Plan: | Buitengebied Zuidoost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0153.20080358-0003 |
In dit hoofdstuk worden nieuwe ontwikkelingen beschreven, welke deels worden meegenomen in het bestemmingsplan Zuid Oost 2009. Uitgangspunt is dat alleen de ontwikkelingen die voldoende concreet en onderbouwd zijn worden meegenomen. In dit hoofdstuk worden aangegeven de ontwikkelingen van de stadsrand o.a. Rondje Enschede en particulieren initiatieven
Stadsrand c.q. rondje Enschede
De stadsrand van Enschede is bijzonder in vergelijking tot veel steden. Waar veel andere stadsranden rommelig en lelijk zijn, kent Enschede een fraaie en heldere overgang van stedelijk gebied naar buitengebied. Toch kan de overgang van stedelijk gebied naar buitengebied versterkt worden .
De gemeente heeft een plan ontwikkeld voor de stadrandzone. De basis van het plan is een pad in de vorm van een rondje om de stad. Het pad is gericht op wandelaars en fietsers. Het sluit aan op de routes van de stad naar het buitengebied en omgekeerd. Het pad verbindt recreatieve mogelijkheden in de stadsrand en het landelijk gebied.
De stadsrand is aantrekkelijk, biedt ruimte en is goed bereikbaar vanuit de stad, en is daarom ideaal voor toerisme en recreatie. Het is onderzocht wat mensen waarderen in dit soort routes. Belangrijk wordt gevonden: samenhang met andere paden, bereikbaarheid, veiligheid, exclusiviteit voor gebruikers (geen autoverkeer), en landschappelijke aantrekkelijkheid en variatie. Maar ook herkenbaarheid en goede voorzieningen (van bankjes tot horeca). Het "Rondje Enschede" moet al die kwaliteiten krijgen.
Het "Rondje Enschede" bestaat dus uit de route zelf, maar evenzeer uit allerlei verschillende recreatieve pleisterplaatsen langs de route. De route passeert bijzondere plekken waar men kan recreƫren of kan genieten van kunst en cultuur.
Een groot deel van de route is gepland op bestaande (fiets-) paden. Voor de aanleg van het Stadrandpad is geen afzonderlijke bestemming in het bestemmingsplan Buitengebied "Zuidoost" opgenomen. In de doeleindenomschrijving van de meeste bestemmingen is de aanleg van een pad voor fietsers en wandelaars toegestaan. In de basisbestemming staat namelijk aangegeven dat het bestemd is voor extensieve recreatie. Voor de realisatie van kleine bouwwerken ten behoeve van de extensieve recreatie zijn de planregels zodanig aangepast dat dit vrijwel overal mogelijk is.
Er zijn in de nota "Enschede, Stadsrand" per deelgebied kansrijke samenwerkingsprojecten aangegeven. Alleen plannen die uitgewerkt zijn kunnen in de het plan worden meegenomen.
Het deel tussen de Heersenkampweg en de Usselermarkeweg is het uitloopgebied van de Stroinksbeek. Dit gebied wordt door de DLG ingericht en krijgt een parkachtige uitstraling. Centraal in het gebied wordt een waterberging gecreƫerd op de plek van de voormalige waterzuivering. Eventueel wordt een recreatieve functie toegevoegd. In overleg met de DLG kan mogelijk aansluiting worden gezocht bij het kunstprogramma van de Gemeente Enschede.
Landschap Overijssel is akkoord met het gebruik van het landgoed Smalenbroek voor het Rondje Enschede. Tussen de Buurserstraat en de Groenelaan volgt het stadsrandpad de bestaande onverharde weg over het terrein van het landgoed.