Plan: | Hengelo Zuid - Veldwijk e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0164.BP0044-0302 |
Het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit de regels en bijbehorend GML-bestand waarin de geometrisch bepaalde planobjecten zijn vervat. Het .GML-bestand en de regels dienen in samenhang te worden bekeken.
De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:
1. Inleidende regels;
2. Bestemmingsregels;
3. Algemene regels;
4. Overgangs- en slotregels.
In het navolgende worden de regels per hoofdstuk toegelicht.
Hoofdstuk 1 bevat de inleidende regels. Deze regels gelden voor het gehele plangebied.
Dit artikel bevat de definities van de in de regels gebruikte begrippen, waarmee een eenduidige interpretatie van deze begrippen is vastgelegd.
De "wijze van meten" geeft onder meer regels waar mag worden gebouwd en hoe voorkomende eisen betreffende de maatvoering begrepen moeten worden.
Hoofdstuk 2 van de regels bevat de juridische vertaling van de verschillende bestemmingen die voorkomen in het plangebied. Voor ieder gebied op de verbeelding is de bestemming aangegeven. In de regels is onder andere aangegeven welk gebruik is toegestaan, wat er gebouwd mag worden en wat verboden is. Hieronder worden de verschillende bestemmingen en dubbelbestemmingen toegelicht.
Op de gronden met de bestemming Bedrijf zijn bedrijven toegestaan die in de bij de regels gevoegde Staat van Inrichtingen zijn toegestaan. Enkele bedrijven die niet op de Staat van Inrichtingen staan zijn specifiek bestemd. Bedrijfswoningen zijn alleen toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning'.
Voor een braakliggende kavel aan de Enschedesestraat is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het mogelijk maakt om deze grond met een wijzigingsplan te wijzigen van de bestemming "Bedrijf" naar de bestemming "Detailhandel" met de functieaanduiding "perifere detailhandel". Het is wenselijk om de braakliggende terreinen langs één van de belangrijkste invalswegen van Hengelo in te vullen met een passende bestemming. De wijziging past in het detailhandelsbeleid, tevens sluit dit aan bij de overige bebouwing en functies van de omliggende percelen aan de Enschedesestraat.
Aan de waarbekenweg ligt een wijzigingsbevoegdheid om maximaal 8 bedrijfswoningen toe te staan. Het betreft een braakliggend perceel, waarvoor geen bestemmingsplan gold, waarbij deze invulling wenselijk is. In mei 2003 is de NvU en het PvE Stad en Milieu Zuidelijke Spoorzone in de raad vastgesteld, waarbij voor dit gebied is geopteerd voor kleinschalige bedrijvigheid (eventueel in combinatie met woon/werken) niet zijnde detailhandel.
In de milieuaspectenstudie (bijlage 1 van de toelichting) is aandacht geschonken aan het aspect milieu in relatie tot de wijzigingsbevoegdheid.
Op de gronden met de bestemming Cultuur en ontspanning is het ontspanningscentrum van de NS gevestigd.
Op de gronden met de bestemming Detailhandel zijn bedrijven toegestaan die zijn gericht op het verkopen van goederen aan particuliere consumenten. Binnen deze bestemming mogen tevens dienstverlenende bedrijven (gericht op het verlenen van economische en maatschappelijke diensten aan derden, waaronder zijn begrepen kapperszaken, zonnestudio’s en naar de aard daarmee gelijk te stellen bedrijven) zich vestigen. Wonen is binnen deze bestemming tevens toegestaan.
Ter plaatse van de aanduiding 'detailhandel perifeer' is alleen perifere detailhandel toegestaan en is reguliere detailhandel uitgesloten.
Binnen de bestemming "Gemengd" is een verzameling van stedelijke bestemmingen toegestaan, zoals bijvoorbeeld winkels, dienstverlenende bedrijven, kantoren etcetera. Deze functies zijn uitsluitend toegestaan op de begane grond. Wonen is binnen deze bestemming tevens toegestaan.
Op een braakliggende kavel aan de Enschedesestraat is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het mogelijk maakt om deze grond met een wijzigingsplan te wijzigen van de bestemming 'Gemengd' in de bestemming "Wonen". Er worden maximaal 2 woningen toegestaan. Het is wenselijk om de braakliggende terreinen langs één van de belangrijkste invalswegen van Hengelo in te vullen met een passende bestemming.
In de milieuaspectenstudie (bijlage 1 van de toelichting) is aandacht geschonken aan het aspect milieu in relatie tot de wijzigingsbevoegdheid.
