Plan: | Buitengebied, partiële herziening Kolenbranderweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0158.BP1068-0004 |
Sinds 1 november 2003 is het wettelijk geregeld dat voor het vaststellen van ruimtelijke plannen de watertoetsprocedure dient te worden doorlopen. Het doel van de Watertoets is om de waterbeheerders vroegtijdig te betrekken bij de ruimtelijke planvorming en waterhuishoudkundige doelstellingen zichtbaar te maken in het plan. Deze waterparagraaf kan worden opgenomen in het bestemmingsplan. In de nadere planvorming zal een nadere uitwerking en kwantificering van het hemel- en vuilwatersysteem plaatsvinden.
Beleid waterschap Regge en Dinkel
Het beleid van waterschap Regge en Dinkel geeft aan dat het afstromende regenwater van de ontsluitingswegen via een bermpassage mag afstromen naar het ontvangende oppervlaktewater. Echter voor aansluitingen en rotondes dient het afstromende regenwater middels riolering naar de RWZI te worden afgevoerd of er dient een maatwerk oplossing te komen. In overleg met Waterschap Regge en Dinkel is er voor gekozen om ook het regenwater dat afstroomt van de aansluiting via de berm richting het oppervlaktewater af te laten stromen. Omdat de afstroming via de berm zorgt voor een grote vertraging in de afvoer is het realiseren van extra berging in het ontvangende watersysteem niet benodigd.
Referentiesituatie
Het maaiveld langs de Kolenbranderweg is doorgaans NAP + 24,00 – 24,50. De ondergrond van het plangebied is aangegeven als veldpodzolgronden, daarnaast wordt ook een klein gedeelte aangegeven als Beekerdgronden (lemig). Het moedermateriaal van beide gronden is zand, over het algemeen “fijn zand”.
De grondwaterstanden variëren tussen de NAP + 22,00 m en de NAP + 23,60 m.
In de huidige situatie stroomt het water wat op de wegen valt af naar de bermen en infiltreert in de bodem.
Toekomstige situatie
In het kader van duurzaam waterbeheer worden problemen niet afgewenteld op andere gebieden of op toekomstige generaties. Dit geldt zowel voor de verwerking van regenwater als voor de aanpak van vervuiling. Voor de verwerking van het regenwater geldt de kwalitatieve trits; 'Schoonhouden, Scheiden en Schoonmaken' en de kwantitatieve trits 'Vasthouden – Bergen - Vertraagd afvoeren'
Omdat het regenwater van de weg afvloeit richting de bermen, waar het kan infiltreren, en daarna pas afstroomt richting de watergangen ontstaat er een grote vertraging in de piekafvoer. Door deze vertraging is het niet meer noodzakelijk om extra berging in het watersysteem te realiseren ten behoeve van de toename aan verhard oppervlak.
Waterkwaliteit
Het gebruik van uitloogbare materialen (lood, koper, zink) is niet toegestaan om de waterkwaliteit te bewaken. Daarnaast worden strooizout en chemische onkruidbestrijding niet of met mate gebruikt.
De berm waarnaar het water afstroomt zorgt voor een eerste zuivering van het afstromende regenwater.