direct naar inhoud van 2.6 Waterparagraaf
Plan: Rutten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00503-VS01

2.6 Waterparagraaf

Inleiding

In de Nota Ruimte (2006) zijn de drietrapsstrategieën vastgelegd voor:

  • Waterkwantiteit (vasthouden, bergen, afvoeren);
  • Waterkwaliteit (schoonhouden, scheiden, zuiveren).

De waterparagraaf maakt inzichtelijk hoe het vigerend waterbeleid is vertaald naar waterhuishoudkundige inrichtingsmaatregelen binnen het plangebied van de kern van Rutten. Hoe wordt in dit plangebied omgegaan met water en op welke wijze draagt de inrichting bij aan:

  • 1. Veiligheid;
  • 2. Voldoende water;
  • 3. Schoon water.

Proces van de Watertoets

Aan de hand van de beslisboom (figuur 1 blz. 14) uit het Waterkader van het Waterschap Zuiderzeeland (januari 2007) kan voor het voorliggende plan de procedure kleine plannen worden gevolgd.

Beschrijving van het watersysteem

  • 1. Veiligheid/Waterkeringen

Het plan ligt niet binnen de kern-, vrijwarings- of buitenbeschermingszone van een waterkering. Het is daarom niet te verwachten dat het plan van invloed zal zijn op de veiligheid van een waterkering.

Er wordt in het plan geen gebruik gemaakt van bodemenergie, ofwel warmte koude opslag.

  • 2. Voldoende Water

Wateroverlast

Herziening van het bestemmingsplan Rutten heeft geen gevolgen voor de huidige situatie. Er vindt geen toename van verhard oppervlak en/of het verdwijnen van ruimte voor waterberging plaats. Dit geeft geen aanleiding om compenserende maatregelen te treffen in het kader van het principe “waterneutraal bouwen” om piekafvoeren te kunnen opvangen. Voor dit gebied geldt de afvoernorm van stedelijk gebied. De maximale afvoer uit het gebied is daarbij 1,5 l/s/ha bij een neerslagsituatie met een herhalingstijd van 100 jaar.

Goed functionerend watersysteem

Het bestemmingsplan Rutten ligt in het beheergebied van de Lage Afdeling. Het streefpeil voor zowel de zomer- als de winterperiode in de Ruttensevaart is -5.70 m NAP.

De maaiveldhoogte in het woongebied bedraagt gemiddeld -3.70 m NAP.

De bestaande bedrijven en woningen in het plangebied Rutten voldoen voldoende aan de minimale drooglegging voor stedelijk gebeid van 1,20 meter, rekeninghoudend met het hiervoor gehanteerd Normaalwaternormpeil (N.W.-normpeil). Er zijn geen structureel nadelige gevolgen aanwezig voor en door (grond)water in de omgeving.

  • 3. Schoon water

Goede structuur diversiteit

Bij de inrichting van het bestaande watersysteem wordt gestreefd naar het behouden van een ecologisch gezond watersysteem.

Goed omgaan met afvalwater

Het overgrote deel van het hemelwater binnen het bestaande woon- en bedrijvengebied is aangesloten op de riolering. Bij toekomstige vervanging van het bestaande rioleringsstelsel, worden kansen benut om het relatief schone regenwater verder te scheiden van de bestaande afvalwaterstroom. Recent zijn hiervoor nog rioleringswerkzaamheden in de Meerweg uitgevoerd, waarbij het ingezameld regenwater wordt “ontvlecht” van het bestaande gemengde rioleringsstelsel, door dit regenwater direct af te voeren naar de aangrenzende kavelsloot. Door uitvoering van “optimalisatie maatregelen” wordt het gemengde rioleringsstelsel tijdens hevige regenbuien minder belast (het terugdringen van de jaarlijkse overstortfrequentie op oppervlaktewater) en het verminderen van de hoeveelheid af te voeren relatief schoon regenwater naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie te Tollebeek. De verharde oppervlakken kunnen mede als relatief schoon worden aangemerkt

Goede oppervlaktewaterkwaliteit

In de bestaande dorpskern van Rutten is een verbeterd gemengd rioleringsstelsel aangelegd. In dit verbeterd gemengde rioleringsstelsel zijn twee riooloverstorten opgenomen, waarbij incidenteel tijdens hevige regenval overstorten kunnen plaatsvinden op het ontvangende oppervlaktewater. Een noodoverstort bevindt zich aan de Meerweg-Ambachtstraat, waarbij het overtollige rioolwater wordt geloosd op de ten oosten van het bedrijventerrein gesitueerde watergang uitmondend in de Ruttensevaart. Bij de hoofdoverstort in de Plantsoenweg bevindt zich voor de externe overstortmuur een bergbezinkriool met een inhoud van circa 160 m3. De overstortleiding vanaf de externe overstort staat in directe verbinding met de Ruttensevaart. Bij hevige regenval, waarbij het totale rioleringsstelsel overbelast raakt, zorgt het bergbezinkriool er bij incidentele overstortingen voor, dat de vuiluitworp op het oppervlaktewater van de Ruttensevaart met circa 50% wordt teruggedrongen.

Het meest recente gerealiseerde uitbreidingsplan woningbouw in de Valeriaan is ten noordoosten van Rutten gesitueerd. Ten oosten van dit plan is een nieuwe watergang gegraven met een dubbele functie. Enerzijds is deze watergang bedoeld voor de afvoer van het regenwater uit het plangebied, anderzijds is deze watergang nodig voor de wateraanvoer naar het landbouwgebied stroomafwaarts en de waterafvoer van het achterliggende landbouwgebied. Door middel van een aanwezige stuwconstructie vindt een reguliere afvoer (1,5 l/s/ha) plaats uit het plangebied naar de aangrenzende kavelsloot. Ter plaatse van de gedempte sloten zijn drainkoffers aangelegd om de kans op vernatting binnen dit woongebied te kunnen uitsluiten.

Het bungalowpark “Het Groene Kwadrant” ingesloten door de Plantsoenweg en de Ruttensevaart is voorzien van een particulier rioleringsstelsel. De aansluiting van de droogweerafvoer van dit park is aangesloten op het gemengde rioleringsstelsel in de Plantsoenweg. De regenwaterafvoer vindt op het eigen terrein van het bungalowpark plaats naar de hierin opgenomen waterpartijen.

Het bedrijventerrein Ambachtstraat is voorzien van een verbeterd gescheiden rioleringsstelsel. De eerste zogenoemde “first flush” van het vuile ingezameld regenwater op het bedrijventerrein wordt met de droogweerafvoer met behulp van een aanwezige pompput aan de Ambachtstraat-Doorsteek afgevoerd naar het gemengde rioleringsstelsel in de Meerweg. Het overige relatief schone regenwater wordt afgevoerd via een deels rondom het bedrijventerrein aangelegde wadi-achtige constructie.