direct naar inhoud van 2.4 Functionele structuur plangebied
Plan: Stationsgebied 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20128026001-VG01

2.4 Functionele structuur plangebied

2.4.1 Wonen en voorzieningen

De wijk Stationsgebied heeft voornamelijk ten oosten van de Crerarstraat en het verlengde daarvan een woonfunctie. Wel liggen er binnen dit gebied nog een zestal kantoren.

Aan het Stationsplein ligt het N.S. Station Hoogeveen, aan de Pesserstraat bij de spoorlijn is het Health City Hoogeveen gelegen, en ten westen van de Crerarstraat is een kantorengebied in ontwikkeling.

Bij de woningen wordt het beeld vooral bepaald door de vrijstaande en de halfvrijstaande woningen. Alleen aan de Pesserstraat met daarachter aan de Marnixstraat liggen een aantal rijenwoningen. Ook ten zuiden van de Montgomerystraat liggen tussen de Crerarstraat en de Eisenhowerstraat een aantal rijenwoningen (beneden en bovenwoningen) in twee bouwlagen en aan de Blankenslaan West liggen een aantal rijenwoningen van maximaal vier aaneen gebouwd. De enige hoogbouw in het plangebied zijn de appartementen aan het Stationsplein (32 appartementen in vier en vijf bouwlagen) en het hoofdgebouw van het Jannes van der Sleedenhuis (zes bouwlagen).

Het parkeren geschiedt bij de vrijstaande en halfvrijstaande woningen voornamelijk op eigen terrein en voor het overige zijn er een aantal parkeerstroken of -terreintjes aangelegd. In de wijk ligt slechts een beperkt aantal garageboxen in het openbare gebied. Deze liggen aan de Marnixstraat bij de Voltastraat (in totaal vijf).

2.4.2 Verkeer
2.4.2.1 Autoverkeer

De Griendtsveenweg en de Stationsstraat maken deel uit van de binnenring. De Pesserstraat is een verbindende radiaal tussen de binnenring en de buitenring. Deze wegen kunnen als doorgaande wegen worden bestempeld en zijn gecategoriseerd als gebiedsontsluitingswegen (zie afbeelding 4).

De overige wegen binnen het plangebied hebben in het algemeen slechts een functie voor de aanliggende bebouwing in het verblijfsgebied, zodat deze een beperkte verkeersfunctie vervullen. Deze wegen behoren alle tot het 30 km/h-gebied en worden gecategoriseerd als erftoegangswegen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20128026001-VG01_0004.jpg"

Afbeelding 4 Hoofdwegenstructuur

2.4.2.2 Openbaar vervoer

Te Hoogeveen stoppen in de dienstregeling 2011 de volgende treinen:

Intercity: Schiphol – Hilversum – Amersfoort – Zwolle – Hoogeveen – Groningen

Stoptrein: Zwolle – Meppel – Hoogeveen – Groningen

Zowel voor de dienstregeling van 2010 als de dienstregeling van 2011 had NS het plan om treinserie 700 te versnellen door niet meer te stoppen op de stations Meppel, Hoogeveen, Beilen en Haren. Als compensatie zou stoptreinserie 9100 vaker gaan rijden. Hierdoor zou Hoogeveen de rechtstreekse verbinding met de Randstad en Schiphol verliezen, wat op veel weerstand stuitte. Na protesten uit de gemeenteraad, de provincie Drenthe, consumentenorganisatie Locov en de Tweede kamer, heeft NS besloten dit plan niet uit te voeren. De huidige situatie blijft waarschijnlijk gehandhaafd tot de opening van de Hanzelijn eind 2012.

In april 2011 is het vernieuwde park en ride (P+R)terrein bij het station in gebruik genomen. In totaal is er plaats voor 380 auto's dat kan bijdragen aan de intercity-status van het station.

In het westen van Hoogeveen rijdt een stadsbuslijn in één richting vanaf het station NS, via de Blankenslaan Oost, de van Limburg Stirumstraat, de Rembrandtstraat en verder via de wijken Schoonvelde, Trasselt, Schutlanden en Venesluis naar de Schutstraat en via de van Limburg Stirumstraat en de Blankenslaan Oost weer naar het NS-station.

Verder rijden er een aantal streekbussen naar diverse plaatsen rondom Hoogeveen vanaf het station NS via de Stationsstraat, de Pesserstraat, de Blankenslaan Oost, de van Limburg Stirumstraat en de Rembrandtstraat.

Haltes liggen binnen het plangebied aan de Stationsstraat en aan de Pesserstraat.

