direct naar inhoud van 3.5 Milieu
Plan: Nieuw-Dordrecht
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2009047-0702

3.5 Milieu

3.5.1 Bedrijven en milieuzonering

Onder andere vanuit milieuhygiënisch oogpunt vergt bedrijvigheid een goede afstemming met andere, in de omgeving aanwezige functies. Voor het bepalen welke categorieën bedrijfsactiviteiten toelaatbaar zijn is in het kader van dit bestemmingsplan gebruik gemaakt van de VNG-uitgave "Bedrijven en milieuzonering" (van 16 april 2007).

3.5.1.1 Verspreid liggende bedrijven (niet agrarisch)

Een aantal bedrijven ligt tussen de woonbebouwing verspreidt. Onder milieucategorie 2 vallen een fietsen-, brom- en motorreparatiebedrijf, een (voormalig) aannemersbedrijf, de basissschool en het dorsphuis. Verder is er een supermarkt en enkele horecagelegenheden. De sportaccomodatie aan de Veldweg valt onder categorie 3. Gelet op de ligging ten opzichte van de woonbebouwing levert dit geen probleem op.

3.5.1.2 Agrarische bedrijven

In het plangebied zijn drie agrarische bedrijven actief. De adviesafstand tussen agrarische bedrijven (niet intensief) en geconcentreerde woningbouw is 100 meter. Individueel kan worden bekeken of de afstand tot 50 meter verkleind mag worden.

3.5.2 Bodem
3.5.2.1 Bodemverontreiniging

De aanwezigheid van bodemverontreiniging kan gevolgen hebben voor het gebruik van de locatie. Niet alleen kan dit betekenen dat op het perceel gebruiksbeperkingen liggen. Ook kan het zo zijn dat de bodemverontreiniging de bestemming van de locatie in de weg staat. Het nemen van saneringsmaatregelen of het verwijderen van de bodemverontreiniging kan deze belemmering weer opheffen.

Bij de gemeente Emmen zijn geen locaties bekend waar een matige of sterke verontreiniging is geconstateerd. Wel zijn acht verdachte locaties bekend waar in het verleden bodembedreigende activiteiten hebben plaatsgevonden. Deze locaties zijn vermeld in onderstaande tabel. Locaties waarbij lichte verontreinigingen zijn aangetroffen, zijn niet in de tabel opgenomen; deze lichte verontreinigingen hebben geen invloed op het gebruik van een perceel. Voor actuele informatie over bodemverontreiniging dient altijd contact te worden opgenomen met de afdeling Vergunningen van de gemeente Emmen.

Gedempte wijk Houttuinen I  
Gedempte wijk Veldweg IX  
Gedempte wijk Veldweg VIII  
Klazienaveensestraat 16-24  
Vastenow 21-22  
Gedempte wijk Kuipershof  
Vastenow 7  
Oranjedorpstraat 28  

Tabel 3.6: Van bodemverontreiniging verdachte locaties (voor zover bekend op het moment van opstellen van dit bestemmingsplan)

3.5.2.2 Grondstromen binnen de gemeente Emmen

Binnen de gemeente Emmen wordt op vele manieren grond hergebruikt en toegepast. Al het hergebruik en toepassen van grond dient te worden gemeld bij de gemeente Emmen. Bij de melding dient tevens een milieuhygiënische verklaring te worden overlegd om te bepalen wat de kwaliteit van de grond is. Soms is het mogelijk om grond her te gebruiken of toe te passen zonder milieuhygiënische verklaring. De gemeente Emmen heeft hiervoor in februari 2007, op basis van de Vrijstellingsregeling grondverzet, een bodemheersplan en bodemkwaliteitskaart vastgesteld. Grond afkomstig van een locatie, welke als niet verdacht wordt beschouwd van bodemverontreiniging, kan op basis van de bodemkwaliteitskaart worden hergebruikt of toegepast. De bodemkwaliteitskaart van de gemeente Emmen is maximaal 5 jaar na vaststelling geldig.

Vanaf 1 juli 2008 geldt het Besluit bodemkwaliteit als nieuw beleidskader voor grond, baggerspecie en bouwstoffen. Omdat de gemeente Emmen de bodemkwaliteitskaart heeft vastgesteld blijft het mogelijk om grond her te gebruiken of toe te passen via de bodemkwaliteitskaart.

3.5.3 Geluid (akoestisch onderzoek uitbesteden)
3.5.3.1 Verkeersgeluid

Het college van burgemeester en wethouders wordt door de Wet geluidhinder (Wgh) verplicht om bij de voorbereiding van een besluit tot afwijking of het opstellen van een bestemmingsplan dat voorziet in de realisering van woningen of andere geluidsgevoelige bebouwing de voorkeursgrenswaarden van 48 dB (Lden) in acht te nemen.

3.5.3.2 Industrielawaai

Een deel van het plangebied ligt binnen de geluidszone rond het industrieterrein Bargermeer (zone ex artikel 40 Wet geluidhinder). De zone is in de verbeelding weergegeven met een gebiedsaanduiding. Op de onderstaande figuur verbeeldt de dunne paarse lijn de begrenzing van de geluidszone (50 dB(A).

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2009047-0702_0015.jpg"

Figuur 3.7: Indicatieve ligging Geluidzone Bargermeer

3.5.4 Lucht
3.5.4.1 Wet luchtkwaliteit

Op 15 november 2007 is de Wet luchtkwaliteit in werking getreden. De wet is enerzijds bedoelt om de negatieve effecten op de volksgezondheid aan te pakken, als gevolg van te hoge niveaus van luchtverontreiniging. Anderzijds heeft de wet tot doel mogelijkheden te creëren voor ruimtelijke ontwikkeling.

Volgens de nieuwe regeling vormt luchtkwaliteit in beginsel geen belemmering voor het uitoefenen van een ruimtelijk project als aan minimaal één van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • er is geen sprake van een feitelijke of dreigende overschrijding van een grenswaarde;
  • een project leidt, al dan niet per saldo, niet tot een verslechtering van de luchtkwaliteit;
  • een project draagt 'niet in betekenende mate' (NIMB) bij aan de luchtverontreiniging;
  • een project past binnen het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) of binnen een regionaal programma van maatregelen.
3.5.4.2 Luchtkwaliteit bij wonen in een beheersplan

Binnen dit bestemmingsplan bestaat de mogelijkheid om woningen te realiseren. Met deze omvang blijven de bouwprojecten binnen de NIMB grens en hoeven niet getoetst te worden aan de concentratiegrenswaarde van stikstofdioxide en fijnstof. Wel blijven de begrippen goede ruimtelijke ordening en blootstelling van kwetsbare groepen van belang.