direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Hardenberg, Sportboulevard
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00029-VG01

2.2 Provinciaal beleid

2.2.1 Omgevingsvisie Overijssel

De provincie Overijssel heeft het streekplan, verkeer- en vervoerplan, waterhuishoudingsplan en milieubeleidsplan samengevoegd tot één Omgevingsvisie. Hèt provinciale beleidsplan voor de fysieke leefomgeving van Overijssel. Eén van de instrumenten om het beleid uit deze Omgevingsvisie te laten doorwerken is de Omgevingsverordening. Beide documenten zijn op 1 juli 2009 door Provinciale Staten vastgesteld.

De Provincie stuurt via de Omgevingsvisie op zuinig en zorgvuldig ruimtegebruik, ontwikkelingsperspectieven en gebiedskenmerken. Door ontwikkeling conform de gebiedskenmerkencatalogus wordt de identiteit en diversiteit van dorpen (en steden) versterkt. Dat geldt in bijzonder voor de stads- en dorpsrandgebieden.

Ontwikkelingsperspectief

Op basis van het ontwikkelingsperspectief heeft het te ontwikkelen gebied de volgende perspectieven:

    • 1. Steden als motor. Dit ontwikkelingsperspectief omvat de steden. De ambitie "Brede waaier aan woon-, werk en mixmilieus" is hier de belangrijkste kwaliteitsambitie.
    • 2. Dorpen en kernen als veelzijdige leefmilieus. Enerzijds zijn veel van de elementen die voor de steden zijn omschreven ook herkenbaar in de dorpen en kernen. Anderzijds hebben de dorpen en kernen ook een aantal eigen karakteristieken, waardoor ze de ambitie van een breed spectrum aan woon- en werken mixmilieus (2.5.1) completeren. De nadruk komt steeds meer te liggen op het creëren van een breed spectrum aan gemengde milieus van woningen, werkruimtes, bedrijven, voorzieningen en recreatieve mogelijkheden die voortbouwen op de karakteristieke opbouw van dorp of kern. Hierbij kan het omliggende landschap beter bereikbaar worden gemaakt door open en zorgvuldig ingerichte dorpsranden.

Ook heeft het gebied de aanduiding "woonwijk". Met betrekking tot de aanduiding als woonwijk geldt dat er ruimte is voor herstructurering, inbreiding en transformatie naar diverse woon- werk- en gemengde stadsmilieus. Dit houdt in dat de ontwikkeling van diverse sportfuncties als de atletiekbaan, zwembad, sporthal en beachcourt op deze locatie goed passen binnen het beleid van de provincie Overijssel.

2.2.2 Gebiedskenmerken

In de gebiedskenmerkencatalogus wordt het provinciaal belang van alle gebiedstypen en gebiedskenmerken beschreven en worden de aspecten ambitie en sturing toegevoegd. In de ruimtelijke kwaliteit spelen verschillende gebieden en hun kenmerkende eigenschappen een belangrijke rol.

De gebiedskenmerken catalogus geeft een divers beeld voor de locatie, te weten:

  • dekzandvlakte (natuurlijke laag);
  • oude hoeven landschap en essenlandschap (laag van het agrarische cultuurlandschap);
  • woonwijken 1955-nu (stedelijke laag).

Geconcludeerd wordt dat de planlocatie vanwege de ligging – ingesloten door stedelijk gebied – in de gebiedskenmerkencatalogus een divers beeld geeft, omdat het gebied tussen de bestaande bebouwing ligt maar geen woonwijk is. Tegelijkertijd is het een open gebied, maar is er geen sprake van een agrarisch gebied.

De locatie is daarmee de ideale locatie voor de ontwikkeling van de sportboulevard, omdat er genoeg ruimte is voor extensieve functies als een atletiekbaan, een zwembad et cetera op een locatie die vlakbij het centrum en het station van Hardenberg ligt. Het plan draagt daarmee bij aan het versterken van de verscheidenheid en de identiteit van (binnen)stedelijke kwaliteit.

2.2.3 Sturen op ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid

Hardenberg heeft een (economische) streekfunctie en mag daarom functies als wonen, werken en voorzieningen (waaronder ziekenhuis) ontwikkelen ten behoeve van de regionale behoefte.

SER-ladder

De provincie stelt in haar Omgevingsvisie de SER-ladder centraal. De SER-ladder geeft aan dat eerst inbreiding moet plaatsvinden. De locatie aan de Jan Weitkamplaan is een inbreidingslocatie. Het betreft hier immers een ontwikkeling van een gebied dat omsloten wordt door verkeersaders zoals de spoorverbinding en belangrijke auto verbindingen en daarnaast omgeven wordt door maatschappelijke functies als scholen en een ziekenhuis en een bedrijventerrein. De ontwikkeling past binnen de uitgangspunten van de SER-ladder.

Principes van Zorgvuldig ruimtegebruik

Herbenutting van bestaande bebouwing is in dit geval niet mogelijk. Wel zullen een aantal functies in een gebouw worden gerealiseerd, zodat het ruimtegebruik optimaal is. De verschillende functies kunnen daarnaast op verschillende tijdstippen gebruik maken van dezelfde parkeervoorzieningen, zodat er geen ruimte onnodig verloren gaat.

Ruimtelijke kwaliteit

Het plan draagt bij aan het versterken van de verscheidenheid en de identiteit van (binnen)stedelijke kwaliteit. Hiermee zorgt het plan voor het toevoegen van ruimtelijke kwaliteit voor een groter gebied dan het plangebied zelf.

In overeenstemming met het ontwikkelingsperspectief "woonwijk" geldt dat er ruimte is voor herstructurering, inbreiding en transformatie naar diverse woon- werk- en gemengde stadsmilieus. Bovendien zijn er voldoende maatschappelijke redenen voor deze ontwikkeling.