direct naar inhoud van 5.6 Luchtkwaliteit
Plan: Buitengebied Emmen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2009072-0710

5.6 Luchtkwaliteit

Op 15 november 2007 is de Wet luchtkwaliteit in werking getreden. De wet is enerzijds bedoelt om de negatieve effecten op de volksgezondheid aan te pakken, als gevolg van te hoge niveaus van luchtverontreiniging. Anderzijds heeft de wet tot doel mogelijkheden te creëren voor ruimtelijke ontwikkeling. Luchtkwaliteit vormt in beginsel geen belemmering voor het uitoefenen van een ruimtelijk project als aan minimaal één van de volgende voorwaarden wordt voldaan:er is geen sprake van een feitelijke of dreigende overschrijding van een grenswaarde;

  • een project leidt, al dan niet per saldo, niet tot een verslechtering van de luchtkwaliteit;
  • een project draagt 'niet in betekenende mate' (NIMB) bij aan de luchtverontreiniging;
  • een project past binnen het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) of binnen een regionaal programma van maatregelen.

5.6.1 Algemeen beeld luchtkwaliteit plangebied

Waar de luchtkwaliteitswaarden (voor met name fijn stof (PM10) en stikstofdioxide) de laatste jaren in grote delen van West-Europa onder druk staan, is de verwachting voor de autonome ontwikkeling dat de relevante achtergrondconcentraties langzaam lager zullen worden. Voor Emmen geldt dat de achtergrondconcentraties reeds laag zijn. Belangrijkste bronnen van emissies in het buitengebied van Emmen zijn bedrijven en industrie, de veehouderij en het wegverkeer.

Voor de veehouderij gaat het om emissies van met name fijn stof (PM10). Auto’s en vrachtwagens zullen door verdergaande reducerende maatregelen steeds minder NOx en PM10 uitstoten. Ook bij de industrie zullen de NOx en PM10-emissies door middel van aangescherpt beleid (bijvoorbeeld NOx-emissiehandel) naar verwachting verder beperkt worden.

Het RIVM produceert jaarlijks kaarten met grootschalige concentraties voor Nederland voor diverse luchtverontreinigende componenten, waarvoor Europese regelgeving bestaat. De kaarten geven een grootschalig beeld van de luchtkwaliteit in Nederland en betreffen zowel recente als toekomstige jaren. Uit het de meest recente GCN-kaarten (Grootschalige Concentratie Nederland-kaarten) [www.rivm.nl/nl/themasites/gcn, 2011] kan het volgende worden geconcludeerd:

  • Voor NO2 geldt in het buitengebied van Emmen een huidige (2010) concentratie van 10 tot 16 ìg/m3 en een verwachting voor 2020 van 8 tot 11 ìg/m3.
  • Voor PM10 geldt in het buitengebied van Emmen een huidige (2010) concentratie van 20 tot 24 ìg/m3 en een verwachting voor 2020 van 19 tot 22 ìg/m3.
  • Voor PM2,5 geldt in het buitengebied van Emmen een huidige (2010) concentratie van 13 tot 14 ìg/m3 en een verwachting voor 2020 van 11 tot 13 ìg/m3.
  • Voor SO2 geldt in het buitengebied van Emmen een huidige (2010) en toekomstige (2020) concentratie van circa 1 ìg/m3.

In het kader van de Plan-MER heeft een onderzoek voor het aspect luchtkwaliteit plaatsgevonden.

Op de pagina 98 t/m 100 van de Plan-MER (Bijlage 5) staan de resultaten weergegeven van dit onderzoek. Geconcludeerd wordt dat dit bestemmingsplan niet zal leiden tot een overschrijding van de wettelijke norm en het plan voldoet daarmee uit het oogpunt van luchtkwaliteit.