direct naar inhoud van 5.1 Voorbereiding
Plan: Ens
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00483-VS01

5.1 Voorbereiding

5.1.1 Maatschappelijke betrokkenheid

In de toelichting van een bestemmingsplan moet ook zijn neergelegd een beschrijving van de wijze waarop burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding van het bestemmingsplan zijn betrokken.

In dat kader wordt vermeld dat op de in de gemeente gebruikelijke wijze mogelijkheid tot inspraak is geboden.

Het voorontwerp heeft van 2 november tot 14 december 2007 voor inspraak ter inzage gelegen. Er zijn geen inspraakreacties ingediend.

Tijdens de op 26 november 2007 (in het gemeentehuis) gehouden inspraakbijeenkomst zijn geen belangstellenden verschenen.

5.1.2 Overleg

Het voorontwerp is op de gebruikelijke wijze voor vooroverleg aangeboden aan onder meer de provinciale diensten, de VROM-inspectie en het Waterschap. Onderstaand een korte inhoud van de ingekomen vooroverlegreacties en een eventueel voorstel voor het gemeentelijk commentaar daarop.

Provincie Flevoland (reactie ingekomen 21-12-2007)

  • a. De doelstelling tot actualisering van het grote aantal bestemmingsplannen en uniformering van regels wordt van harte onderschreven.
  • b. Ook bij conserverende plannen dient een watertoets te worden uitgevoerd
  • c. Voorgesteld wordt in het voorschrift Wonen de perceelsaanduidingen waar nevenactiviteiten worden toegestaan te verduidelijken en de redactie van de strafbepaling te corrigeren.

Gemeentelijk commentaar

Ad. a: Deze opmerking kan voor kennisgeving worden aangenomen.

Ad. b: De watertoets zal alsnog plaatsvinden en bezien zal worden of er knelpunten in het watersysteem zijn.

Ad. c: De perceelsaanduidingen worden verduidelijkt en opneming van de strafbepaling is niet meer aan de orde omdat in de (per juli 2008 in werking getreden) Wet ruimtelijke ordening een strafbepaling is opgenomen en in de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen SVBP 2008 wordt gesteld dat die bepaling niet meer in de regels hoeft te worden opgenomen.

VROM-Inspectie Regio Noord-West (reactie ingekomen 16-1-2008)

Namens de rijksdiensten wordt meegedeeld dat het plan geen aanleiding geeft tot het maken van opmerkingen.

NV Nederlandse Gasunie (reactie ingekomen 14-11-2007)

Gemeld wordt dat er in het plangebied geen sprake is van aardgastransportleidingen van de Gasunie.

Vitens (reactie ingekomen 2-11-2007)

Vitens meldt dat er geen sprake is van bijzondere infrastructuur die overeenkomstig de provinciale handreiking aanwijzing en toelichting behoeven. Het voorontwerp geeft geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.

Tennet (reactie ingekomen op 8-11-2007)

Tennet meldt dat er in het plangebied geen sprake is van ondergrondse hoogspanningskabels of bovengrondse hoogspanningslijnen.

KPN Vaste Net (reactie ingekomen op 6-11-2007)

KOPN meldt dat er in het plangebied geen straalpaden lopen. Het voorontwerp geeft geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.

KPN Infrastructuur (reactie ingekomen op 19-11-2007)

KPN Infrastructuur komt met de gebruikelijke opmerkingen over handhaving van bestaande tracés, het vrijhouden van tracés van bomen en beplantingen en het in overleg beschikbaar stellen van ruimten voor kabelverdeelkasten en dergelijke.

Gemeentelijk commentaar

In het plangebied is geen sprake van ontwikkelingen die gevolgen hebben voor de KPN-infrastructuur. In voorkomend geval dient met KPN in contact te worden getreden.

At Home (reactie ingekomen op 14-11-2007)

AtHome meldt zich met het voorontwerp te kunnen verenigen indien rekening wordt gehouden met tracés voor kabels en leidingen en locaties waar versterkerkasten kunnen worden geplaatst.

Gemeentelijk commentaar

In de openbare ruimte wordt rekening gehouden met de aanleg van nuts- en communicatievoorzieningen die in het algemeen belang noodzakelijk worden geacht.

Essent (reactie ingekomen op 8-11-2007)

Essent constateert dat er nutsvoorzieningen in het plan zijn die niet als zodanig bestemd zijn.

