Plan: | Hollandscheveld 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0118.BP20118024001-OH01 |
Middels dit bestemmingsplan wordt de bestaande situatie in Hollandscheveld omschreven en vastgelegd. Hierbij wordt gestreefd om een zo groot mogelijke ontplooiingsruimte voor burgers en particuliere organisaties te realiseren. Dit is gedaan door dit bestemmingsplan globaler en flexibeler van opzet te maken dan de voorgaande bestemmingsplannen voor Hollandscheveld. Hiermee wordt het bestemmingsplan als maatschappelijk uitvoerbaar gezien.
Wijk- en dorpsgericht werken is een nieuwe wijze van werken die over een periode van drie jaar voor de gehele gemeente wordt ingevoerd. Het is een vervolg op buurtbeheer. Daarmee is inmiddels ruim tien jaar ervaring opgedaan met wijkgerichte werkzaamheden in alle dorpen en wijken van de gemeente. De afgelopen jaren is gebleken dat bewoners veel willen doen als het gaat om hun eigen buurt. Daarom mag de invloed van bewoners op plannen in de wijken en dorpen nog best wat groter worden.
Het nieuwe project Wijk- en Dorpsgericht Werken moet daarvoor zorgen. Het nieuwe project geeft de mensen kans om ook mee te helpen bij en mee te beslissen over het beheer van de wijk. De belangrijkste doelstelling is het geven van directe zeggenschap en verantwoordelijkheid aan bewoners en organisaties om op die wijze de kwaliteit van hun woon/leefklimaat te behouden en te verbeteren. Dit kan op zowel het fysieke vlak als op het sociale terrein zijn.
Hoogeveen loopt voorop als het gaat om zeggenschap van inwoners over de eigen leefomgeving. Een interactieve aanpak is al jaren gebruikelijk, onder meer via Buurtbeheer. Wijk- en dorpsgericht werken gaat echter verder. Bewoners en instanties trekken samen op voor een beter woon- en leefklimaat. Gevraagd wordt van de bewoners dat ze zich organiseren en samen met voorstellen te komen. De Instanties (gemeente, woningcorporaties, politie en Stichting Welzijnswerk) moeten nauwer samenwerken in wijk- en dorpsgericht werken zodat voorstellen niet verzanden.
Verdere belangrijke doelstellingen zijn het verbeteren van de samenwerking en het versterken van de werkwijze tussen de betrokken organisaties, de relatie tussen organisaties en bewoners versterken en het versterken van de sociale samenhang in de wijken en dorpen.
Zes buurten en vier dorpen waaronder Hollandscheveld zijn in 2007 van start gegaan met wijk- en dorpsgericht werken onder de naam de Smederijen van Hoogeveen. In 2008 zijn daar acht bijgekomen De Smederijen gaan over samen plannen smeden en realiseren voor de leefbaarheid in de eigen buurt. Een Smederij is geen werkplaats maar een werkwijze. Bewoners uit de buurt, de wijk of het dorp vormen een initiatiefgroep die de ideeën inventariseert van de bewoners.
Elke smederij krijgt een eigen budget, waarmee de bewoners samen de beste plannen kiezen. De bewoners samen staan dus aan het aambeeld om de leefbaarheid te verbeteren. Inmiddels zijn er in Hoogeveen vier buurtsmederijen, negen dorpssmederijen en vijf wijksmederijen De bedoeling is in de komende jaren de Smederijen in te voeren voor de resterende zeventien gebieden.