Plan: | Buitengebied Usselerhalte |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0153.BV00004-0003 |
Van de Beheersverordening 'Buitengebied Usselerhalte' maakt de verbeelding onderdeel uit; het zogenoemde toepassingsgebied. Binnen de grenzen van de verbeelding met het identificatienummer NL.IMRO.0153.BV00004-0003 liggen de gronden van het gebied 'Buitengebied Usselerhalte', welke zijn weergegeven overeenkomstig de plankaart van het voormalige bestemmingsplan "Buitengebied 1996",
De illustratie bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel is de plankaart met daarop weergegeven een gedeelte van de gebiedskaart van het bestemmingsplan "Buitengebied 1996" (vastgesteld 8 september 1997), welke ook onderdeel uitmaakte van het toepassingsgebied van de beheersverordening 'Buitengebied-Noordwest'. Het gaat om het gedeelte dat globaal wordt omsloten door de Windmolenweg, en de Geerdinkszijdeweg. Deze gebiedskaart is geactualiseerd op de locatie Twekkelerbeekweg 22, waarvoor recent een nieuw bestemmingsplan in werking is getreden. Daarbij is de voor die locatie geldende aanduiding 'gastbestemming Woning' verwijderd.
Het tweede onderdeel van de illustratie omvat de bij de plankaart behorende regels van het voormalige bestemmingsplan 'Buitengebied 1996', zoals bewerkt in de voormalige beheersverordening 'Buitengebied-Noordwest' (vastgesteld 24 juni 2013) en uitsluitend voor zover deze regels van toepassing zijn voor het plangebied 'Buitengebied Usselerhalte'.
Op de plankaart is de bestemming van de gronden weergegeven. Ter uitvoering van die bestemming zijn de daarbij behorende regels van toepassing. Daarin staan regels over het gebruik van die gronden en van de zich daar bevindende bouwwerken, met inbegrip van de bouw- en uitbreidingsregels.
De regels in de hierna volgende artikelen 5 tot en met 13 gelden in aanvulling op dan wel in afwijking van de bij de bestemmingen behorende regels in de illustratie.
Bij verwijzing in de regels naar andere wetten, algemene maatregelen van bestuur of verordeningen, wordt daarbij uitgegaan van de tekst/kaart zoals deze luidt op het moment, dat de beheersverordening 'Buitengebied Usselerhalte' is vastgesteld, tenzij bij de verwijzing anders is bepaald.
Onder bestaand gebruik wordt verstaan: gebruik van gronden dat op het tijdstip van inwerkingtreding van deze beheersverordening reeds bestaat en gebruik van gebouwen en andere bouwwerken, die op het tijdstip van inwerkingtreding van deze beheersverordening reeds aanwezig zijn, voor zover dat gebruik niet strijdig is met het voorheen geldende bestemmingsplan 'Buitengebied 1996'.
Onder toegestaan gebruik wordt verstaan het op het tijdstip van inwerkingtreding van deze beheersverordening nog niet gerealiseerde, maar wel vergunde gebruik op grond van een voor dat tijdstip verleende bouwvergunning of omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen, aanleggen, planologisch strijdig gebruik.
Bij een omgevingsvergunning kunnen burgemeester en wethouders afwijken van het bepaalde in de regels van deze beheersverordening voor:
Bij een omgevingsvergunning kunnen burgemeester en wethouders afwijken van het bepaalde in de regels van deze beheersverordening, wanneer strikte toepassing daarvan leidt tot een beperking van het meest doelmatige gebruik, die niet door dringende redenen wordt gerechtvaardigd.
Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
Het is verboden de gronden en bouwwerken te gebruiken, te laten gebruiken of in gebruik te geven op een wijze of tot een doel, strijdig met de in de verordening aan de grond gegeven bestemmingen en de daarbij behorende regels, tenzij voor dit afwijkende gebruik een omgevingsvergunning is verleend. Overtreding van dit verbod is een strafbaar feit als bedoeld in artikel 1a onder 2° van de Wet op de economische delicten.
Bij de beoordeling van een aanvraag om omgevingsvergunning als bedoeld in de leden 9.1 en 9.2 wordt getoetst aan de beleidsregel 'Parkeernormennota Enschede 2017' dan wel, in het geval deze tussentijds wordt gewijzigd of vervangen door een andere beleidsregel, aan deze gewijzigde respectievelijk vervangende beleidsregel.
Een dienstverlenend beroep op administratief, juridisch, medisch, therapeutisch, kunstzinnig, digitaal of technisch gebied of daarmee gelijk te stellen activiteiten of een ambachtelijk bedrijf dat in of bij een woning wordt uitgeoefend, waarbij:
kleinschalige consumentverzorgende bedrijfsactiviteiten waarin, geheel of overwegend, door middel van handwerk goederen worden vervaardigd, bewerkt, hersteld en/of geïnstalleerd.
het leveren van goederen is toegestaan, mits:
tot 'ambachtelijke bedrijvigheid' kunnen in ieder geval de volgende bedrijfsactiviteiten worden gerekend: fietsenmaker, schoen- en/of kledingreparatie, modeontwerp, kledingmakerij, woningstoffeerderij, lijstenmakerij, naai-atelier, wasserette, sleutelmakerij, klompenmakerij, uurwerkreparatie, reparatie van kleine (elektrische) gebruiksgoederen, computerservice, digitale en informatietechnische bedrijvigheid, grafische vormgeving, decorbouw, goud- en/of zilversmederij, beoefening van scheppende en beeldende kunst en opslag van goederen voor particulieren.
een kleinschalige overnachtingsaccommodatie gericht op het bieden van de mogelijkheid tot een toeristisch of anderszins en veelal kortdurend verblijf, met de mogelijkheid tot het serveren van ontbijt. Een bed & breakfast is gevestigd in een woning of een daarbij behorend gebouw en wordt geëxploiteerd door de bewoners van de betreffende woning.
Voor de uitoefening van een beroep of bedrijf aan huis in samenhang met wonen gelden de volgende regels:
Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in:
Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een (omgevings)vergunning voor het bouwen, en afwijkt van de verordening, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
Burgemeester en wethouders kunnen eenmalig in afwijking van het bepaalde in lid 13.1 een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in dat lid, met maximaal 10%.
Lid 13.1 is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening, maar zijn gebouwd zonder (omgevings)vergunning en in strijd met de daarvoor geldende beheersverordening 'Buitengebied Noordwest', daaronder begrepen de overgangsbepaling van die verordening.
Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van de beheersverordening en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
Het is verboden het met deze verordening strijdige gebruik, bedoeld in lid 14.1 te veranderen of te laten veranderen in een ander strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
Indien het gebruik, bedoeld in lid 14.1, na de inwerkingtreding van deze verordening voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
Lid 14.1 is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met de voorheen geldende beheersverordening 'Buitengebied Noordwest', daaronder begrepen de overgangsbepalingen van die verordening.
Deze verordening kan aangehaald worden als Beheersverordening 'Buitengebied Usselerhalte'.