Plan: | Emmeloord, Noord en Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0171.BP00484-VS01 |
Structuur
De oudste schil van Emmeloord bestaat uit een aantal woonwijken rondom het centrum die doorsneden worden door brede wegen (de Espelerlaan, de Boslaan, de Sportlaan, de Korte Dreef en de Lange Dreef). Ze horen tot de eerste bouw in Emmeloord en zijn veelal als een eenheid ontworpen. Er is een grote samenhang tussen architectuur en stedenbouwkundig plan.
Rondom het Harmen Visserplein, in de 'Onkruidbuurt' ligt een raster van lichtgekromde straten met een vrijwel gesloten straatwand. Ook de Espelerlaan wordt nabij het centrum begeleid door rijtjeswoningen. In de 'Bomenbuurt' is het straatprofiel breed, met aan weerszijden stoepen en voortuinen. Hier staan voornamelijk bungalows en villa's. In het hart van dit buurtje zijn een aantal openbare voorzieningen gevestigd. De wijk gaat over in de brede en groene Boslaan waarlangs zich vrijstaande en enige halfvrijstaande woningen bevinden. Oostelijk hiervan ligt de 'ingenieursbuurt'. Deze buurt is veel stedelijker opgezet en bestaat uit een raster van smalle straten met aaneengesloten bebouwing. Er zijn verspringingen in de rooilijn. Op een aantal plekken zijn voortuinen achterwege gelaten waardoor de buurt stedelijk oogt. In het centrum van de buurt bevindt zich een aantal scholen.
Langs en ten oosten van de Sportlaan ligt een villawijk. Het straatprofiel is breed en door de overwegend éénlaagse bebouwing oogt de buurt heel groen en ruim. Naast vrijstaande bebouwing bevinden zich hier ook een aantal rijtjeswoningen.
Nabij de A6 bij het Van der Valk hotel is een woonwijk gerealiseerd met veel water en doorkijkjes naar het buitengebied. Aan de hoofdontsluitingsweg en korte zijstraten bevinden zich voornamelijk vrijstaande en halfvrijstaande woningen. De wijk is ontsloten vanaf de Banterweg.
De oostwest-as is samengesteld uit de Kampwal, Meeuwenkant en Schokkerwal met taluds en bomenrijen en de Korte Dreef en de Lange Dreef met rijen drielaagse bebouwing. Het ziekenhuis en het bejaardentehuis aan beide uiteinden van deze as markeren de entrees van de stad. Zowel de Korte Dreef en de Lange Dreef zijn hoger en bieden een meer stedelijke aanblik, terwijl de bebouwing aan de overzijde van de Lange Dreef (Kampwal, Meeuwenkant en Schokkerwal) kleinschaliger is en duidelijk tot een woonwijk behoort. De oostwest-as wordt ter plaatse van de Deel doorsneden door de Nagelerstraat.
Ten zuiden van het centrum is er een patroon van brede hoofdstraten met groenstroken en smallere zijstraten zichtbaar. Strokenbouw begeleidt de straten. Langs de Zuiderkade is de bebouwing weer hoger en stedelijker, ooit bedoeld om de overgang tussen stad en polder te benadrukken. De drielaagse bebouwing vormt een stedelijke wand. De woonwijk is tegen het oudste bedrijventerrein van Emmeloord gebouwd en de overgang is als enigszins abrupt te kwalificeren.
Distelstraat. Zeeasterstraat Acacialaan
Bebouwing
De bebouwing in de "Oudste schil" biedt een traditioneel beeld dat goed past binnen de architectuurstroming de "Delftse School". De bebouwing bestaat uit bakstenen muren, rode pannendaken en houten kozijnen. De woningen zijn in stroken gebouwd (vier of meer woningen) en bestaan uit één of twee bouwlagen. De woningen zijn smal en ondiep. De woningen langs de Lange Dreef bieden een stedelijker beeld. Het zijn portiek- of bovenwoningen van drie bouwlagen. De balkons en schoorstenen zijn beeldbepalend. De bebouwing in de "Onkruidbuurt" bestaat uit één laag met een kap. Langs de Espelerlaan zijn de woningen ruimer van opzet. De bebouwing is met veel aandacht ontworpen en rijk gedetailleerd. Aan de Acacialaan zijn vlak na de oorlog zogenaamde houten "Oostenrijkse" woningen gebouwd (zijn nu monumenten). Het zijn vrijstaande woningen van één laag met een groot steil dak. De dakhelling heeft een typerende "knik" bij de gootlijn. De Oostenrijkse woningen zijn na de oorlog door de Oostenrijkse regering geschonken aan Nederland. Ze dienden destijds als noodwoning. Ze staan op verschillende plekken in de Noordoostpolder. De villa's en bungalows bij de Boslaan en Sportlaan zijn typische exponenten van de jaren vijftig: platte of flauw hellende daken, grote ramen, luifels en betonnen details. De recente nieuwbouw in de Vogelbuurt bestaat uit halfvrijstaande woningen en appartementengebouwen. Ze wijken af van de bestaande bebouwing. De kleuren zijn vaak lichter of sprekender. Platte daken komen ook voor.
Functies
Verspreid over het plangebied, veelal geconcentreerd in enkele clusters, bevinden zich diverse voorzieningen zoals kerken, scholen en een verzorgingshuis. Daarnaast zijn gevestigd dagverblijven, het gemeentehuis, het politiebureau, het muzisch centrum en een verenigingsgebouw in de wijk. In de bocht van de Espelervaart, ingeklemd tussen woonwijk De Erven, de Espelerlaan en de bebouwing aan de Meldestraat ligt de begraafplaats.
Op de hoek Boslaan - Leeghwaterlaan is het sportcomplex met zwembad en sporthal gehuisvest. De overige sportvoorzieningen en de ijsbaan bevinden zich in het noordelijk deel van het plangebied en op diverse sportterreinen. In het Emmelerbos bevindt zich nog een kinderboerderij/hertenkamp, camping en een drafbaan/manege.
In het uiterste noorden van het plangebied, nabij de A6, is het Van der Valk Hotel Emmeloord gevestigd.
Detailhandel en kantoren
De detailhandelsvoorzieningen zijn geconcentreerd op drie locaties in het plangebied. Ze bevinden zich aan de Zuiderkade en op de hoeken van Harmen Visserplein - Zeeasterstraat en de Moerasandijviestraat - Rietstraat. Op de hoek van de Lemstervaart en de Lange Dreef bevindt zich nog een grootschalig tuincentrum.
De (kleinschalige) solitaire kantoren bevinden zich met name aan de Nagelerstraat en Onder de Toren.
St. Jozefschool, Nieuw Jeruzalemkerk, Gemeentehuis,
Prof. Lorentzstraat Plevierenstraat Harmen Visserplein