direct naar inhoud van 3.3 Uitgangspunten
Plan: Bedrijventerrein Nagelerweg-A6
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00509-VS01

3.3 Uitgangspunten

In deze paragraaf worden een toelichting gegeven op de belangrijkste uitgangspunten voor dit bestemmingsplan. Daarbij wordt tevens aangegeven op welke wijze het beleid van hogere overheden in dit bestemmingsplan is vertaald.

3.3.1 Handhaven bestaande zonering

Het bestemmingsplan laat zich kwalificeren als een conserverend bestemmingsplan. Hiermee wordt bedoeld dat de bouw- en gebruiksmogelijkheden uit de geldende bestemmingsplannen als basis gelden. In aansluiting op dit algemene uitgangspunten is ervoor gekozen de bestaande zonering opnieuw over te nemen. Concreet betekent dit dat in de zone langs de Nagelerweg bedrijven met milieucategorie 1 en 2 zijn toegestaan; in het middengebied bedrijven in categorie 1, 2, 3.1 en 3.2. Percelen waar ingevolge het geldende bestemmingsplan een hogere milieu is toegestaan, zijn apart aangeduid. Daarnaast zijn verleende vrijstellingen/en ontheffingen in het plan verwerkt.

3.3.2 Bedrijfswoningen

Voor de gehele Noordoostpolder geldt dat geen medewerking wordt verleend aan de bouw van nieuwe bedrijfswoningen op bedrijventerreinen. Uitsluitend de bestaande bedrijfswoningen worden positief bestemd. In het voorliggende bestemmingsplan is dit uitgangspunt overgenomen. Binnen de bestemming Bedrijventerrein zijn geen bedrijfswoningen toegestaan, tenzij dit op de verbeelding is aangegeven.

3.3.3 Perifere detailhandel

In de geldende bestemmingsplannen is binnen de bedrijfsbestemming geen detailhandel toegestaan, met uitzondering van:

  • 1. detailhandel in brand- en explosiegevaarlijke stoffen;
  • 2. de uitoefening van detailhandel in goederen die ter plaatse worden vervaardigd, bewerkt of gemonteerd;
  • 3. detailhandel in volumineuze goederen (uitsluitend auto's, boten, caravans en landbouwwerktuigen en grove bouwmaterialen).

Daarnaast is het college van B&W bevoegd vrijstelling te verlenen voor grootschalige detailhandelsbedrijven zoals bouwmarkten, meubelmaken, tuincentra, woninginrichting, mits:

  • a. mits het verkoop vloeroppervlak minimaal 1.000 m2 bedraagt;
  • b. mits voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein wordt gerealiseerd.

In het voorliggende bestemming is ervoor gekozen om perifere detailhandel in beperkte mate toe te staan. Daarmee sluit het nieuwe bestemmingsplan in hoofdlijnen aan op de nu geldende regeling, zoals hiervoor besproken. Onder perifere detailhandel wordt verstaan:

  • a. detailhandel in brand- en explosiegevaarlijke goederen;
  • b. detailhandel in auto's, boten, caravans, aanhangwagens, landbouwwerktuigen en grove bouwmaterialen;
  • c. detailhandel in volumineuze goederen, zoals motoren, fietsen, ,tenten, keukens, bruin- en witgoed, sanitair /badkamers en daarmee rechtstreeks samenhangende artikelen, zoals accessoires, onderhoudsmiddelen, onderdelen en materialen;
  • d. tuincentra;
  • e. grootschalige meubelbedrijven, al dan niet - in ondergeschikte mate - in combinatie met woninginrichting en stoffering;
  • f. bouwmarkten.

De onder a en b genoemde vormen van perifere detailhandel zijn zonder meer toegestaan. Op meerdere plekken op het bedrijventerrein zijn de onder c t/m f genoemde vormen van detailhandel reeds aanwezig. Deze gevallen zijn aangeduid op de verbeelding en op deze manier positief bestemd (aanduiding 'detailhandel perifeer). Voor nieuwvestiging van de onder c t/m f genoemde vormen van detailhandel is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen. Een omgevingsvergunning wordt slechts verleend indien een nieuwe vestiging ten minste een verkoop vloeroppervlak heeft van 1.000 m2 en er voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein wordt gerealiseerd. Uit het oogpunt van deregulering wordt het niet noodzakelijk geacht specifieke zones aan te wijzen waar deze afwijkingsbevoegdheid kan worden toegepast.

3.3.4 Kantoren

Op het bedrijventerrein komt een beperkt aantal zelfstandige kantoren voor. Concreet gaat het om de volgende adressen:

  • 1. Assemblageweg 9
  • 2. Gildenweg 2
  • 3. Randweg 25
  • 4. Randweg 25a
  • 5. Platinaweg 4

Met uitzondering van Randweg 25a en Platinaweg 4 zijn deze kantoren niet positief bestemd in het voorliggende bestemmingsplan. Reden hiervoor is dat conform de gemeentelijke vestigingsvisie in beginsel geen zelfstandige kantoren op het bedrijventerrein zijn toegestaan. Het kantoor aan de Randweg 25a is wel positief bestemd, omdat het hier een bestaande legale situatie betreft. Voor het kantoor aan de Platinaweg 4 geldt dat het pand een belangrijke zichtlocatie langs de rijksweg A6 betreft en de uitstraling van een kantoorgebouw heeft. Daarom is gekozen om af te wijken van de geldende bestemming, ook om acute en langdurige leegstand op een prominente zichtlocatie te voorkomen.

3.3.5 Beperkte verruiming bouwhoogte

Een belangrijke doelstelling voor het bedrijventerrein is om het aantrekkelijk te houden voor bestaande en toekomstige gebruikers. Om dit doel te bereiken is het noodzakelijk dat het bestemmingsplan voldoende flexibel wordt ingericht. Indien ondernemers plannen hebben voor uitbreiding of herstructurering dient dit in beginsel mogelijk te zijn. Het is niet gewenst dat voor uitbreidingen of wijzigingen direct een procedure nodig is. In dat kader is besloten de bouwhoogte voor delen van het plangebied enigszins te verruimen. Met uitzondering van de zone langs de Nagelerweg en de Industrieweg (grenzend aan de Urkervaart) geldt een bouwhoogte van 15 m (in plaats van 12). Langs de Nagelerweg en de Industrieweg blijft de bouwhoogte gehandhaafd op 12 m. Hiervoor wordt geen verruiming toegestaan, omdat deze zones grenzen aan woongebieden. Ten slotte worden in het zuidelijk deel van het plangebied, in de zone langs de A6/Hannie Schaftweg, bouwaccenten toegestaan met een hoogte van 18 m. Deze bouwmogelijkheid werd overigens al in het geldende bestemmingsplan geboden.