.2.13 Verkeer (- Verblijfsgebied)

Binnen de verkeersbestemmingen is de categorisering, zoals die is terug te vinden in het gemeentelijk verkeersbeleid doorvertaald:

  • de grote doorgaande toeleidende wegen in het plangebied, zoals de Lemelerweg, Luttenbergerweg en de Butzelaarstraat zijn grotendeels bestemd als "Verkeer".
  • het overige fijnmazige netwerk van wegen, pleinen, groen- en speelvoorzieningen, parkeerterreinen enzovoorts zijn bestemd als "Verkeer - Verblijfsgebied" en vormen hoofdzakelijk de bereikbaarheid van de woningen.


Binnen de verkeersbestemmingen zijn ook voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, alsmede parkeer- en groenvoorzieningen en diverse andere - mits ondergeschikte voorzieningen realiseerbaar.

Gelijk aan de bestemmingen "Agrarisch met waarden" en "Groen" wordt met de functieaanduiding "evenemententerrein" het organiseren van evenementen mogelijk (zie ook paragraaf 6.2.2).

De bestemmingen "Bos", "Verkeer", "Verkeer - Verblijfsgebied", "Water" en "Groen" vormen samen het verblijfsgebied van het plangebied.

6.2.14 Water

In het plangebied heeft de vijver ten westen van het bedrijventerrein "Luttenberg" de bestemming "Water" gekregen. Naast de feitelijke verschijningsvorm van deze functie (water) is ook de waterbergende functie van belang. Binnen de bestemming zijn gebouwen in beginsel niet toegestaan, tenzij het gaat om een gebouw ten dienste van een waterhuishoudkundig project. Dit mag met recht en tot een oppervlakte van 25 m2.

Evenals in de bestemmingen "Agrarisch met waarden" en "Bos" is een verplichting opgenomen voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Bepaalde activiteiten mogen derhalve alleen met een verkregen omgevingsvergunning worden uitgevoerd.

6.2.15 Wonen

Meerdere woonbestemmingen

In het plangebied hebben de woningen de bestemmingen "Wonen - 1", "Wonen - 2" en "Wonen - 3" gekregen. Alle woonbebouwing binnen het plangebied is positief bestemd. De woningen zijn op de verbeelding voorzien van een bouwvlak, waarbinnen de woning dient te staan/dient te worden gebouwd.

Het verschil in de bestemmingen is gebaseerd op de verschillende regeling met betrekking tot de bouw van hoofdgebouwen.

Bestemming   Bouwhoogten   Overige  
Wonen - 1   goothoogte
maximaal 4 m,

bouwhoogte maximaal 10 m.  
- binnen de bestemming zijn ter plaatse van de aanduidingen "vrijstaand", "twee-aan-een" en "aaneengebouwd" verschillende woningtypen toegestaan;
- afwijking van de bouw- en gebruiksregels is ter plaatse van de aanduiding "bedrijf aan huis" toegestaan, dit is bedoeld om kleine bedrijfsmatige activiteiten onder bepaalde voorwaarden mogelijk te maken;  
Wonen - 2   goothoogte
minimaal 4,5 m en maximaal 6,5 m,

bouwhoogte maximaal 10 m  
- binnen de bestemming zijn ter plaatse van de aanduidingen "vrijstaand", "twee-aan-een" en "aaneengebouwd" verschillende woningtypen toegestaan;
- binnen de bestemming is nabij de Butzelaarstraat een wijzigingsbevoegdheid "Wro-zone - Wijzigingsgebied 1" opgenomen om de woonbestemming te wijzigen in detailhandel;
- kantoren en detailhandel zijn toegestaan ter plaatse van de functieaanduiding "kantoor";
- de functieaanduiding "specifieke vorm van bedrijf - 2" is uitsluitend bestemd voor een klompenatelier in een bijgebouw;
- afwijking van de bouw- en gebruiksregels is ter plaatse van de aanduiding "bedrijf aan huis" toegestaan, dit is bedoeld om kleine bedrijfsmatige activiteiten onder bepaalde voorwaarden mogelijk te maken;
- ter plaatse van de woning Luttenbergerweg 10 is de bouwaanduiding "Tae" opgenomen. Het is hier echter niet toegestaan om een dubbele woning binnen de woonbestemming te realiseren. De aanduiding geeft enkel aan dat dit een dubbele woning betreft met de bedrijfswoning aan de Luttenbergerweg 12;  
Wonen - 3   goothoogte
maximaal 4 m,

bouwhoogte maximaal 10 m.  
- binnen de bestemming is alleen sprake van vrijstaande woningen ter plaatse van de bouwaanduiding "vrijstaand" en twee-aan-een-woningen terplaatse van "twee-aan-een";
- de bestemming heeft als doel om het boskarakter van de aanwezige houtopstanden en natuurlijke begroeiing te behouden;
- binnen de bestemming is nabij de Butzelaarstraat een wijzigingsbevoegdheid "Wro-zone - Wijzigingsgebied 1" opgenomen om de woonbestemming te wijzigen in detailhandel;
- uitsluitend ter plaatse van de functieaanduiding "praktijkruimte"is een praktijkruimte toegestaan;  

Algemeen
Een aantal regelingen is voor alle drie de woonbestemmingen min of meer gelijk. Het betreft hier de volgende regelingen:

  • de diepte van de woningen is vastgelegd op 12 m, indien bestaande woningen een dieper bouwvlak hebben dan geldt dit als maximum;
  • de bijgebouwenregeling is voor de drie woonbestemmingen grotendeels gelijk. De gezamenlijke oppervlakte aan bijgebouwen mag in alle woonbestemmingen niet meer dan 75 m² bedragen. Een uitzondering is dat binnen "Wonen - 3" het alleen is toegestaan om bijgebouwen binnen een bouwvlak te realiseren;
  • die delen van het woongebied die uit stedenbouwkundige overwegingen onbebouwd dienen te blijven - en welke als tuin of erf in gebruik zijn - zijn tot "Tuin" bestemd. Het betreft in vrijwel alle gevallen de voortuinen en soms ook de zijtuinen. Ook door de gemeente aan particulieren verkochte grond heeft een bestemming "Tuin" gekregen;
  • naast de woonfunctie is ook de uitoefening van een beroep aan huis een algemeen aanvaarde activiteit. Het betreft hier beroepsuitoefeningen, die door hun aard aanvaardbaar moeten worden geacht binnen het woonmilieu en waarvan mag worden aangenomen dat daarvan geen negatieve invloed uitgaat. Daar het van belang is dat de woning de woonfunctie blijft behouden zijn er beperkingen gesteld aan de oppervlakte die mag worden ingenomen voor het aan huis verbonden beroep. Zo is het beroep aan huis toegestaan tot 35% van de woning of 50 m2.
  • Voor mantelzorg is een aparte inwoningsregeling opgenomen. Zo kunnen burgemeester en wethouders ten behoeve van mantelzorg afwijken van het bepaalde voor het gebruik van een deel van het hoofdgebouw of bijgebouwen bij een woning als afhankelijke woonruimte (inwoning).