direct naar inhoud van 2.7 Waterparagraaf
Plan: Creil
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00481-VS01

2.7 Waterparagraaf

De waterparagraaf maakt inzichtelijk hoe het vigerend waterbeleid is vertaald naar waterhuishoudkundige inrichtingsmaatregelen in de bestaande dorpskern van Creil. Hoe wordt in deze dorpskern omgegaan met water en op welke wijze draagt de inrichting bij aan:

  • Veiligheid.
  • Voldoende water.
  • Schoon water.

Proces van de Watertoets

Aan de hand van de beslisboom uit het Waterkader van het Waterschap Zuiderzeeland (januari 2007) kan voor het voorliggende plan de procedure kleine plannen worden gevolgd.

Beschrijving van het watersysteem

Veiligheid/Waterkeringen

Het plan ligt niet binnen de kern-, vrijwarings- of buitenbeschermingszone van een waterkering. Het is daarom niet te verwachten dat het plan van invloed zal zijn op de veiligheid van een waterkering.

Voldoende Water

Wateroverlast

Herziening van het bestemmingsplan Creil heeft geen gevolgen voor de huidige situatie ten aanzien van een toename van verhard oppervlak en/of het verdwijnen van ruimte voor waterberging. Dit geeft geen aanleiding in het kader van het principe “waterneutraal bouwen” om compenserende maatregelen te treffen om piekafvoeren te moeten opvangen. Voor dit gebied geldt de afvoernorm van stedelijk gebied. De maximale afvoer uit het gebied is daarbij 1,5 l/s/ha bij een neerslagsituatie met een herhalingstijd van 100 jaar.

Goed functionerend watersysteem

Het plangebied Creil ligt in het beheersgebied van de Lage Afdeling. Het streefpeil voor zowel de zomer- als de winterperiode van het omliggende oppervlaktewatersysteem bevindt zich op -5,70 m NAP.

In de bestaande dorpskern van Creil, varieert het huidige maaiveldniveau van -3,22 m NAP ter plaatse van de Galamalaan tot -4,34 m NAP ter plaatse van de Burgwal.

In het uitbreidingsplan Creil-Oost is een gemiddelde maaiveldhoogte aanwezig van

–3,95 m NAP. De aangrenzende oostelijke kavelsloot vervult zowel een functie als hoofdafwaterings- en als een bergingsvoorziening. Ten behoeve van de berging, kan het peil in deze sloot maximaal tijdelijk worden opgezet tot –5,45 m NAP.

Zowel in de bestaande dorpskern als in het uitbreidingsplan Creil-Oost wordt voldaan aan de minimale drooglegging voor stedelijk gebied van 1,20 meter, rekeninghoudend met het hiervoor gehanteerde Normaalwaternormpeil (N.W.-normpeil). In het huidige plan zijn geen structurele nadelige gevolgen te verwachte voor en door (grond)water in de omgeving.

Ter plaatse van het bedrijventerrein Creil-Noord is een gemiddelde maaiveldhoogte aanwezig van -3,90 m NAP. Op het bedrijventerrein is een gescheiden rioleringsstelsel aanwezig, waarbij de aangrenzende kavelsloot een bergingsfunctie vervult. Hiervoor kan het bestaande waterpeil in de aangrenzende kavelsloot van -5,50 m NAP tijdelijk worden opgezet naar -4,90 m NAP. Incidenteel bij het opzetten van de kavelsloot naar -4,90 m NAP kan tijdelijk niet worden voldaan aan de minimale drooglegging voor stedelijk gebied van 1,20 meter. Voor het bedrijventerrein Creil-Noord is het acceptabel, dat incidenteel niet kan worden voldaan aan een drooglegging die zich eens in de 100 jaar kan voordoen.

Schoon water

Goede structuur diversiteit

Bij de inrichting van het bestaande watersysteem wordt gestreefd naar het behouden van een ecologisch gezond watersysteem.

Goede oppervlaktewaterkwaliteit

In de bestaande woonkern is een verbeterd gemengd rioleringsstelsel aanwezig. In dit verbeterd gemengde rioleringsstelsel zijn twee riooloverstorten opgenomen, waarbij incidenteel overstorten kunnen plaatsvinden op het ontvangende oppervlaktewater op de Vuurtocht en de Creilervaart. De hoofdoverstort bevindt zich ter plaatse van de Hertogstraat. Voor deze hoofdoverstort is een bergbezinkbassin met een inhoud van circa 110 m3 aangelegd. Bij hevige regenval, waarbij het totale rioleringsstelsel overbelast raakt, dringt het bergbezinkbassin bij incidentele overstortingen de vuiluitworp op het oppervlaktewater van de Creilervaart met circa 50% terug. Naast de hoofdoverstort is ter hoogte van De Meute met het Vuurpad nog een (kleinere) noodoverstort aanwezig, waarbij het rioleringsstelsel een verbinding heeft met de Vuurtocht.

De aanwezige riolering in het plangebied Creil biedt het aanwezige oppervlaktewater voldoende bescherming tegen vuilemissies van onder andere uitlogende bouwmaterialen.

Goed omgaan met afvalwater

Het overgrote deel van het hemelwater binnen het bestaande woon- en bedrijvengebied is aangesloten op de riolering. Bij toekomstige aanpassingen in de openbare ruimte van de oude dorpskern, worden kansen benut om het relatief schone regenwater verder te scheiden van de bestaande afvalwaterstroom.