Gemeentelijk commentaar

In het Besluit bouwvergunningvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken is bepaald dat de bouw van een gebouw ten behoeve van een op het openbaar net aangesloten nutsvoorziening onder omstandigheden wordt beschouwd als een vergunningvrije bouwactiviteit. De bruto oppervlakte mag dan niet meer bedragen dan 15 m2 en de bouwhoogte niet meer dan 3 m.

Het is goed gebruik dat dergelijke nutsvoorzieningen geen separate regeling meer vinden in een bestemmingsplan. Nutsvoorzieningen van groter afmetingen worden als zodanig in het bestemmingsplan bestemd.

Vereniging Dorpsbelang Ens (reactie ingekomen 13-2-2008)

De Vereniging vraagt aandacht voor:

a. de locatie Waterkant 61;

b. de bebouwingsgrenzen van de sportaccommodatie van de sv Ens;

c. de kinderboerderij aan de Zeebodemstraat;

d. de belijning van de straat Kiemveld;

e. de actualiteit van de ondergrond.

Gemeentelijk commentaar

Ad.a: Deze locatie was niet opgenomen vanwege ophanden zijnde ontwikkelingen. Inmiddels heeft belanghebbende plannen kenbaar gemaakt en is een ontwerp-bouwplan door de gemeentelijke welstandscommissie geaccordeerd. Met belanghebbende is in overleg getreden over een mogelijke voortzetting van initiatieven.

Ad.b: de bebouwingsgrens van de accommodatie van de sv Ens is afgestemd op de toekomstige uitbreiding.

Ad.c: de aanwezige bebouwing zal op de plankaart worden aangegeven en zal ook regeling vinden in de regels.

Ad.d: de straat Kiemveld is correct weergegeven. Wellicht wekt het kaartbeeld de indruk dat enkel sprake is van een brede weg maar in de verkeersbestemming zijn ook groenstroken en dergelijke begrepen.

Ad.e: ondergronden zijn niet altijd up-to-date. Voor het vervolg van de procedure zal gebruik worden gemaakt van de meest recente ondergrond.

Nagekomen reacties/ontwikkelingen/ambtshalve opmerkingen

  • 1. Aanpassing zonering lpg bij Tankstation Enserweg. In verband met de situering van een vulpunt, afleverpunt en tank voor lpg dient het gebied van de veiligheidszones op de plankaart te worden aangepast.
  • 2. Het voormalige gebouw van de Hervormde Kerk aan het Kerkplein is een gemeentelijk monument en dient als zodanig te worden aangeduid (reactie Provinciale Commissie Heemschut Flevoland).
  • 3. Verzoek Nieuwbouw Advies Flevoland bv inzake realisering woning op perceel Zoudenbalchstraat (kadastraal CZ 1141).
  • 4. Verzoek bestuur SV Ens (afdeling veldvoetbal) inzake uitbreiding sportaccommodatie (uitbreiding kleedkamers) E.P. Seidelstraat 4/4a.
  • 5. Verzoek Bouwbedrijf Van Egmond inzake uitbreiding winkel Baan 31.
  • 6. Op de plankaart is het perceel Waterkant 61 niet meegenomen omdat toentertijd sprake was van voorgestane nieuwe ontwikkelingen. Inmiddels is vernomen dat voorlopig geen initiatieven voor nieuwe ontwikkelingen worden voorgestaan. Om die reden wordt voorgesteld voor dat perceel de vigerende bestemming Bedrijven op te nemen (inclusief bedrijfswoning) en een aanduiding die het huidig gebruik regelt (opslag).
  • 7. Voor het Hofje van Ens ((hoek Baanhoek-G.J. Gillotstraat) is thans een maatschappelijke bestemming opgenomen. Bij nader inzien is het ruimtelijk gezien gepast daar de ruimtelijke verschijningsvorm vast te leggen (wonen- gestapeld) op te nemen en het zorgaccent (Mercatus) vast te leggen met een aanduiding (zorg).
  • 8. Rotonde Zuiderringweg-Drietorensweg. De provincie Flevoland heeft het voornemen om in 2010 op het kruispunt Zuiderringweg-Drietorensweg een rotonde aan te leggen. Het huidige kruispunt betreft namelijk een verkeersonveilig punt. Besloten is deze ontwikkeling in dit plan mee te nemen. De Zuiderringweg en de Baan, die binnen de bebouwde kom van Ens ligt, zijn onderdeel van de doorgaande route van Kraggenburg naar de N50 bij Ens. Dit is de provinciale weg N352. Dienaangaande is een akoestische rapportage opgenomen, alsmede een rapportage ecologie (toetsing Flora- en faunawet bouwlocatie).