direct naar inhoud van 4.7 Bodem en water
Plan: bestemmingsplan Dedemsvaart Centrum, Markt 1-1a ('t Olde Postkantoor)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00159-VG01

4.7 Bodem en water

BODEM

Uit het verkennend en aanvullend bodemonderzoek in het plangebied, is het volgende naar voren gekomen1 :

  • Uit de verzamelde informatie blijkt dat ter plaatse geen 'verdachte' activiteiten hebben plaatsgevonden die tot een bodemverontreiniging hebben kunnen leiden.
  • Zintuiglijk zijn in het opgeboorde materiaal geen verontreinigingen waargenomen. Visueel is in en op de grond geen asbestverdacht materiaal aangetroffen. Wel is lokaal in de ondergrond inpandig wat puin aangetroffen.
  • In de bovengrond ten zuid(west)en van de bebouwing zijn sterk verhoogde gehalten aan lood en zink gemeten.
  • In de ondergrond (inpandig, werkplaats) is een matig verhoogd gehalte aan zink aangetoond. De ondergrond is hier licht geroerd (aanwezigheid puin).
  • In de boven- en ondergrond zijn verder geen (noemenswaardige) verhoogde gehalten aan onderzochte componenten aangetoond.
  • Het grondwater bevat alleen een licht verhoogd gehalte aan barium. Verder zijn in het grondwater geen verhoogde gehalten aan onderzochte componenten gemeten.

Omdat de verontreiniging van de grond met zink zich in de diepere ondergrond bevindt (dieper dan 1 m –mv.), wordt het uitvoeren van een onderzoek naar de omvang van deze verontreiniging vooralsnog niet noodzakelijk geacht. Indien bij bouwwerkzaamheden in de ondergrond wordt gegraven, zal er wel nader onderzoek worden gedaan.

WATER

Het Besluit ruimtelijke ordening schrijft voor dat in de toelichting op ruimtelijke plannen een waterparagraaf moet worden opgenomen. Daarin dient verslag te worden gedaan van de wijze waarop rekening is gehouden met de waterhuishoudkundige situatie.

De gemeente heeft in samenwerking met het Waterschap Velt en Vecht het rapport 'Ontwikkelgebied Centrum Dedemsvaart; Eisen t.a.v. de waterhuishouding' (7 januari 2010) opgesteld. Daarin is aangegeven hoe binnen de deelgebieden uit het masterplan (zie paragraaf 2.2) met de waterhuishouding zal worden omgegaan. Voor de Markt gaat het in algemene zin om de volgende uitgangspunten:

  • hemelwater wordt afgekoppeld en afgevoerd naar een ondergronds hemelwaterriool;
  • er worden zo nodig maatregelen getroffen om het regenwater te zuiveren, bij voorkeur middels een bodempassage;
  • bij het ontwerpen van de hydraulische afvoercapaciteit van het hoofdriool moet – voor het gehele Marktgebied - rekening worden gehouden met het afkoppelen van 100% van de wegen en 25% van de dakoppervlakten.

Deze en andere aspecten worden bij de uitwerking van het bestemmingsplan, in overleg met het Waterschap Velt en Vecht, nader gedetailleerd.

Op 26 juli 2012 is de digitale watertoetsprocedure doorlopen. Het waterschap heeft naar aanleiding daarvan een positief wateradvies afgegeven. In de bijlagen zijn het watertoetsdocument en de 'standaard waterparagraaf' opgenomen.