2.4.2.3 Langzaam verkeer

In de wijk is langs de doorgaande wegen Griendtsveenweg en de Stationsstraat aan weerszijden van de wegen een vrijliggend fietspad aanwezig. Langs de Pesserstraat liggen aan beide zijden fietsstroken.

Verder ligt er in het verlengde van de Griendtsveenweg naar het Stationsplein een vrijliggend fietspad. Ook ligt er tussen het Stationsplein en de Pesserstraat, via het openbaar groen een langzaam verkeersverbinding.

Binnen het plangebied zijn de Griendtsveenweg en de Stationsstraat onderdeel van de Tien dorpen fietsroute en de Pesserstraat is zowel onderdeel van de Arnica fietsroute (van Gees naar Meppen) als van de Echtener fietsroute (Hoogeveen – Echten).

2.4.3 Bedrijven en detailhandel

In de zomer van 2011 heeft er een inventarisatie plaatsgevonden van de verschillende functies die binnen het onderhavige plangebied gelegen zijn.

De volgende (detailhandels)bedrijven liggen binnen het plangebied:

't Supertje Eisenhowerstraat 10

Rijwielshop Benny Wolbers Stationsplein 3

De volgende kantoren, aan-huis-verbonden beroepen of een aan-huis-verbonden bedrijfsactiviteit liggen binnen het plangebied:

Administratiekantoor A.P. Blankenslaan West 26

LMS Procestechniek Blankenslaan West 28

HTC/Roozeboom B.V. Crerarstraat 2

De Telefoongids regiokantoor & Gouden Gids BV Crerarstraat 6

Unisys Nederland B.V. Crerarstraat 8-10

Accountantskantoor T.J. Boersma B.V. Eisenhowerstraat 19

J.A.T. Flying Horseman Stables Eisenhowerstraat 26

Dentecht B.V. Eisenhowerstraat 27

Sport Drenthe / Zijlstra- en Wismangroep Hoogeveen Eisenhowerstraat 35

Beleggingsmaatschappij Klaver Eisenhowerstraat 43

Schelhaas Makelaardij B.V. Griendtsveenweg 27

Bureau Jeugdzorg Drenthe Zuid West Griendtsveenweg 27A

Chipsoft BV Griendtsveenweg 27A

HSK Groep Griendtsveenweg 27B

Woningstoffeerder John Veldmeijer Marnixstraat 22

Deinum Architecten BNA Pesserstraat 1

Karet B.V. Pesserstraat 10

Kollen Investments B.V. Pesserstraat 14A

Free Time Music Pesserstraat 14B1

Sabanoord Pesserstraat 14C

Kantoor + Innovatie B.V./

LindHorst Bouwmanagement & Consultancy B.V. Pesserstraat 14D

PolyTronics Pesserstraat 22

het Schrijfbedrijf Pesserstraat 23

Werq Personeelsdiensten B.V./Tolq Communicatiediensten B.V. Pesserstraat 56-58

Servex Hoogeveen Stationsplein 1

NS Reizigers B.V. Stationsplein 1

Arriva Openbaar Vervoer N.V. Stationsplein 6

Kragten & Partner Juridisch adviesbureau Stationsplein 13

SW Fretail, winkelautomatisering Stationsplein 17

Kik! Communicatie B.V. Stationsplein 17A

Hedo B.V. Stationsplein 69

De Dierenvriend Stationsstraat 9

Brink Assurantiën B.V. Stationsstraat 18

Mulderij & Partners Stationsstraat 19

Kroezen Rioolbeheer Stuifzandseweg 12

H.A.B. Stuifzandseweg 21

Bloemberg Advies Stuifzandseweg 29

L. Nijenmanting/S.O.E.P. Stuifzandseweg 38

Natlakkerij A. van Kaam Stuifzandseweg 40B

Van Deest Import Stuifzandseweg 42

Help4you Stuifzandseweg 49

Adviesburo Prij van Limburg Stirumstraat 2

BBV Beleggingen Beheer Vastgoed B.V./
Baard Intermakelaars B.V. van Limburg Stirumstraat 4

Het Juweliershuis Loman B.V. van Limburg Stirumstraat 12A

2.4.4 (Maatschappelijke) voorzieningen en dienstverlening

De volgende voorzieningen zijn binnen het plangebied aanwezig:

Valster Oefentherapie Cesar Blankenslaan West 14

Woon- en zorgcentrum Jannes van de Sleedenhuis Eisenhowerstraat 10

Tandartspraktijk R. van der Hengst Montgomerystraat 5

E.N.S.A.I.D. Modevakschool Berna Pesserstraat 6

Yamaha Muziekschool Pesserstraat 14B1

Van Weert ICT Diensten/Instituut Van Goghhuis/

Academie voor Psychologica Pesserstraat 24

HealthCity Hoogeveen Pesserstraat 33

Maatschap Huisartsenpraktijk Stationsstraat Stationsstraat 6A

Leegstaand Stuifzandseweg 3

2.4.5 Monumenten

Sinds 1 januari 2009 is de bevoegdheid van de vergunningverlening voor wijziging en sloop van beschermde rijksmonumenten overgegaan van het Rijk naar de gemeenten.
Doel hiervan is om de monumentenzorg meer te betrekken bij de ruimtelijke ordening, zodat er sprake kan zijn van gebieds- en ontwikkelingsgerichte monumentenzorg.

