direct naar inhoud van 4.5 Beleid waterschap
Plan: Buitengebied Noordwest
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.BP00042-0003

4.5 Beleid waterschap

Beleid waterschap Regge en Dinkel

Het waterschap heeft het de kaderrichtlijn en Waterbeheer 21e eeuw doorvertaald voor Twente. Voor de kaderrichtlijn zijn zogenaamde waterlichamen benoemd. Dit zijn wateren die voor 2015 moeten voldoen aan bepaalde eisen. In het bestemmingsplan Buitengebied Noordwest

Het gaat voor dit bestemmingsplan om de de Hagmolenbeek. Het stroomgebied van deze waterlichamen moet water leveren van een bepaalde kwaliteit en de beken zelf dienen natuurlijk te zijn of natuurlijk te worden ingericht. In dit verband wordt vermeld dat het ambitieniveau van het waterschap met betrekking tot de Glanerbeek en Boekelerbeek (Azelerbeek) hoog is en dat het ambitieniveau van de Hagmolenbeekweg als middelhoog kan worden geschetst (zie afbeelding 4.5).

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.BP00042-0003_0020.jpg"

Afbeelding 4.5: Ambitieniveau waterlichamen Kader Richtlijn Water

Beekdalen en retentie

Voor beekdalen is een beleid ontwikkeld waarbij een bepaalde mate van overstroming acceptabel wordt geacht. De mate waarin dit mag gebeuren is af te leiden uit de zogenaamde normenkaart die de minimale bescherming tegen wateroverlast weergeeft. Volgens de normenkaart worden grondgebruikers dus geacht een bepaalde mate van overlast (water op maaiveld) te accepteren. De inundatie wordt juridisch vastgelegd en eventuele onevenredige schade wordt financieel vergoed. Ontwikkelingen die dit waterbelang frustreren, zoals ophogingen of woningbouw dienen geweerd, dan wel gecompenseerd te worden.

Retentiegebieden

Op verschillende plekken zijn retentiegebieden aangelegd zoals in de stadsrandzone. Deze lokaties dienen naast de huidige bestemming een bestemming waterberging te hebben.

Veiligheid en waterafvoer

Water dat niet langer kan worden vastgehouden of geborgen komt tot afvoer. Afvoer is noodzakelijk om vollopen te volkomen. Om deze afvoer te kunnen waarborgen moeten de hoofdwaterlopen worden bestemd als water.

Keur

Voor alle leggerwaterlopen is de keur van toepassing, langs de waterlopen geld een keurzone van 2 x 5 meter. Voor deze zone gelden beperkingen in het gebruik.