Plan: | Buitengebied Zuidoost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0153.20080358-0003 |
In het plangebied zijn twee landinrichtingsprocessen nl. Inrichtingsplan Enschede-Noord en Inrichtingsplan Enschede-Zuid. Op 28 oktober 2008 hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel het inrichtingsplan Enschede -Noord definitief vastgesteld. Ongeveer 25 procent van het gebied van het inrichtingsplan valt in het plangebied. Aanleiding voor de herinrichtingsplannen zijn de knelpunten in de landbouw, natuur en landschap, recreatie en mlieu en ten aanzien van de leefomgeving. Kenmerkend voor het gebied zijn de grote hoogteverschillen, veroorzaakt door de aanwezigheid van de stuwwal Oldenzaal-Enschede. Mede door deze grote hoogteverschillen is een gevarieerd gebied ontstaan met een bonte afwisseling van essen, beekdalen, landgoederen, heideontginningen en natuurgebieden. Vanwege de stuwwal, de gevarieerde bodemopbouw en de waterhuishouding bevinden zich in het gebied verschillende waardevolle natuurgebieden.
In 1994 is de landinrichtingscommissie gestart met het opstellen van een integraal plan en een projectnota/startnotitie-MER. In maart 2000 is het voorontwerp voor de landinrichting Enschede-Noord gepubliceerd en zijn er informatieavonden gehouden. Aanvullend op het voorontwerp is het visie opgesteld voor de uitwerking van de stadsrand van Enschede binnen de herinrichting enschede-Noord. Kort daarna is de landinrichting stil komen te liggen in de afwachting van de op handen zijnde Reconstructiewet Concentratiegebieden. Deze wet, die zijn oorsprong kent in het beperken van de veterinaire risico's in de intensieve veehouderij, verplichtte de provincie tot het opstellen van een reconstructieplan voor Salland en Twente. De reconstructiewet, sinds 1 januari 2007 de Wet Inrichting Landelijke Gebieden (WILG), biedt de mogelijkheid om voor gebieden of onderdelen inrichtingsplannen te maken. Om deze reden is het voorontwerp-raamplan van Enschede-Noord verder ontwikkeld tot een inrichtingsplan.
Een belangrijk aspect in beide plannen, inrichtingsplan Enschede-noord en inrichtingsplan Enschede Zuid, is de inrichting van nieuwe natuur. Deze nieuwe natuur wordt gerealiseerd op basis van vrijwilligheid. Dit betekent dat de bestemming 'Natuur" pas wordt opgenomen in het bestemmingsplan indien deze gerealiseerd is.
In het onderstaande kaart over de herinrichting Enschede-Noord zijn de lichtgroene gebieden in het bestemmingsplan Buitengebied Zuidoost met de bestemming "Natuur" opgenomen.
De herinrichting Enschede-Zuid omvat een gebied van ongeveer 5000 hectare en ongeveer vijftig procent ligt in het bestemmingsplan Buitengebied Zuidoost. Het ontwerpplan herinrichting Enschede Zuid is in maart 2000 tot stand gekomen. Het doel van het plan is het landelijk gebied meer geschikt te maken voor de functies die het moet vervullen. Dit betekent duurzame landbouw, een betere natuur, meer recreatie, een mooi landschap, verkeersveilige situaties en een schoon milieu. Om deze doelstelling te halen worden maatregelen genomen. Deze maatregelen zijn ondermeer, verkaveling van de landbouwbedrijven, boederijverplaatsingen , realisering van nieuwe natuur, inrichting van het stadsrandgebied, aanleg van fiets-, wandel- en ruiterpaden, vermindering van vekeersonveilige situaties en verbetering van de de kwaliteit van het landschap door de herkenbaarheid van de verschillende landschapstypen te vergroten.
Om het plan te realiseren is er gond nodig. In totaal 404 hectare en deze zullen via vrijwillige verwerving aangekocht moeten worden. De gronden die aangekocht zijn en omgezet naar natuur zijn in het bestemmingsplan Buitengebied Zuidoost opgenomen met de bestemming "Natuur". De omzettting van gronden naar nieuwe Natuur geschiedt op basis van vrijwilligheid. Afspraak is om periodiek een aparte bestemmingsplanprocedure te volgen en daarmee alle verworven gronden om te zetten in de bestemming "Natuur".