Op de gronden met de bestemming 'Groen' is het toegestaan om groen in de breedste zin (grasvelden, struiken, trapveldjes, speelplekken, speelterreinen, sport-, spel- en jeugdvoorzieningen e.d.) aan teleggen en in stand te houden. Het aanleggen van voetpaden, fietspaden en voorzieningen voor bestemmingsverkeer zijn eveneens toegestaan. Wegen voor doorgaand autoverkeer zijn niet toegestaan. In het plangebied zijn ook enkele nutsvoorzieningen aanwezig in de bestemming 'Groen'. Hiervoor is de aanduiding 'nutsvoorziening' in het plan toegevoegd.
Op de gronden met de bestemming Horeca is het toegestaan om horecabedrijven te vestigen. Het gaat om een chinees restaurant en om het zalencentrum Twentse Ros. Op het perceel van het chinese restaurant is de aanduiding 'horeca 1' gegeven. Hier zijn uitsluitend bedrijven welke vallen onder 'horeca 1' toegestaan.
Voor het zalencentrum is de aanduiding 'horeca 2' opgenomen. Tevens zit bij het zalencentrum een bedrijfswoning. Hiervoor is de aanduiding 'bedrijfswoning' opgenomen.
De bestemming 'Kantoor' is bedoeld voor bedrijven die uitsluitend dienstverlenende- en geen productiewerkzaamheden verrichten. Binnen deze bestemming mogen tevens werkzaamheden worden uitgevoerd die verband houden met het doen functioneren van (semi) overheidsinstellingen, het bankwezen, en naar de aard daarmee gelijk te stellen inrichtingen.
De gronden met de bestemming 'Maatschappelijk' zijn bedoeld voor het verlenen van diensten in de medische, sociale, educatieve, culturele, religieuze en administratieve sfeer en andere vormen van dienstverlening, die een min of meer openbaar karakter hebben als ook ondergeschikte horeca ten dienste van deze voorzieningen, met uitzondering van een seksinrichting. De scholen in het plangebied kunnen uitsluitend worden opgericht ter plaatse van de aanduiding 'onderwijs'.
Op de gronden met de bestemming Sport regelt de in het plangebied gelegen sportterrein rondom het FBK stadion.
Over een gedeelte van het sportterrein is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Dit betekend dat de gronden die gelegen zijn in dit gebied bij een wijzigingsplan kunnen wijzigen van 'Sport' in de bestemming 'Verkeer-Verblijfsgebied'. Voor de ontwikkeling van het sportterrein rondom het FBK stadion is een nieuwe ontsluitingsweg gepland. Deze ontsluitingsweg zal tevens een nieuwe verbinding vormen voor de aanliggende buurt Veldwijk Zuid.
In de milieuaspectenstudie (bijlage 1 van de toelichting) is aandacht geschonken aan het aspect milieu in relatie tot de wijzigingsbevoegdheid.
De bestemming "Verkeersdoeleinden" is bedoeld voor verkeerszones die een doorgaand karakter hebben. Vaak zijn dit wegen waar maximaal 50 km/uur gereden mag worden, of wegen die onderdeel uitmaken van een busroute. Onder andere wegen, fietspaden, parkeerplaatsen, bushaltes met wachtruimten, trottoirs en groenaanleg zijn mogelijk in deze bestemming.
Deze bestemming is specifiek bedoeld voor het realiseren van voorzieningen ten behoeve van railverkeer inclusief taluds en dergelijke.
Op de gronden met de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' is het toegestaan om wegen, straten, paden en voet- en fietspaden te realiseren. Ter plaatse zijn geen gebouwen toegestaan. Wel zijn bouwwerken geen gebouw zijnde toegestaan; aan de plaats en afmeting hiervan kunnen nadere eisen worden gesteld.
Complexen van garageboxen (en dus niet de garages die op een perceel bij een woning staan) hebben op de verbeelding de functieaanduiding 'garage' gekregen. Wonen in garageboxen is niet toegestaan evenals bijvoorbeeld detailhandel, prostitutie en bedrijfsmatige activiteiten.
Op de gronden met de bestemming 'Water' is het toegestaan om waterlopen en waterpartijen aan te leggen en kunnen de gronden gebruikt worden voor voorzieningen ten behoeve van afvoer, berging en infiltratie van hemelwater, de waterhuishouding en waterberging. Daarnaast zijn ondergeschikte functies, zoals groen- en speelvoorzieningen en bruggen en taluds toegestaan.
