Plan: | Creil-Oost fase 2 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0171.BP00457-VS01 |
Op 2 november 2006 heeft Provinciale Staten van Flevoland een nieuw Omgevingsplan vastgesteld. Hierin zijn voor het Flevolandse grondgebied vier strategische plannen opgenomen:
Daarnaast bevat het Omgevingsplan de hoofdlijnen van het economische en het sociaalculturele beleid. Door alles in één integraal plan samen te voegen, zijn de hoofdlijnen van het beleid van de provincie Flevoland compact en is de samenhang tussen de diverse beleidsterreinen het best gewaarborgd.
In het nieuwe Omgevingsplan staan niet alleen de provinciale ambities en beleidsdoelen. Er staat ook hoe de provincie samen met haar Flevolandse gebiedspartners resultaten wil bereiken. Met een gebiedspartner wordt iedere instantie bedoeld die taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden heeft die kunnen bijdragen aan een actief en resultaatgericht omgevingsbeleid. Dit zijn dus niet alleen overheden, belangenorganisaties of maatschappelijke groeperingen, maar ook grondeigenaren of particuliere organisaties zoals corporaties of projectontwikkelaars.
Bij het maken van het Omgevingsplan is dan ook veel aandacht besteed aan de rol van de gebiedspartners bij de beleidsontwikkeling. De uitvoering van het Omgevingsplan vraagt van de provincie een nieuwe ontwikkelingsstrategie waarin de provincie nieuwe rollen gaat vervullen. In het Omgevingsplan zijn beleidsvorming en uitvoering gekoppeld. Dit wordt weergegeven in de uitvoeringsagenda. De uitvoeringsagenda maakt onderscheid tussen een integrale gebiedsgerichte aanpak (speerpuntgebieden) en een sectorale aanpak. Voorop staat een gebiedsgerichte aanpak. De provincie richt zich hierbij nadrukkelijk op de provinciale hoofdstructuur. Binnen deze hoofdstructuur worden 7 speerpuntgebieden onderscheiden. Dit zijn gebieden binnen de provincie die zich bij uitstek lenen voor een integrale, gebiedsgerichte aanpak. De zeven speerpuntgebieden zijn:
Provinciale thema's
In grote lijnen is het omgevingsbeleid te vatten in vier hoofdthema's, te weten: reizen, leven, werken en landschap. Aan de hand van deze thema's wordt per gemeente aangegeven hoe posities kunnen worden verbeterd. De provinciebrede thema's en de gemeentespecifieke benadering resulteren samen in de speerpuntgewijze uitvoering van het plan.
Noordoostpolder (Emmeloord)
Over de gemeente Noordoostpolder wordt in het Omgevingsplan het volgende opgemerkt. De Verkeerontsluiting en de leefbaarheid zijn aandachtspunten. De rust en de ruimte zijn kernkwaliteiten. In het verbeteren van voorzieningen, het stimuleren van de vitaliteit, het toerisme en de recreatie, het bevorderen van de aanleg van landgoederen, de versterking van de te geringe economische groei en in de agribusiness liggen kansen. Daarnaast moet de waterberging worden verbeterd en de bodemdalingsgebieden worden aangepakt. Het streven is, om de belvedère-status om te zetten in het plaatsen van (delen van) de gemeente op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Belangrijk is het behoud van Schokland.
In de "Woonvisie Flevoland 2004" geeft de provincie Flevoland haar woonbeleid weer. Het woonbeleid van de provincie Flevoland kent de volgende hoofdpunten:
In haar woonvisie schrijft de provincie dat de plaatsen Emmeloord en Dronten zich ontwikkelen tot interessante centra met diverse woonmogelijkheden en een breed pakket aan voorzieningen. Het voorzieningenpakket is van belang voor de gehele Noordoostpolder en voor het oostelijk deel van Oostelijk Flevoland.