Plan: | Luttenberg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20090035-0004 |
De provincie Overijssel heeft het streekplan, verkeer- en vervoerplan, waterhuishoudingsplan en milieubeleidsplan samengevoegd tot één Omgevingsvisie. De Omgevingsvisie is het centrale provinciale beleidsplan voor het fysieke leefmilieu in Overijssel. Een groot deel van het bestaande beleid uit de eerder genoemde beleidstukken is in de Omgevingsvisie voortgezet.
De Omgevingsvisie is min of meer een gevolg van de nieuwe Wro. In het verleden had de provincie de taak bestemmingsplannen goed te keuren. Met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (nWro) is die goedkeuringsbevoegdheid verdwenen. In plaats daarvan worden vooraf de provinciale belangen benoemd en wordt aangegeven hoe de maatschappelijke opgaven worden gerealiseerd. De Omgevingsvisie dient gezien te worden als een structuurvisie onder de nieuwe Wro. Het accent ligt op sturing vooraf. De provincie hanteert hierbij de gedachte ‘decentraal wat kan, centraal wat moet’. Aan bestuurlijke partners wordt op een zo laag mogelijk schaalniveau ruimte geboden om op eigen gezag te handelen.
Het doel van de Omgevingsvisie Overijssel is om een vitale samenleving tot ontplooiing te laten komen in een mooi landschap. Daarbij moet rekening gehouden worden met zaken als een afnemende groei van de bevolking, veranderingen in woonwensen en economische veranderingen. Maar ook een blijvende toename van mobiliteit, de druk op de natuur en de klimaatverandering. De hoofdambitie is dan ook: een toekomstvaste groei van welvaart en welzijn met een verantwoord beslag op de beschikbare natuurlijke hulpbronnen en voorraden.
De overige centrale beleidsambities zijn:
In dit bestemmingsplan wordt voor wat betreft de verschillende functies in Luttenberg de bestaande situatie vastgelegd. Er is derhalve geen sprake van nieuwe woningbouw die kan aansluiten op de streefdoelen van de provincie. Daarnaast wordt ook geen ontwikkeling van de bedrijvigheid in het bestemmingsplan geregeld. Het bestemmingsplan streeft wel naar behoud en versterking van aanwezige natuurwaarden en landschappelijke waarden. De overige ambities van de provincie zoals deze in de omgevingsvisie zijn verwoord, hebben geen directe doorwerking gekregen in onderhavig bestemmingsplan.
Eén van de instrumenten om het beleid uit de Omgevingsvisie te laten doorwerken is de verordening.
Het uitgangspunt van de Omgevingsverordening is dat er niet meer geregeld wordt dan nodig is voor het belang zoals dat in de Omgevingsvisie is verwoord. Gemeenten krijgen zoveel mogelijk ruimte om daaraan een nadere invulling te geven. Wat elders geregeld wordt – bijvoorbeeld door het Rijk - wordt niet nog eens dubbel geregeld in deze verordening. Daarmee voorkomt de provincie extra regeldruk. Waar mogelijk zijn afwijkingsmogelijkheden toegepast in plaats van ontheffingsbepalingen. Ook heeft de provincie zoveel mogelijk gekozen voor positief geformuleerde voorwaarden.
In de provinciale Omgevingsverordening zijn enkele regels opgenomen met betrekking tot belangrijke ruimtelijke elementen die een doorwerking hebben in het bestemmingsplan. Het betreft onder meer aspecten als: woningbouw, bedrijventerreinen, detailhandel, EHS en dergelijke.
Voor het plangebied zijn bos en natuurgebieden, externe veiligheid en detailhandel relevante aspecten.
Het waterschap Groot Salland heeft op 26 november 2009 het waterbeheerplan 2010 - 2015 vastgesteld. In het waterbeheerplan geeft het waterschap het programma van maatregelen en voorzieningen weer die in de planperiode nodig zijn voor een goed waterbeheer.
De belangrijkste punten van aandacht in het plan zijn het waarborgen van de (water)veiligheid, het beheer van waterlopen zoals weteringen, kanalen, sloten, meren en vennen en ontwikkeling afvalwaterketen. Ook zijn de maatregelen opgenomen die voortvloeien uit landelijke en Europese regelgeving. Een uitvoeringsprogramma maakt onderdeel uit van het waterbeheerplan.
Voor dit bestemmingsplan is een waterparagraaf opgenomen in hoofdstuk 4.3. Hierin is opgenomen welke waterhuishoudkundige thema's relevant zijn voor het plangebied en op welke manier daarmee wordt om gegaan. Tevens wordt hier het advies van het waterschap opgenomen.
De gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte hebben een Landschapsontwikkelingsplan (LOP) opgesteld met als doel een gezamenlijk kader te hebben, op basis waarvan nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied kunnen worden beoordeeld, teneinde de ruimtelijke kwaliteit te behouden en te versterken.
Aangezien het LOP met name gericht is op het buitengebied is de doorwerking in dit bestemmingsplan minimaal. Enkel de landschappelijke inpassing van de overgangen van bebouwd gebied naar buitengebied is een item uit het LOPdat van toepassing is op dit bestemmingsplan. Daar waar nu geen goede groene inpassing is dient hierop te worden ingezet.