direct naar inhoud van 2.4 Provinciaal beleid
Plan: Ens-Oost, Fase 1
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00487-VS01

2.4 Provinciaal beleid

In november 2006 hebben Provinciale Staten het tweede Provinciaal Omgevingsplan (POP) vastgesteld. De provincie wil in Flevoland verdere grootschalige ontwikkelingen mogelijk maken en deze deels zelf, samen met partners, ter hand nemen. De provincie is bereid om ruimte te reserveren voor functies waarvoor in omliggende regio's onvoldoende ruimte is. De voorwaarde daarvoor is een evenwichtige ontwikkeling. Samen met partners binnen en buiten het gebied wordt zicht geboden op het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, die samengaan met het tempo van de ruimtelijke ontwikkelingen in Flevoland, zoals achterblijvende bereikbaarheid, voorzieningenniveau en werkgelegenheid. Het doel van het verstedelijkingsbeleid is de ontwikkeling van vitale steden en dorpen. Het beleid is gericht op behoud en versterking van de kwaliteit van de fysieke omgeving via efficiënt ruimtegebruik, kwaliteitsverbetering en herstructurering van het stedelijk gebied en versterking van het draagvlak voor voorzieningen. Deze doelen worden gediend door de stedelijke ontwikkeling van de kernen te bundelen waarmee nieuwe bebouwing wordt geconcentreerd in of aansluitend aan het bestaande bebouwde gebied.

In het POP is specifiek voor de Noordoostpolder aangegeven dat de eigen woningbehoefte leidt tot een groei naar ongeveer 55.000 inwoners in 2030. De ambitie van de gemeente ligt evenwel hoger. Indien de Zuiderzeelijn wordt gerealiseerd is een groei richting 70.000 inwoners denkbaar. Het recente vertrekoverschot stemt echter zorgelijk. De groeiambitie vereist een verbetering van de omgevingskwaliteit. Naast investeringen in de bestaande woningvoorraad en het voorzieningenniveau zijn ook investeringen in recreatief uitloopgebied nodig. De verdeling van het aantal te bouwen woningen tussen Emmeloord en de tien dorpen is een verantwoordelijkheid van de gemeente.

Speerpuntgebieden

Het Omgevingsplan koppelt beleid en uitvoering. De provinciale inzet is daarbij op de eerste plaats gericht op de uitvoering van het beleid in de speerpuntgebieden. Dit zijn gebieden binnen de provincie die zich bij uitstek lenen voor een integrale, gebiedsgerichte aanpak. De zeven speerpuntgebieden zijn:

  • Almere.
  • Oostvaarders Wold.
  • Luchthaven Lelystad.
  • Markermeer/IJmeer.
  • Oostrand van Flevoland.
  • West-Oost as en Noordelijk Flevoland.

Provinciale thema's

In grote lijnen is het omgevingsbeleid te vatten in vier hoofdthema's, te weten reizen, leven, werken en landschap. Aan de hand van deze thema's wordt per gemeente aangegeven hoe posities kunnen worden verbeterd. De provinciebrede thema's en de gemeentespecifieke benadering resulteren samen in de speerpuntgewijze uitvoering van het plan.

Noordoostpolder (Emmeloord)

Over de gemeente Noordoostpolder wordt in het Omgevingsplan het volgende opgemerkt. Verkeersontsluiting en leefbaarheid, rust en ruimte, verbetering van voorzieningen, het stimuleren van vitaliteit, toerisme en recreatie, het bevorderen van de aanleg van landgoederen, de versterking van de te geringe economische groei, de agribusiness, verbetering van waterberging, de aanpak van bodemdalingsgebieden, Belvedere plaatsen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, het behoud van Schokland en het algemene landschap en steun aan archeologische projecten.

In de "Woonvisie Flevoland 2004" geeft de provincie Flevoland haar beoogde woonbeleid weer. Het woonbeleid van de provincie Flevoland kent de volgende hoofdpunten:

  • 1. uitvoering van de (wettelijke) taken van de provincie;
  • 2. ruimte bieden voor de eigen bevolking van de provincie én voor een continue instroom van nieuwe inwoners;
  • 3. een goede woonkwaliteit voor iedereen;
  • 4. specifieke aandacht wordt besteed aan voldoende woningen voor mensen met lagere inkomens, de toenemende vraag naar geschikte woningen voor ouderen, voor starters op de woningmarkt, voor zorgbehoevenden en voor statushouders;
  • 5. kwalitatief op peil houden van de bestaande woningvoorraad en de woonomgeving;
  • 6. monitoring, onderzoek en informatievoorziening.

In haar woonvisie schrijft de provincie dat de plaatsen Emmeloord en Dronten zich ontwikkelen tot interessante centra met diverse woonmogelijkheden en een breed pakket aan voorzieningen. Het voorzieningenpakket is van belang voor de gehele Noordoostpolder en voor het oostelijk deel van Oostelijk Flevoland.