Plan: | Buitengebied Emmen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0114.2009072-0710 |
In dit bestemmingsplan zijn de bestaande bedrijven als zodanig bestemd. De ontwikkelingsmogelijkheden van niet-agrarische bedrijven is gericht op het voorkomen van structurele groei. Het uitgangspunt is dat niet-agrarische bedrijven voornamelijk geconcentreerd worden op specifiek daarvoor ingerichte terreinen bij kernen, zodat er geen verdere verstening van het buitengebied plaatsvindt van functies die daar in principe niet thuishoren. Om de niet-agrarische bedrijven niet onnodig te beperken wordt een geringe uitbreidingsmogelijkheid wel wenselijk geacht. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen bedrijven die wel een functionele binding hebben met het buitengebied (loonbedrijven en kwekerijen) en bedrijven die geen functionele binding met het buitengebied hebben.
De loonbedrijven en kwekerijen kunnen 10% van de bestaande gezamenlijke oppervlakte van bedrijfsgebouwen uitbreiden, via een wijzigingsplan kan 25% uitgebreid worden.
De andere bedrijven die geen functionele binding met het buitengebied hebben kunnen 10% van de bestaande gezamenlijke oppervlakte van bedrijfsgebouwen uitbreiden. Bij een verdere vergroting van de oppervlakte aan bedrijfsgebouwen wordt verplaatsing naar een bedrijventerrein bij kernen nagestreefd.
Bovenstaande is niet van toepassing op de bedrijfslocaties van de NAM, het sauna en welness centrum aan de Europaweg, de waterzuiveringsinstallaties, de strohandel aan de Oude Schuttingkanaal OZ in Roswinkel en het hoogspanningsstation aan de Weerdingerstraat in Emmen. Voor deze specifieke niet-agrarische bedrijven is een zijn de bouwregels afgestemd op het geldende planologische regime, zoals eerder vastgesteld in bijvoorbeeld aparte postzegelplannen.
Binnen het plangebied is een tweetal bedrijven gevestigd met een zwaardere milieucategorie. Het gaat hier om metaalbewerkingsbedrijven. Met deze categorie bedrijven wordt specifiek omgegaan. In de bestaande situatie zijn deze bedrijven aanvaardbaar. Echter, een uitwisselbaarheid naar andere categorie 3-bedrijven moet ten gunste van de leefomgeving worden voorkomen. Dit betekent dat bij verplaatsing/beƫindiging van het betreffende bedrijf alleen eenzelfde of een bedrijf uit een lagere categorie (categorie 1 en 2) op deze locatie gevestigd mag worden. Op deze manier wordt gezorgd dat de leefbaarheid van de omgeving ook in de toekomst behouden blijft.
In het buitengebied bevinden zich diverse locaties voor de olie- en gaswinning. Ten behoeve van de herontwikkeling van het olieveld Schoonebeek is een installatie gebouwd bestaande uit een oliebehandelingsinstallatie en een warmtekrachtcentrale. Deze installatie is bestemd als Bedrijf - Mijnbouw 1. De regeling in deze bestemming is geheel toegespitst op de bestaande bebouwingsmogelijkheden.
De overige winlocaties in het buitengebied zijn als bestemd als Bedrijf - Mijnbouw 2. Op een vijftal winlocaties in de omgeving van Schoonebeek wordt afvalwater in de diepe ondergrond gebracht. Deze locaties zijn specifiek op de verbeelding aangegeven.
Om leegstand tegen te gaan, uiteindelijke verpaupering van die gebouwen te voorkomen en zodoende kapitaalsvernietiging tegen te gaan, kan door bedrijfsvestiging in deze voormalige agrarische bebouwing de leefbaarheid en de economische vitaliteit in het buitengebied op peil gehouden worden. Het gaat dan om kleinschalige niet-agrarische bedrijvigheid die passend is bij het karakter van het buitengebied. Voor de mogelijkheden van vestiging van niet-agrarische bedrijvigheid in voormalige agrarische bebouwing wordt verwezen naar paragraaf 4.8.2 Wonen - Voormalige agrarische bebouwing.
In dit bestemmingsplan wordt ruimte geboden voor een specifieke vorm van detailhandel. Het gaat hier om de beperkte verkoop in het klein in direct verband met het aan huis verbonden beroep/ bedrijf of de verkoop van eigen voortgebrachte producten.
De bestaande detailhandels- en horecabedrijven kunnen 10% van bestaande gezamenlijke oppervlakte van bedrijfsgebouwen uitbreiden, vergelijkbaar met de regeling voor niet-agrarische bedrijven die geen functionele binding met het buitengebied kennen.
Voor het horecabedrijf Van der Valk aan de A37 zijn de bestaande ontwikkelingsmogelijkheden voor het bedrijf in dit bestemmingsplan overgenomen. Via planwijziging is de mogelijkheid om het bestaande gebouw uit te breiden. Naast het bestaande gebouw is de mogelijkheid voor nieuwbouw van een horecabedrijf (categorie 1 t/m 2).