Plan: | Haaksbergen-Dorp, deelplan De Els, partiële herziening woningbouwlocatie De Greune |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0158.BP1097-0002 |
Het provinciaal ruimtelijk beleid is vastgelegd in de 'Omgevingsvisie Overijssel', uitgebracht in mei 2009. De Omgevingsvisie presenteert en agendeert de visie, beleidskeuzes én de uitvoeringsstrategie op het hele ruimtelijk-fysieke domein van de provincie Overijssel.
De Omgevingsvisie verwoordt de ambities ten aanzien van woningbouw op de volgende wijze:
"Bij het realiseren van de woningbouwopgave willen we de ruimte zuinig en zorgvuldig benutten.
Dit betekent dat we voor woningbouw (en ook voor bedrijfslocaties en voorzieningen) de
zogeheten SER-ladder hanteren. Deze houdt in dat de woningbouwopgave eerst door
herstructurering, transformatie of inbreiding moet worden gerealiseerd. Pas als dit onvoldoende
blijkt voor het aantal woningen en de kwaliteit van de woonomgeving kan uitbreiding van het
stedelijk gebied plaatsvinden."
Om de ambities van de provincie waar te maken, bevat de Omgevingsvisie een uitvoeringsmodel. Dit model is gebaseerd op drie niveaus, te weten:
1. generieke beleidskeuzes;
2. ontwikkelperspectieven;
3. gebiedskenmerken.
Deze begrippen zullen nader worden toegelicht.
Generieke beleidskeuzes
Generieke beleidskeuzes zijn keuzes die bepalend zijn voor de vraag of ontwikkelingen nodig dan wel mogelijk zijn. In deze fase wordt beoordeeld of er sprake is van een behoefte aan een bepaalde voorziening. Ook wordt in deze fase de zgn. 'SER-ladder' gehanteerd. Deze komt er kort gezegd op neer dat eerst bestaande bebouwing en herstructurering worden benut, voordat er uitbreiding kan plaatsvinden.
Andere generieke beleidskeuzes betreffen de reserveringen voor waterveiligheid, randvoorwaarden voor externe veiligheid, grondwaterbeschermingsgebieden, bescherming van de ondergrond (aardkundige en archeologische waarden), landbouwontwikkelingsgebieden voor intensieve veehouderij, begrenzing van Nationale Landschappen, Natura 2000-gebieden, Ecologische Hoofdstructuur en verbindingszones etc. De generieke beleidskeuzes zijn veelal normstellend.
Ontwikkelingsperspectieven
Als uit de beoordeling in het kader van de generieke beleidskeuzes blijkt dat de voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling aanvaardbaar is, vindt een toets plaats aan de ontwikkelingsperspectieven. In de Omgevingsvisie is een spectrum van zes ontwikkelperspectieven beschreven voor de groene en stedelijke omgeving. Met dit spectrum geeft de provincie ruimte voor het realiseren van de in de visie beschreven beleids- en kwaliteitsambities. De ontwikkelperspectieven geven richting aan wat waar ontwikkeld zou kunnen worden. Daar waar generieke beleidskeuzes een geografische begrenzing hebben, zijn ze consistent doorvertaald in de ontwikkelingsperspectieven. De ontwikkelingsperspectieven zijn richtinggevend en bieden de nodige flexibiliteit voor de toekomst.
Gebiedskenmerken
Op basis van gebiedskenmerken in vier lagen (natuurlijke laag, laag van het agrarisch cultuurlandschap, stedelijke laag en lust- en leisure-laag) gelden specifieke kwaliteitsvoorwaarden en -opgaven voor ruimtelijke ontwikkelingen. Het is de vraag 'hoe' een ontwikkeling invulling krijgt. Aan de hand van de genoemde niveaus kan worden bezien of een ruimtelijke ontwikkeling mogelijk is en of er behoefte aan is, waar het past in de ontwikkelingsvisie en hoe het uitgevoerd kan worden.
Indien de voorgenomen ontwikkeling wordt getoetst aan de Omgevingsvisie Overijssel ontstaat globaal het volgende beeld.
Generieke beleidskeuzes plangebied
Bij de afwegingen in de eerste fase "generieke beleidskeuzes" zijn er geen aspecten die bijzondere aandacht verdienen. Grote belemmeringen zijn niet naar voren gekomen. Een en ander blijkt ook uit hoofdstuk 5 van deze plantoelichting waarin uitgebreid op de diverse omgevingsaspecten wordt ingegaan.
Ontwikkelingsperspectieven plangebied
De opgaven, kansen, beleidsambities en ruimtelijke kwaliteitsambities voor de provincie zijn geschetst in ontwikkelingsperspectieven voor de groene omgeving en stedelijke omgeving. In dit geval zijn uitsluitend de ontwikkelingsperspectieven voor de stedelijke omgeving van belang. Het plangebied behoort tot het ontwikkelingsperspectief 'mixlandschap met landbouw, natuur, water en wonen als goede buren'.
Ondanks dat het plangebied niet in het buitengebied is gelegen, is conform het provinciaal beleid het wel van belang het plangebied in zijn omgeving te plaatsen. In de omgeving van het plangebied zijn met name woonwijken gelegen, het plangebied maakt onderdeel uit van de bebouwde kom en de kern Haaksbergen. Aan de noordzijde grenst het plangebied aan het bedrijventerrein De Greune en aan de oostzijde is een sportpark gelegen.
Kenmerkend voor het plangebied en de directe omgeving daarvan is het openbare parkje dat een recreatieve functie heeft welke het schaalniveau van het plangebied overstijgt. In de huidige situatie is de uitstraling van het parkje niet bijzonder en uitdagend. Het plangebied zelf biedt in de huidige situatie een verloederd en onaantrekkelijk beeld.
Gelet op de in de omgeving gelegen functies, en de huidige situatie van het plangebied, is het plangebied bij uitstek geschikt als inbreidingslocatie voor woningbouw. Op deze wijze is het plangebied ook in meerdere gemeentelijke beleidstukken aangeduid.
Het principe van inbreiding boven uitbreiding is ten aanzien van woningbouw in stedelijk gebied een van de speerpunten van het provinciale ruimtelijke beleid. Als onderdeel van de voorgenomen woningbouwontwikkeling ter plaatse zal ook het parkje opgeknapt worden en aantrekkelijk ingericht worden, waardoor de ontwikkeling tevens een positieve uitwerking heeft op woon- en leefkwaliteiten in de omgeving van het plangebied.
Afbeelding 4.1:
Uitsnede kaart Ontwikkelingsperspectieven provinciale Omgevingsvisie
Gebiedskenmerken plangebied
In de provinciale Omgevingsvisie worden aan het plangebied geen specifieke gebiedskenmerken toegekend. In de omgeving van het plangebied komen de gebiedskenmerken 'bedrijventerrein' en 'woonwijken' voor.
Afbeelding 4.2:
Uitsnede kaart Gebiedskenmerken provinciale Omgevingsvisie