De bestaande woningbouw is als zodanig in het plan opgenomen. Binnen de bestemming 'Wonen' zijn verschillende woonvormen toegestaan, zoals bijvoorbeeld eengezinswoningen, bejaardenhuizen, woonzorgwoningen, kamerbewoning, serviceflats et cetera. Verder is het toegestaan om binnen de woonbestemming een vrij beroep uit te oefenen.
Op de plankaart zijn onder andere bouwgrenzen, maximale goot- en nokhoogten opgenomen. In de regels zijn de overige bebouwingsregels aan te treffen.
De maximaal toegestane oppervlakte aan aan-/uit- en bijgebouwen wordt gerelateerd aan de kavelgrootte. Verder wordt, indien er aan-/uit- en bijgebouwen worden opgericht op dat gedeelte van het perceel waar het hoofdgebouw nog als hoofdgebouw uitgebreid kan worden, deze oppervlakte niet meegeteld in de maximaal toegestane oppervlakte aan aan-/uit- en bijgebouwen.
Voor een perceel aan de Pruisische Veldweg is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming te wijzigen naar 'Verkeer-Verblijfsgebied'. Voor de ontwikkeling van het sportterrein rondom het FBK stadion is een nieuwe ontsluitingsweg gepland. Deze ontsluitingsweg zal tevens een nieuwe verbinding vormen voor de aanliggende wijk Veldwijk Zuid.
In de milieuaspectenstudie (bijlage 1 van de toelichting) is aandacht geschonken aan het aspect milieu in relatie tot de wijzigingsbevoegdheid.
Deze bestemming geeft aan waar binnen het plangebied de hoofdgasleiding met de bijbehorende zoneringen liggen. Vanwege de aanwezigheid van de leidingen gelden er binnen een bepaalde zone beperkende voorschriften. Behalve bouwwerken ten behoeve van de dubbelbestemming wordt het bouwen van bouwwerken verboden. Slechts een bouwwerk geen gebouw zijnde van maximaal 2 m hoog is toegestaan.
Op de gronden met de dubbelbestemming Waarde - Archeologie Hoog (binnen kom) zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor de instandhouding en bescherming van archeologische waarden.
Op de gronden met de dubbelbestemming Waarde - Archeologie Middel (binnen kom) zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor de instandhouding en bescherming van archeologische waarden.
Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels. Deze gelden voor het gehele plangebied.
De anti-dubbeltelregel is opgenomen om ervoor te zorgen dat grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is of alsnog kan worden gegeven, bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing wordt gelaten.
In dit artikel wordt de aanvullende werking van de bouwverordening voor zover betrekking hebbend op de stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening buiten werking gesteld. Zou dit niet het geval zijn dan zouden deze stedenbouwkundige bepalingen automatisch de in de, in het bovenstaande beschreven, bestemmingen geboden ruimte inperken. Voor een aantal stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening is echter een uitzondering opgenomen: deze blijven wel gelden. Deze bepalingen hebben voornamelijk betrekking op de toegankelijkheid van bouwwerken en de ruimte tussen bouwwerken.
Dit artikel regelt enkele aspecten met betrekking tot het gebruik van gronden.
Dit artikel regelt enkele aspecten met betrekking tot de gebruikte aanduidingen.
Door middel van de algemene ontheffingsbevoegdheid kunnen burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning verlenen van de bestemmingsplanregels voor onder andere geringe overschrijding van bepaalde bouwvoorschriften, alsmede voor kunstobjecten, bouwwerken van openbaar nut, telecommunicatievoorzieningen enzovoort. Deze bevoegdheid vergroot de flexibiliteit van het plan.
In dit artikel is opgenomen aan welke voorwaarden moet worden voldaan ingeval gebruik gemaakt wordt van de wijzigingsmogelijkheden.
In dit artikel is de procedure beschreven die gevolgd moet worden bij het verlenen van een ontheffing of een aanlegvergunning.
Dit artikel regelt de afstand van bebouwing tot de Rijksweg.
Hoofdstuk 4 bevat regels omtrent overgangsrecht en de slotregel. Deze gelden voor het hele plangebied.
Dit artikel regelt ten aanzien van gebouwen en van gebruik dat bestaande gebouwen of bestaand gebruik dat afwijkt van het plan, onder voorwaarden mag worden voortgezet.
In dit artikel staat de naam van het bestemmingsplan.