direct naar inhoud van 1.1 Algemeen
Plan: Ens
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00483-VS01

1.1 Algemeen

Het bestemmingsplan "Ens" regelt het gebruik van de gronden en opstallen van de kern Ens. Het opstellen van dit plan past binnen de wens van de gemeente Noordoostpolder om op korte termijn te kunnen beschikken over een overkoepelend bestemmingsplan voor Ens. Op dit moment gelden voor het plangebied ongeveer 30 bestemmingsplannen en deze plannen bedekken Ens als een onoverzichtelijke lappendeken. De diverse bestemmingsplannen zijn, mede door het verschillende tijdvakken waarin zij zijn opgesteld, ook in methodisch opzicht niet voldoende op elkaar afgestemd. Met het oog op de rechtsgelijkheid en eenduidigheid, maar ook in verband met de beheersaspecten, is dit ongewenst en ondoelmatig. Ook is het problematisch dat verouderde bestemmingsplannen sommige ontwikkelingen uitsluiten die in de huidige ruimtelijke visie passend (kunnen) worden geacht.

Gelet op de sterke veroudering van de bestaande plannen is een actualisering van het juridisch-planologische kader dan ook gewenst. Behalve de wens voor actuele plannen bestaat er ook een grote behoefte aan standaardisering en uniformering van de ruimtelijke regelgeving in de gemeente Noordoostpolder. Hierin dienen keuzes te worden gemaakt. Dit dient niet alleen het gemak en hanteerbaarheid van de plannen aan de zijde van de overheid, maar geeft ook duidelijkheid voor burgers en ondernemers/bedrijven.

Ook vanuit ander sporen is het gewenst om met de actualisering van de bestemmingsplannen aan de slag te gaan. Zo is inmiddels een welstandsbeleidsplan heeft vastgesteld. Hierin is op een heldere en duidelijke wijze het welstandsbeleid voor de gehele gemeente vastgelegd. Het mag duidelijk zijn dat vanuit de beoordeling van bouwplannen een actueel toetsingskader - zowel bestemmingsplan als welstand - gewenst is.

Een actueel plan

Het bestemmingsplan is een belangrijk beleidsinstrument voor de gemeente en tevens het planologische juridisch bindend kader voor burgers. In het plan wordt het ruimtelijk beleid aangegeven voor (in beginsel) de komende tien jaar en het dient vooral als toetsingskader voor bouwplannen en de ruimtelijke inrichting van het gebied. Vanwege dit laatste aspect is het voor bedrijven en burgers van belang dat het bestemmingsplan duidelijk aangeeft wat de ruimtelijke mogelijkheden zijn.

De actualisering van bestemmingsplannen heeft enerzijds betrekking op een vastlegging dan wel aanpassing aan de feitelijke situatie en anderzijds een aanpassing aan gewijzigde beleidsinzichten en juridische kaders. Dit betekent voor dit bestemmingsplan een minder gedetailleerde opzet. Het plan biedt meer flexibiliteit dan in de oude situatie het geval was.

Digitaal uitwisselbare en vergelijkbare ruimtelijke plannen

In de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is de verplichting opgenomen om ruimtelijke plannen en besluiten te digitaliseren. Dit betekent dat het verplicht wordt om een nieuw (bestemmings)plan in digitale vorm vast te stellen. Ook moet van het plan een analoge versie worden vastgesteld. De digitale aspecten omvatten het in digitale vorm vaststellen, beschikbaar stellen, kenbaar maken en verbeelden. Hoewel de nieuwe Wro op 1 juli 2008 in werking is getreden, is de digitaliseringsverplichting uitgesteld tot 1 januari 2010.

Ruimtelijke plannen moeten voor iedereen vergelijkbaar zijn. Voor bestemmingsplannen is daarom door de gezamenlijke DURP-partners, de ro-standaarden voor de digitalisering (RO Standaarden en regels 2008)' ontwikkelt. DURP is de afkorting voor Digitale Uitwisseling in Ruimtelijke Processen. Gezamenlijk vormen bovengenoemde standaarden een set afspraken om alle bestemmingsplannen vergelijkbaar te kunnen uitwisselen.

De Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen (SVBP 2008) maakt het mogelijk om bestemmingsplannen te maken die op vergelijkbare wijze zijn opgebouwd en op eenzelfde manier worden verbeeld. Vergelijkbare bestemmingsplannen leiden tot een betere dienstverlening en tot een effectievere en efficiƫntere overheid.

De gemeente Noordoostpolder sluit zich volledig aan bij de genoemde doelstellingen ten aanzien van digitaal uitwisselbare plannen. Hiertoe heeft de gemeente het project NOP-DROP opgezet, dat staat voor Noordoostpolder Digitalisering en actualisering van Ruimtelijke OrdeningsPlannen.

Het bestemmingsplan "Ens" is digitaal opgezet conform de landelijk ontwikkelde standaard: het IMRO (InformatieModel Ruimtelijke Ordening). Doordat het plan digitaal wordt opgesteld, wordt het mogelijk het plan digitaal uit te wisselen (met overheden) en digitaal te gaan raadplegen.

Overzicht vigerende bestemmingsplannen

Het voorliggende bestemmingsplan omvat de planologische regeling voor het gebruik en het bebouwen van de gronden en gebouwen in Ens. De huidige juridische regeling van de betreffende gronden is beschreven in ongeveer 30 bestemmingplannen, die dus geheel of gedeeltelijk door het voorliggende bestemmingsplan worden vervangen.