Plan: | Luttelgeest |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0171.BP00505-VS01 |
Ontstaansgeschiedenis
Over de ontstaansgeschiedenis van het dorp Luttelgeest is veel discussie geweest. Luttelgeest mocht geen concurrentie betekenen voor Kuinre als verzorgingskern en moest daarom klein blijven.
Ook de ligging van de dorpenring ten opzichte van het dorp leidde tot discussie. Men was het lange tijd niet eens of Luttelgeest een langs- of een kruisdorp moest worden. Het ontwerp van Luttelgeest als kruiswegdorp van De Rijk en De Vries (architectenbureau) werd afgewezen. In 1948 nam de bouwkundige afdeling van de Rijksdienst de taak over. Verlaan maakte vele varianten, die om verschillende redenen werden afgewezen door de Planologische commissie.
Luttelgeest werd in het definitieve ontwerp gepland voor maximaal 1.000 inwoners. Het dorp werd voornamelijk gebouwd voor land- en tuinbouwarbeiders, met een beperkt voorzieningenniveau. Marknesse lag immers 3,5 kilometer verderop. Een klein plein zou de karakteristiek van het dorp moeten vormen. Er ontstonden twee verschillende dorpsentrees om beide hoeken van het dorp goed uit te laten komen.
Luttelgeest werd uiteindelijk een langswegdorp aan de westzijde van de ring. De groene mantel ten zuiden en ten westen leverde een goede beschutting tegen de zuidwesterwind. De groene mantel omvatte scholen, een gymnastieklokaal, een sportveld en een begraafplaats.
De driehoekige plattegrond, de noordelijke dorpsentree en de dorpsbrink zijn karakteristiek voor Luttelgeest. Op afbeelding 3.4. zijn deze en andere structuurbepalende elementen van het dorp weergegeven.
Afbeelding 3.4. Structuurbepalende elementen Luttelgeest (bron: www.polderdorpen.nl).
Ruimtelijke analyse Luttelgeest
In de stedenbouwkundige structuur van de (oorspronkelijke) dorpen in de Noordoostpolder is een aantal ruimtelijke, beeldbepalende kenmerken herkenbaar. Dit dit geldt ook voor Luttelgeest.
Afbeelding 3.5. Impressie van de blauw- en groenstructuur binnen het plangebied. Linker foto: groenstructuur in Luttelgeest Zuid, rechter foto: groenstructuur langs Amazonestraat.
Woonbebouwing
De wijk is opgebouwd uit vrijstaande, twee onder één kap, rij- en geschakelde woningen. Het betreft zowel projectmatige woningbouw als bouw in de vrije sector.
Afbeelding 3.6 . Impressie van de bebouwing binnen het plangebied. Linker foto: woningen in Luttelgeest Zuid (fase 2/3), rechter foto: rijwoningen in het oorspronkelijke dorp.
Functies
Het overgrote deel van de bebouwing binnen het plangebied heeft een woonfunctie, dan wel een functie die daaraan gerelateerd is. Daarbij moet worden gedacht aan maatschappelijke voorzieningen zoals scholen, sportvereniging en horeca. Aan de oostzijde van het dorp - aan de Luttelgeestervaart - bevindt zich een kleinschalige bedrijventerrein. In bijlage 2 behorende bij de toelichting is een overzicht opgenomen van de op het bedrijventerrein aanwezige functies.
Afbeelding 3.7. Foto linksboven: clubgebouw sportvereniging Tonego Luttelgeest, rechtsboven: basisschool De Rank, linksonder: kerkgebouw De Schakel en rechtsonder: tennisvelden sportvereniging Tonego.