direct naar inhoud van 4.3 Monumenten en archeologie
Plan: Hengelo Zuid - Veldwijk e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0044-0302

4.3 Monumenten en archeologie

4.3.1 Monumenten

Hengelo heeft 80 rijksmonumenten (RM), ca. 90 gemeentelijke monumenten (GM), 35 beeldbepalende gemeentelijk karakteristieke panden (BGKP) en een beschermd dorpsgezicht, Tuindorp 't Lansink.

Er bevindt zich het volgende gemeentelijk monument in het plangebied:

  • Enschedesestraat 244-250

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0044-0302_0010.jpg"

Daarnaast bevindt zich nog een beeldbepalend gemeentelijk karakteristiek pand, namelijk:

  • Enschedesestraat 236

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0044-0302_0011.jpg"

4.3.2 Archeologie

Beleid

De in 2007 aangepaste Monumentenwet, een wijziging op de Monumentenwet 1988, regelt de omgang met het archeologisch erfgoed. Nieuw in de wet is dat gemeenten een archeologische zorgplicht krijgen en dat initiatiefnemers van projecten waarbij de bodem wordt verstoord, verplicht zijn rekening te houden met de archeologische relicten die in het plangebied aanwezig (kunnen) zijn. Bij het opstellen van bestemmingsplannen dient rekening gehouden te worden met archeologische waarden in het plangebied.

Als blijkt dat in het plangebied behoudenswaardige archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, dan kan de initiatiefnemer verplicht worden hiermee rekening te houden. Dit kan leiden tot een aanpassing van de plannen, waardoor de vindplaatsen behouden blijven, of tot een archeologische opgraving en publicatie van de resultaten.

Op de “Archeologische Archeologische waarden- en verwachtingskaart met AMZ-adviezen” van de gemeente Hengelo staat aangegeven welke archeologische waarden aanwezig en te verwachten zijn. Een uitsnede van deze kaart is opgenomen in onderstaande afbeelding. Het beleid van de gemeente Hengelo ten aanzien van archeologie is in augustus 2010 vastgesteld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0044-0302_0012.jpg"

Archeologische waarden in het bestemmingplan Hengelo Zuidoost

Binnen het plangebied zijn meerdere verwachtingszones aanwezig. Een groot deel van het plangebied heeft een middelhoge verwachtingswaarde. Deze verwachtingswaarde is gebaseerd op de aanwezigheid van dekzandwelvingen. Er zijn enkele kleine zones met een hoge archeologische verwachtingswaarde. Dit betreft dekzandkoppen waarvan er op enkele daarvan ook een esdek ligt. Archeologische vindplaatsen zijn er uit het gebied ook bekend, maar het gaat voor een aanzienlijk deel om vindplaatsen waarvan niet precies duidelijk is waar die liggen. De belangrijkste vindplaats betreft de vermelding van een urnenveld uit de Late Bronstijd en de Late IJzertijd (nummers 2 en 24 op de archeologische waarden en verwachtingskaart). Dit urnenveld moet ergens in de omgeving van de Waarbeek en het Pruisische veld liggen. Het kan in het onderhavige plangebied liggen maar ook in zuidoostelijke, oostelijke en noordoostelijke richting buiten het plangebied.

De nummers 13 en 25 betreffen losse vondsten van Laatneolithische stenen bijlen waarvan evenmin de precieze vondstlocaties bekend zijn.

Archeologie in het bestemmingsplan

Op grond van gemeentelijk beleid bij de Archeologische waarden- en verwachtingskaart geldt een onderzoeksplicht indien bij bodemingrepen dieper dan 40 cm wordt gegraven en over een oppervlakte van meer dan 250 m2 bij een hoge archeologische verwachting en bij meer dan 500m2 bij een middelhoge verwachting. Vrijstelling van archeologisch onderzoek geldt voor bodemingrepen met oppervlaktes en dieptes die onder de bovengenoemde diepte- en oppervlaktegrenzen liggen. De zones met deze verwachtingswaarden moeten in het bestemmingsplan met de medebestemming “archeologische waarde middelhoog” en “archeologische waarde hoog” worden aangeduid. Voor deze bestemmingen gelden bestemmingsregels. Voor deze bestemmingen dient een omgevingsvergunning aangevraagd te worden indien bodemingrepen boven de vrijstellingsgrenzen uit komen.