Plan: | Emmeloord, de Deel - Stadshart |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0171.BP00512-VS02 |
Provinciaal Omgevingsplan
Voor wat betreft het wonen in Flevoland gaat het op 2 november 2006 vastgestelde Provinciaal Omgevingsplan (POP) uit van een verdere verstedelijking waarbij het accent op Almere en Lelystad ligt. In de overige gemeenten is ook sprake van verdere groei, maar deze is met name gericht op behoud en versterking van de voorzieningen. Verder stelt de provincie dat voor iedereen die in Flevoland woont of gaat wonen een betaalbare, passende woning beschikbaar dient te zijn. In Emmeloord worden stedelijke functies mede ten behoeve van de omliggende kernen verder versterkt. Voor de dorpen zal het accent komen te liggen op het verstevigen van de woonfunctie, alsmede het op peil houden van het voorzieningenniveau.
In het Omgevingsplan is het integrale omgevingsbeleid van de provincie Flevoland voor de periode 2006-2015 neergelegd, met een doorkijk naar 2030. Het Omgevingsplan is een samenbundeling van vier wettelijke plannen op provinciaal niveau: Streekplan, Milieubeleidsplan, Waterhuishoudingsplan en Provinciaal Verkeer- en Vervoersplan. Door de vier plannen samen te voegen, zijn de hoofdlijnen van het beleid van de provincie Flevoland compact en in samenhang tussen de beleidsterreinen gewaarborgd.
Het Omgevingsplan bevat tevens de hoofdlijnen van het economische, sociale en culturele beleid. Daartoe hebben Gedeputeerde Staten in de zomer van 2004 de Contourennota vastgesteld, waarin in 22 opgaven de inhoudelijke agenda voor het nieuwe plan staat. Daarmee is aangegeven welke delen van het omgevingsbeleid aan verandering onderhevig zullen zijn. De 'Contourennota' is besproken met gebiedspartners, zoals medeoverheden, maatschappelijke organisaties en instellingen. In dit proces werden de opgaven voor de provincie bevestigd.
Binnen de onderscheiden gebieden, noordelijk, oostelijk en zuidelijk Flevoland en de Grote Wateren, zijn aanvullende opgaven geformuleerd. De 'Hoofdlijnennota' vormt de logische vervolgstap op de geformuleerde opgaven en is gericht op het aangeven van ambities (wat willen we bereiken) en oplossingsrichtingen (op welke wijze kunnen we doelen bereiken). Bij de voorbereiding van de 'Hoofdlijnennota' hebben de waterbeheerders wateradviezen uitgebracht.
Investeringen in de fysieke leefomgeving, zoals in onderhavig plangebied, worden vanuit de provincie Flevoland beschouwd als een waardevolle ondersteuning voor de regionale economie.
Woonvisie Flevoland 2004
In de 'Woonvisie Flevoland 2004' geeft de provincie Flevoland haar beoogde woonbeleid weer. De plaatsen Emmeloord en Dronten ontwikkelen zich hierbij tot interessante centra met diverse woonmogelijkheden en een breed pakket aan voorzieningen. Het voorzieningenpakket is van belang voor de gehele Noordoostpolder en voor het oostelijk deel van Oostelijk Flevoland. In de centra ontstaat een woonmilieu waarbij de nabijheid van voorzieningen een pluspunt is. Dit kan vooral interessant zijn voor ouderen (nabijheid van winkels en zorgvoorzieningen), maar ook voor jonge starters op de woningmarkt. Beide plaatsen zijn interessant voor mensen die èn een moderne, rustige woonomgeving wensen èn een hoogwaardig voorzieningenpakket in de nabijheid prefereren. Huishoudens van alle inkomenscategorieën moeten in deze plaatsen voldoende woonruimte vinden. Onderhavig plan past binnen deze doelstelling.