Plan: | Industrieterrein de Wieken 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0118.BP20108012001-VG04 |
Het industrieterrein De Wieken is vanaf begin jaren 60 tot ontwikkeling gebracht. Voorheen had het gebied een agrarische bestemming. Het bestemmingsplan heeft hoofdzakelijk een conserverend karakter en er zijn geen ontwikkelingen opgenomen in het plan.
Mogelijke bodemverontreinigingslocaties
Binnen het plangebied is een aanzienlijke hoeveelheid informatie beschikbaar over mogelijke potentiële bodemverontreinigde (bedrijfs)locaties. De basis voor deze informatie vormt het bodeminformatiesysteem en het Historisch bodembestand (HBB). In het HBB zijn locaties opgenomen die uit historisch onderzoek in het verleden zijn opgespoord (archiefinventarisaties luchtfoto- en kaartonderzoek etc.). De locaties hebben de aanduiding potentieel verdacht, potentieel ernstig verontreinigd en/of spoedeisend. Verder zijn er in het gebied dempingen en is sprake van een voormalige stortlocatie.
In Bijlage 12 Bodemkaart zijn de locaties waarvan de bodemkwaliteit in het verleden is vastgesteld weergegeven (blauwe vlakken). Hierbij is geen onderscheid gemaakt naar het onderzoeksniveau per locatie, het merendeel is echter verkennend onderzocht. Een aantal locaties is reeds nader onderzocht of is al aangemerkt als saneringslocatie. Binnen het plangebied zijn twee grootschalige grondwaterverontreinigingen bekend (Marconistraat 4 (provinciale sanering) en Edisonstraat 1).
De verontreiniging aan de Marconistraat 4 betreft een diepere grondwaterverontreiniging die zich in zuidwestelijke richting verspreidt. Voor grondwerkzaamheden binnen de grenzen van deze verontreiniging en onttrekkingen van het diepere grondwater op en ten zuidwesten van de locatie gelden gebruiksbeperkingen. Deze zijn alleen toegestaan in overleg met de provincie Drenthe, het bevoegd gezag. De verontreiniging aan de Edisonstraat bevindt zich nog in de sanerings-/monitoringsfase.
Potentiële ernstige en/of spoedeisende locaties
Voor de locaties die als potentieel ernstig verontreinigd en/of potentieel spoedeisend zijn aangemerkt, is een uitgebreid historisch onderzoek uitgevoerd. Deze locaties staan weergegeven op Bijlage 12 Bodemkaart (rood omlijnde vlakken). Een aantal locaties is beoordeeld als potentiële spoedlocatie (Bijlage 12 Bodemkaart, groene vlakken). Op basis van een of meerdere bedrijfsactiviteiten zijn deze locaties verdacht van een geval van ernstige bodemverontreiniging. Bij eventueel toekomstige ontwikkelingen zal rekening moeten worden gehouden met deze terreinen.
Voormalige stortlocatie
Binnen het plangebied is een voormalige stortlocatie bekend. Het gaat om de stort aan de Gratamastraat/zuidzijde Voltastraat ( Bijlage 12 Bodemkaart, rood vlak, nr. 1232). Het betreffende perceel is tussen 1958 en 1960 in gebruik geweest als gemeentelijke vuilstortlocatie, met name huisvuil. Medio 1962 is de stortlocatie afgedekt met grond en uitgegeven als industrieterrein. Op dit moment is de locatie in gebruik als parkeerplaats en opslagplaats voor materialen van de gemeente.
In 1983 heeft een oriënterend onderzoek plaatsgevonden. Uit de resultaten is gebleken dat er licht verhoogde gehaltes aan zware metalen en cyanide en sterk verhoogde gehaltes aan EOCI en ammoniumstikstof aangetroffen zijn. Geconcludeerd is dat er geen bedreiging was voor de waterwinning en voor de omgeving. Gezien de westelijke stroming van het diepe grondwater kan transport van verontreinigingen via het diepe grondwater in de richting van het waterwingebied worden uitgesloten. In 1991 werd als uitgangspunt gehanteerd dat er in principe geen bouw wordt toegestaan op de locatie. In 1998 is in het kader van monitoring voormalige stortplaatsen door de provincie Drenthe een monitoringsprogramma opgesteld. Tussen 1999 en 2004 is een NAVOS-onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat het grondwater stroomafwaarts van de stortplaats is verontreinigd met zware metalen. De omvang van deze verontreiniging is onbekend. Geconstateerd is dat de afdeklaag van onvoldoende dikte is, maar er worden voor grond en grondwater vooralsnog geen sanerende maatregelen vereist. Voor grondwerkzaamheden binnen de grenzen van deze stortlocatie gelden gebruiksbeperkingen. Ook gelden voorwaarden voor grondwateronttrekking op of in de nabijheid van de stortlocatie en in zijn algemeenheid. Deze zijn alleen toegestaan in overleg met de provincie Drenthe, het bevoegd gezag.
Gedempte watergangen
Binnen het plangebied waren in het verleden verschillende watergangen aanwezig. Deze watergangen lagen in noordzuidelijke richting over het gebied. In de loop van de tijd zijn verreweg de meeste watergangen gedempt. Een van de weinige overgebleven watergangen is de 13de wijk ten westen van het vliegveld.
De watergangen werden in het verleden over het algemeen gedempt met gebiedseigen grond. Dempingen met ander materiaal kunnen echter niet worden uitgesloten. Alleen een milieuhygiënisch onderzoek kan hierin duidelijkheid verschaffen. De vermoedelijke ligging van de gedempte watergangen is weergegeven op de kaart.
Diffuse bodemkwaliteit
Het plangebied De wieken maakt deel uit van het bodembeheerplan en bodemkwaliteitskaart van de gemeente Hoogeveen. Volgens de bodemkwaliteitskaart zijn in het plangebied in de bovengrond ten hoogste licht verhoogde achtergrondwaarden voor zware metalen en PAK te verwachten.
Grondverzet
Bij grondverzet dient men te streven naar een gesloten grondbalans. In situaties waar grond vrij gaat komen wordt sterk aanbevolen om de kwaliteit van de vrijkomende grond analytisch vast te stellen. Uiteraard dient het onderzoek representatief te zijn voor de gehele partij vrijkomende grond. Voor het toepassen van de grond gelden de regels voor grondverzet die zijn vastgesteld in het Besluit bodemkwaliteit. Informatie voor het toepassen van grond kunnen worden verkregen bij de afdeling Advies (team Bodem) en Rijkswaterstaat leefomgeving.
Omgevingsvergunning
Het is gebruikelijk dat bij bouwactiviteiten (omgevingsvergunning) de kwaliteit van de bodem dient te worden onderzocht. In beperkte gevallen is onderzoek voorhanden. Echter een groot deel van de bodemonderzoeken die bij de gemeente aanwezig zijn, zijn niet als actueel te beschouwen, aangezien een houdbaarheid van gegevens van 5 jaar wordt aangehouden.