Plan: | `t Weusthag |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0164.BP0008-0301 |
Binnen het plangebied ligt de grondwaterwinning Hasselo. Hierdoor valt een groot deel van het plangebied binnen het grondwaterbeschermingsgebied en een klein gedeelte binnen het intrekgebied. De Wet milieubeheer verplicht de Provincie Overijssel tot het aanwijzen van gebieden 'met het oog op de waterwinning', zoals het waterwingebied, grondwaterbeschermingsgebied en het intrekgebied. Voor deze geografische afgebakende gebieden is een specifiek beschermingsregime ingesteld via de Omgevingsverordening (tot voor kort de Provinciale Milieuverordening Overijssel (PMV)).
Naast deze bescherming van het grondwater via de mileuwetgeving, is het ruimtelijke ordeningsbeleid van belang. Drinkwaterwinningen worden namelijk ook planologisch beschermd via het Streekplan en de gemeentelijke bestemmingsplannen. In aanvulling op deze regulerende activiteiten via het milieu-en/of het ruimtelijke ordeningsspoor, wordt toepassing van vroegtijdige en/of bovenwettelijke maatregelen gestimuleerd.
Op onderstaande afbeelding staan de Twentse waterwinningen met grondwaterbeschermings- en intrekgebieden
Werken in de bodem kunnen een aantasting van beschermende bodemlagen tot gevolg hebben. In de Omgevingsverordening (Provinciale Milieuverordening) worden onder deze werken in elk geval verstaan: bodemstabiliseringswerken, grond- en funderingswerken en het plaatsen en verwijderen van damwanden en heipalen. Binnen waterwin- en grondwaterbeschermingsgebieden geldt daarom een verbod (behoudens afwijking) voor werken in de bodem dieper dan 2 meter beneden maaiveld.
In grondwaterbeschermingsgebieden worden ook door particulieren activiteiten verricht die effect
kunnen hebben op de kwaliteit van het grondwater. Hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van
chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin en het wassen van auto's, maar ook op gebruik en opslag van olieproducten. Een deel van deze activiteiten, zoals de installatie van ondergrondse tanks voor
chemicaliën (waaronder olieproducten), valt onder landelijke algemene regels. Er zijn slechts voor een beperkt aantal activiteiten aanvullende provinciale regels van kracht, zoals voor de installatie van
(grotere) bovengrondse tanks voor aardolieproducten en voor de opslag van mest. Op deze regelgeving is hiervoor al ingegaan.
De Omgevingsverordening biedt binnen waterwingebieden, grondwaterbeschermingsgebieden en intrekgebieden voldoende mogelijkheden om beschermend op te treden. De regels hebben invloed op de activiteiten die in deze gebieden zijn toegestaan, met doorwerking naar het bestemmingsplan.
Binnen het bestemmingsplan 't Weusthag vertaald zich dit in een drietal gebiedsaanduidingen. Deze aanduidingen worden toegelicht in hoofdstuk 5.3.3.4 van deze toelichting.
Met de ondertekening van de Startovereenkomst 'Waterbeheer in de 21e eeuw' is in februari 2001 de watertoets in het leven geroepen. De watertoets is met ingang van 1 november 2003 wettelijk verplicht voor onder andere bestemmingsplannen. Het Waterschap Regge en Dinkel streeft ernaar de formele watertoets te vergemakkelijken door al in een vroeg stadium van de planvorming een bijdrage te leveren.
Voor onderhavig plan is contact geweest met het Waterschap Regge en Dinkel. Hieruit is gebleken dat er een normale watertoetsprocedure doorlopen moet worden. Deze vrij zware procedure is het gevolg van de ligging van de waterwinlocatie Hasselo in het hart van het bestemmingsplan.
Voortvloeiend uit de watertoets gelden in elk geval de volgende beleidsregels:
Algemeen
Afvalwater
Hemelwater
Grondwater
Oppervlaktewater
In het plangebied wordt hemelwater gescheiden afgevoerd van het afvalwater. Hemelwater wordt zoveel mogelijk geïnfiltreerd en komt zo ten goede aan het grondwater. Waar mogelijk wordt het hemelwater afgevoerd naar de beken. Afvalwater wordt middels ondergrondse buizen getransporteerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Te hoge grondwaterstanden worden in het plangebied niet verwacht aangezien het gebied zich bevindt in het grondwaterwingebied van Vitens. Deze onttrekt geforceerd grondwater tbv drinkwaterbereiding.