direct naar inhoud van 5.6 Duurzaam bouwen
Plan: Veldwijk Noord - Winkelcentrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0051-0301

5.6 Duurzaam bouwen

Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder daarmee voor toekomstige generaties de mogelijkheden om in hun behoefte te voorzien in gevaar te brengen . Duurzaamheid is alleen mogelijk bij een evenwichtige samenhang tussen de domeinen People (sociaal), Planet (ecologie) en Profit (economie).

Een duurzame woning binnen een duurzame wijk is een woning die geruime tijd aan de veranderende eisen van de bewoners tegemoet kan komen. Een levensloopbestendige opzet van de wijk en de woning kan er voor zorgen dat gedurende de gehele levensloop van de bewoner voldoet aan zijn of haar eisen. Mensen die zich prettig voelen in de buurt kunnen dan bij gewijzigde omstandigheden in de eigen buurt blijven. De sociale contacten die in de buurt zijn opgebouwd blijven dan intact; dit is zowel goed voor de individuele bewoner als voor sociaal-maatschappelijke leven dat in de buurt opgebouwd is. De definitie van duurzaamheid raakt hiermee dan ook de definitie van leefbaarheid.

Het beleidsplan duurzame ontwikkeling 2006-2010 (raad 28-02-2006) geeft aan dat bij nieuw te ontwikkelen gebieden een aanzienlijke bijdrage aan duurzame ontwikkeling geleverd dient te worden, zowel op woningniveau (duurzaam bouwen) als op wijkniveau (duurzame stedenbouw).

De uitgangspunten voor duurzaamheid zijn door de gemeente Hengelo gebaseerd op de zogenaamde Trias Ecologica (Drie-Stappen-Strategie):

1. Beperk de vraag: voorkom onnodig gebruik

2. Gebruik duurzame / eindeloze bronnen

3. Gebruik eindige bronnen verstandig

Deze drie-stappen-strategie kan en moet worden toegepast op alle thema's die bij (steden)bouw aan bod komen; zoals materialen, water, ruimtegebruik, energie en gezondheid & binnenmilieu.

Het plangebied wordt met drie thema's in een duurzaam ontwikkelingsperspectief geplaatst. Ten eerste worden de aanwezige landschappelijke kwaliteiten zoveel mogelijk bewaard en benut. Ten tweede is in het ontwerp sprake van voorbeelden van natuurlijke en ecologische aanleg. Ten derde worden een aantal ontwerprichtlijnen permanent toegepast zoals energiezuinig ontwerpen en verkeersprincipes waarin langzaam verkeer en openbaar vervoer zijn bevoordeeld.

Het Plan van Aanpak Duurzaam Bouwen voor Hengelo (vastgesteld door de raad op 16 december 1997) heeft de basis gelegd om in nieuw te ontwikkelen gebieden een aanmerkelijke bijdrage aan duurzaam bouwen te leveren, zowel op woningniveau als op alle andere schaalniveaus. Hiermee is ook het kader gegeven om in bestaande gebieden duurzaamheid vorm te geven.

De uitgangspunten zijn:

  • energiezuinigheid en het gebruik van warmte uit zonne-energie;
  • waterbesparing;
  • duurzaamheid van toegepaste bouwmaterialen in relatie met hun toepassing;
  • flexibiliteit in het gebruik van woningen;
  • binnenmilieu, comfort en gezondheid;
  • Cradle to cradle bouwen;
  • een integratie van bovenstaande punten.

De duurzame ontwikkeling is voor de gebouwde omgeving uitgewerkt in duurzaam bouwen en duurzame energie en energie-efficiency.

Duurzaam bouwen

Het uitgangspunt van de gemeente Hengelo voor duurzaam bouwen is de Trias Ecologica, het stimuleren van de gebouwgebonden maatregelen.

Gebouwniveau

Duurzaam bouwen op gebouwniveau wordt binnen de gemeente Hengelo meetbaar gemaakt met het instrument GPR Gebouw. GPR Gebouw staat voor Gemeentelijke Praktijk Richtlijn duurzaam bouwen op gebouwniveau. Op basis van 6 thema's wordt de duurzaamheid van een gebouw gemeten. Op een schaal van 1 tot 10 wordt gemiddeld een score van 7,0 gevraagd, met een minimum van 6,0 per thema.

Wijkniveau

Duurzaam bouwen op wijkniveau wordt binnen de gemeente Hengelo meetbaar gemaakt met het instrument DPL. DPL staat voor Duurzaaheidsprestatie van een Locatie. Op een schaal van 1 tot 10 wordt een score van 7,0 gevraagd.

Duurzame energie en energie-efficiency

Duurzame energie is energie die opgewekt wordt door de oneindige bronnen, zoals wind, water en zon. Het gebruik van biomassa valt ook onder de categorie duurzame energie. Energie-efficiency is het beter benutten van de fossiele brandstoffen en van restproducten zoals warmte uit rookgassen, waardoor vermindering van de CO2-emissie ontstaat.

Het uitgangspunt van de gemeente Hengelo voor toepassing van duurzame energie en energie-efficiency is de Trias Ecologica. Het energiebeleid is gericht op prestatiegerichte energievisies waarin de gestelde ambitie is vertaald in concrete uitgangspunten.

Bij het ontwikkelen van plannen voor nieuwbouw of wijkreconstructie verdient het aanbeveling in een vroeg stadium van de planontwikkeling een energievisie op te stellen, waarbij kansen en mogelijkheden worden geïnventariseerd voor een andere dan de conventionele energie-infrastructuur op basis van gas en elektra.

In Hengelo wordt het Warmtenet Hengelo gerealiseerd. Dit is een duurzame energievoorziening die gebouwen van warmte voor ruimteverwarming/tapwater en/of koude voorziet. Het plangebied valt in het leveringsgebied van het Warmtenet Hengelo. De woningen worden in ieder geval aangesloten op het warmtenet. Voor het winkelcentrum en de andere voorzieningen worden de mogelijkheden om aan te sluiten bekeken.

Indien de ontwikkelaar de gebouwen niet wenst aan te sluiten op het warmtenet, dient door de ontwikkelaar onderbouwd te worden hoe invulling is gegeven aan deze uitgangspunten voor duurzame energie energie-efficiency.