Integraal omgevingsbeleid komt in de plaats van de sectorale bescherming, waarbij de bescherming van het cultureel erfgoed wordt verankerd in gemeentelijke bestemmingsplannen. Cultuurhistorie wordt dan één van de wegingsfactoren in het ruimtelijk ordeningsproces. Op deze manier kan de monumentenzorg een positieve bijdrage leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving en een inspiratie bieden voor de inrichting van de ruimte.

Voorwaarde voor gemeenten om een dergelijke vergunning te kunnen verlenen is de vaststelling van een monumentenverordening met daarin geregeld de inschakeling van een monumentencommissie. De gemeenteraad heeft de Monumentenverordening gemeente Hoogeveen op 27 augustus 2009 vastgesteld.

Als enige rijksmonument in het onderhavige plangebied ligt aan de Pesserstraat 21-27A de voormalige Marechausseekazerne die in 1933 is gebouwd in een zakelijk-expressionistische stijl (architect ir. F.I.J.L. Bendt van de Tweede Genie Commandement). Het pand is karakteristiek, gaaf en van cultuurhistorisch belang. In de drie, in elkaars verlengde gelegen bouwdelen waren woningen, kantoren, cellen en een paardenstal ondergebracht. Momenteel is het gebouw opgedeeld in woningen.

Samen met de historische kring heeft de gemeente in 2008 een inventarisatie gemaakt van voor de gemeente Hoogeveen waardevolle bebouwing, gebieden, ensembles en buurten.Op het voorstel inventarisatieoverzicht van monumenten vóór 1945 komen de volgende panden voor:

  • Pesserstraat 7, woonhuis circa 1930, invloed Amsterdamse school en beeldbepalend in een waardevol gebied;
  • Pesserstraat 9, woonhuis 1931, invloed Amsterdamse school en beeldbepalend in een waardevol gebied (architect Geert de Jonge);
  • Pesserstraat 10, woonhuis 1922, karakteristieke villa, gelegen in waardevol gebied;
  • Pesserstraat 11, woonhuis 1922, karakteristieke villa, gelegen in waardevol gebied;
  • Pesserstraat 13, woonhuis circa 1935, invloed Amsterdamse school en beeldbepalend in een waardevol gebied;
  • Pesserstraat 14, voormalige huishoud- en industrieschool 1917, (Provinciaal monument);
  • Pesserstraat 21-27a, vml. marechausseekazerne met stal 1933, interbellum, karakteristiek, gaaf en cultuurhistorisch belang, arcitect ir. F.I.J.L. Bendt van het Tweede Genie Commandement (Rijksmonument);
  • Pesserstraat 24, woonhuis/ voormalig logement Hartsuiker waar Vincent van Gogh in najaar 1883 logeerde;
  • Stationsstraat 8-12, woningblok (3 woningen), representatief voor Hoogeveense ontwikkeling woningbouw, architect Jan Carmiggelt;
  • Stationsstraat 14-18, drie woonhuizen ca. 1935, interbellum, representatief, gaaf, gelegen in waardevol gebied;
  • Stationsstraat 17, woonhuis ca. 1930, Amsterdamse School, beeldbepalend in waardevol gebied (zie ook Pesserstaat);
  • Stationsstraat 19, vml. burgemeesterswoning 1930, Amsterdamse School, beeldbepalend in waardevol gebied (zie ook Pesserstraat);

Ook komen op het inventarisatieoverzicht twee waardevolle gebieden of ensembles voor:

  • Pesserstraat westzijde/Stationsstraat, woonhuizen circa 1930, beeldbepalend en bijzondere bebouwing;
  • Stationsstraat zuidzijde nrs.8 – 18, woonhuizen 1902-1935, waardevol gebied inclusief een klein complex Carmiggelt;

Door de provincie is een lijst samengesteld met jonge monumenten uit de opbouwperiode (1940-1969). Voor dit bestemmingsplan komt daar het volgende monument op voor;

  • Pesserstraat 33, fitnesscentrum, voormalige Christelijke Middelbare Landbouwschool (Provinciaal monument).