Plan: | Emmen, Het Hoge Loo |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0114.2009068-0701 |
Lang geleden zouden negen grote boerderijen op Het Hooge Loo hebben gestaan. Rond dit gehucht zijn sporen gevonden van een aarden omheining die ervoor moest zorgen dat het vee, dat toen vrij tussen de huizen liep, niet weg kon lopen. Er waren een aantal "hekken" die toegang tot de gemeenschap gaf. In Noordbarge lag tot zo'n 100 jaar geleden nog zo'n aarden wal. Tegenwoordig wordt er nog gesproken over "De Hondenwal".
Het Hooge Loo, ook aangeduid als De Hoge Loo, is de oorspronkelijke naam van een bosje met een aan de zuidzijde gelegen weiland tussen Noordbarge en de wijk Bargermeer lag. Het lag op één van de hoogste punten in de omgeving.
Het oude woord loo betekent bos, hetgeen de naam Hooge Loo zou kunnen verklaren.
Figuur 4.1: Ontwikkeling plangebied 't Hoge Loo van links naar rechts kaartfragmenten uit: 1852,1874,1880,1954.
Het bosje komt echter niet voor op kadastrale kaarten uit 1832 en 1880. Het gebied Het Hooge Loo was rond 1832 in gebruik als weiland. In 1880 is dit grote perceel geheel van de marke gescheiden. Het werd omschreven als bosch, bouw en hooiland en was in 1880 het enige perceel met de omschrijving "bosch". Als Het Hooge Loo ooit een bosje is geweest zou het dus voor 1832 al verdwenen zijn. Dat er op een kaart uit 1954 een bosje is aangegeven kan slechts betekenen dat dit bosje later is aangelegd en dat dit bosje geenszins verband zou heeft met het eventuele oude bosje.
De kaart van 1954 geeft Het Hooge Loo precies aan op de plaats waar de miniwijk Bargermeer/ 't Hoge Loo is gebouwd, ingeklemd door Noordbarge en de industrieterreinen ten zuiden van de Dordsestraat. Tussen het woonwijkje en het genoemde bosje is de druk bereden Hondsrugweg komen te liggen. Bargermeer ('t Hoge Loo) is nooit als een complete wijk ontworpen met als uitgangspunt een wijkgedachte en een wijkconcept. Oorspronkelijk lag hier het noordelijkste deel van een meer met de naam Bargermeer (Bargermeerweg). De eerste bebouwing in de wijk vond plaats langs de Bargermeerweg en de Eigenhaardweg. Hier zijn voor de Tweede Wereldoorlog talrijke arbeiderswoningen gebouwd en een school, de Meester Vegterschool. De mensen leenden via de Landarbeidersbond het geld bij de van oorsprong socialistische en in Amsterdam gevestigde woningbouwvereniging Eigen Haard (Eigenhaardweg).
Figuur 4.2: Opbouw wijk en straatnamen.
Figuur 4.3: Bargermeer Figuur 4.4:1922, Meester Vegterschool, Bargermeerweg
De Bargermeerweg liep oorspronkelijk door tot aan het Oranjekanaal in Zuidbarge. Zij vormde de overgang tussen het voormalige Bargermeer en de Noord- en Zuidbarger Esch. De straatnamen de Hoge Loo, de Oude Loo en de Looweg duiden op de nabijheid van de Hoge Loo.
Direct na de Tweede Wereldoorlog is als reactie op de grote woningnood de woonbuurt Bargermeer afgebouwd. In die jaren was artikel 20 van de Wederopbouwwet van kracht en ontliep de raad een tijdrovende procedure rond de vaststelling van een Uitbreidingsplan in Onderdelen. Ook boden woningbouwactiviteiten in dit kader een basis voor onteigening.
In deze buurt zijn verscheidene duplexwoningen gebouwd. Vier gezinnen in één dubbele woning. Deze zijn inmiddels verbouwd tot twee onder een kap woningen.