Plan: | Nagele |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0171.BP00482-VS01 |
Bij nieuwe ontwikkeling en herziening van ruimtelijke plannen wordt ten aanzien van het waterbelang, de waterbeheerder in een vroegtijdig stadium bij de hiervoor te doorlopen bestemmingsplanprocedures betrokken. Het waterbelang is sinds 1 november 2003 door middel van de Watertoets verankerd.
De waterparagraaf maakt inzichtelijk hoe het vigerend waterbeleid is vertaald naar waterhuishoudkundige inrichtingsmaatregelen in de bestaande kern. Hoe wordt met water in deze kern omgegaan en op welke wijze draagt de inrichting bij aan:
Proces van de Watertoets
Aan de hand van de beslisboom (figuur 1 blz. 14) uit het Waterkader van het Waterschap Zuiderzeeland (januari 2007) kan voor het voorliggende plan de procedure kleine plannen worden gevolgd.
Het bestemmingsplan Nagele is in beginsel een conserverend bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan heeft slechts tot doel de bestaande planologische situatie actueel te bestemmen. Het betreft hier het bestaande stedelijke gebied, dat zich kenmerkt door reeds van oudsher aanwezige functies.
Waterhuishouding Nagele
De dorpskern van Nagele heeft van oudsher een gemengd rioleringsstelsel, waarin vier riooloverstorten zijn opgenomen, uitmondend op de Nagelertocht en -vaart.
In 2005-2007 is de bestaande gemengde riolering in de Ring, Gerste- en Lucerne-, Vlas-, Klaver- en Koolzaadhof vervangen door een gescheiden rioleringsstelsel. Door middel van het aanleggen van een infiltratieriool in genoemde straten is een groot deel van het verhard oppervlak van zowel het openbaar als particulier terrein direct afgekoppeld naar oppervlaktewater. Het aantal motorvoertuigbewegingen in genoemde straten blijft beneden de 500 per etmaal, waardoor zonder bezwaar direct kan worden afgekoppeld naar de Nagelertocht en de opgenomen watergangen in de groensingel aan de rand van de dorpskern. Door het grootscheeps afkoppelen van verhard oppervlak van de bestaande gemengde riolering treden de vier bestaande riooloverstorten minder frequent in werking. Door met name het afvoeren van regenwater via de watergang in de groensingel wordt indirect het overtollige water afgevoerd naar de hoofdwatergang.
Op het bedrijventerrein Egge- en Hakstraat bevindt zich een verbeterd gescheiden rioleringsstelsel. Bij kleine buien wordt het regenwater via het dwa-riool (vuilwaterriool) afgevoerd. Bij grote buien wordt het dwa-riool snel volledig gevuld en vindt de afvoer vervolgens plaats door middel van een regenwaterriool, waarbij via een overstort het overtollige regenwater wordt geloosd op de Nagelervaart.
Nagele ligt in het beheergebied van de Lage Afdeling. Het peil in de Nagelervaart en Nagelertocht is vastgesteld op -5,70 meter NAP. De maaiveldhoogte in Nagele varieert tussen -3,00 meter NAP en -4,00 meter NAP. De gemiddelde stijghoogte van het grondwaterpeil in de dorpskern van Nagele bedraagt circa -5,00 meter NAP. In natte perioden vindt infiltratie plaats en ten tijde van droge perioden kwel. Voor de bebouwing wordt voldaan aan de minimale droogleggingsnorm van 1,20 meter.
Op de locatie Eggestraat wordt een nieuwe ontwikkeling voorgestaan waarbij sprake zal zijn van de nieuwbouw van een tankstation met restaurant en opstelplaatsen voor vrachtauto's. Met het oog daarop is door IDDS in april 2010 een Rapport betreffende een watertoets Eggestraat (ong) te Nagele uitgebracht (zie Bijlage 3 Rapport Watertoets).
In de samenvatting van het rapport worden de volgende conclusies getrokken: