Plan: | Pesse, deelplan uitbreiding woningbouw 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0118.BP20118014002-VG01 |
Het plangebied ligt aan de zuidzijde van de bebouwde kom van Pesse. De ligging ten opzichte van de voorzieningen zijn uitstekend. Onder de voorzieningen wordt in dit geval verstaan de winkels aan de Dorpsstraat, de basisschool, het ontmoetingscentrum De Wenning en de sportvoorzieningen.
Aan de noordzijde van het gebied ligt de Oostering. Deze weg is een van de hoofdontsluitingen van het dorp en verbind Pesse met Stuifzand. Langs de oostzijde van het plangebied loopt een langzaamverkeerroute welke een verbinding vormt tussen de Oostering en de Hoogeveenseweg.
Het open buitengebied aan de zuidoost zijde van het plangebied heeft een landelijk karakter en wordt gebruikt voor agrarische doeleinden. Ten zuiden en zuidwesten is het gebied kleinschaliger van structuur en meer passend bij het esdorpenlandschap.
De bodem van de uitbreidingslocatie bestaat overwegend uit zand met een slecht doorlatende laag binnen 1,20 meter minus maaiveld.Het noordelijke gedeelte van het plangebied ligt hoger in vergelijking met de zuidhoek van het gebied. Het hoogteverschil in het plangebied bedraagt circa 0,70 meter.
Pesse ligt in het stroomgebied van de Wold Aa. De watergangen zijn in beheer en onderhoud bij het waterschap Reest en Wieden. In het plangebied wordt een maximumpeil van NAP +10,60 meter gehandhaafd. Het water stroomt in het gebied vanaf het noorden in zuidwestelijke richting. Afstroming vindt plaats op een watergang met duiker onder de snelweg A28. In de zuidoosthoek van het gebied is een natte komvormige laagte met een poel aanwezig.
De natuurwaarden in het plangebied hebben voornamelijk betrekking op de oude lanen en restanten hiervan die langs de randen van het gebied lopen. Deze beplanting wordt ingeschat als moeilijk en zeer moeilijk vervangbaar.
In de groenstroken aan de randen van het plangebied zijn Moeraswalstro, Brem, Smalle wikke, Moerasrolklaver en Moerasvaren aangetroffen. Er zijn geen beschermde planten van de Rode lijst aangetroffen.
De betekenis van het gebied voor de fauna is in hoge mate bepaald door de bomen en het struweel aan de randen van het plangebied. Dit komt tot uitdrukking door de aanwezigheid van Heggenmus, Roodborst, Merel, Zanglijster, Vink, Tjiftjaf, Fitis en Koolmees.
Weidevogels zijn gezien de beslotenheid van het plangebied slechts beperkt aanwezig. De lijnvormige beplanting langs de randen van het plangebied kan mogelijk dienst doen als vliegroute van vleermuizen.
In de zuidoostelijke hoek van het plangebied ligt een natuurlijke poel met verruigde vegetatie. Hierin zijn beschermde soorten van de Flora- en faunawet aangetroffen. Dit wordt verder besproken in Hoofdstuk 5.
Het provinciale beleid ten aanzien van het wonen is in de Omgevingsvisie Drenthe weergegeven. In de kernenhiërarchie behoort Pesse bij de overige kernen/kleine kernen. Deze kernen hebben een functie om de lokale behoefte op te vangen. Dit komt neer op het bouwen van woningen voor de huidige bevolking in het dorp.
Op basis van de gemeentelijke Structuurvisie en de Woonvisie 2011 - 2020 kunnen in Pesse 85 woningen worden gerealiseerd. Echter, dit bestemmingsplan maakt de bouw van 56 woningen mogelijk. Mocht blijken dat er behoefte is aan meer woningen, dan kan de uitbreiding worden doorgezet op deze locatie. Bij het ontwerpen van het stedenbouwkundig inrichtingsplan is hier rekening mee gehouden.
Qua functie voor het dorp binnen de kernhiërarchie van de gemeente, op basis van de structuurvisie, is deze uitbreiding ook bedoeld voor inwoners van buiten de gemeente en de kern Hoogeveen. Omdat binnen de vigerende bestemmingsplannen van het dorp Pesse geen ruimte meer is voor nieuwe woningen is een uitbreidingsplan van genoemde omvang noodzakelijk.
Tot en met 2020 zetten we in op een groei van 1.650 huishoudens. Dit aantal sluit aan op de groeiverwachting in de provinciale prognose en de Provinciale omgevingsvisie. Volgens deze prognose gaat de groei van ongeveer 54.900 inwoners per 2011 naar 56.800 inwoners per 2020. We denken deze ambitie waar te maken door wervende woonmilieus en woningen aan te bieden, die aanhaken bij de behoefte van de groeiende groep senioren en kleine huishoudens, maar ook bij kwaliteitszoekende gezinnen. Een groei van bijna 1.650 huishoudens haakt aan op de aflopende trend van de afgelopen tien jaar.
Verschillende beleidsdocumenten geven randvoorwaarden aan voor de invulling van een nieuw woongebied. In het beslisdocument Fase I woningbouw Pesse zijn door de bewoners genoemde belangrijke aspecten opgenomen. Samengevat en ingedeeld naar onderwerpen zijn de volgende uitgangspunten te noemen:
Bestaand milieu en ruimtelijke structuur:
Landschap:
Wonen:
Water:
Duurzame stedenbouwkundige ontwikkeling:
Afbeelding 4: Analyse kaart