direct naar inhoud van Toelichting
Plan: De Peinder Mieden, 2e herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0090.BP2023BGB0101-0401

Toelichting

Hoofdstuk 1 Toelichting

1.1 Aanleiding en planbeschrijving

Op 4 juli 2017 is het bestemmingsplan 'De Peinder Mieden' vastgesteld. In dit bestemmingsplan is een nieuw natuurgebied voorzien tussen Drachten en Opeinde, waarin 45 woonhuizen gebouwd kunnen worden. Alle 45 woonhuizen zijn op de verbeelding aangeduid binnen de natuurbestemming. Een groot deel van deze woningen is inmiddels gerealiseerd. De tweede fase van dit bouwplan was niet bij recht mogelijk. Hiervoor is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, waar met toepassing van het wijzigingsplan 'De Peinder Mieden (fase 2)' invulling aan is gegeven. Daarnaast is het bestemmingsplan eerder herzien, waarbij een aanduidingsvlak is opgesplitst op zo het gewenste aantal woningen mogelijk te maken.

Achteraf is gebleken dat de verbeelding van het oorspronkelijke plan, en daarmee ook het wijzigingsplan en de eerdere partiële herziening, niet op juiste wijze zijn ingetekend. Er zit namelijk een afwijking in, waardoor verschillende (dubbel)bestemmingen en aanduidingen een aantal meters in oostelijke richting zijn opgeschoven.

Het voornemen is nu om het plan gedeeltelijk te herzien door de verbeelding opnieuw in te tekenen en alles goed op schaal en coördinaat te leggen, zodat alle (dubbel)bestemmingen en aanduidingen op de juiste plek komen te liggen en ook aansluiten bij de feitelijk aanwezige situatie. Er worden verder geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt met deze partiële herziening en qua regelgeving wordt aangesloten bij de bestaande regeling uit het bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0090.BP2023BGB0101-0401_0001.jpeg"

Figuur 1.1 Ligging van het plangebied

1.2 Beleid en milieuaspecten

Het geldende bestemmingsplan Peinder Mieden ging in principe al uit van de juiste ligging van alle voorkomende (dubbel)bestemmingen en aanduidingen. In het kader van het geldende bestemmingsplan is de uitvoerbaarheid van de ontwikkeling reeds aangetoond en is het voornemen getoetst aan de relevante beleidsstukken en milieu- en omgevingsaspecten. Feitelijk gezien vinden er geen ingrepen plaats. Er wordt slechts een juridisch-planologische omissie herstelt waarbij de ligging van enkelbestemmingen, dubbelbestemmingen en functieaanduidingen op de juiste locaties worden gelegd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0090.BP2023BGB0101-0401_0002.jpeg"

Figuur 1.2 Ligging van het plangebied met de vigerende plannen

afbeelding "i_NL.IMRO.0090.BP2023BGB0101-0401_0003.jpeg"

Figuur 1.3 Ligging van het plangebied met luchtfoto huidige situatie

afbeelding "i_NL.IMRO.0090.BP2023BGB0101-0401_0004.jpeg"

Figuur 1.3 Ligging van het plangebied met FAMKE-advieskaart Steentijd-Bronstijd

afbeelding "i_NL.IMRO.0090.BP2023BGB0101-0401_0005.jpeg"

Figuur 1.4 Ligging van het plangebied met FAMKE-advieskaart IJzertijd-Middeleeuwen

1.3 Juridische toelichting

In deze partiële herziening worden de relevante bestaande bestemmingen, zoals opgenomen in het bestemmingsplan 'De Peinder Mieden' opnieuw van toepassing verklaard. Verder zijn de anti-dubbeltelbepaling en het overgangsrecht opgenomen in de regels.

1.4 Uitvoerbaarheid

Omdat het herstel van deze omissie geen gevolgen heeft voor de omgeving en de volledige bestemmingsplanprocedure over het bestemmingsplan 'De Peinder Mieden' is gevoerd is er geen aanleiding deze herziening de volledige procedure te laten doorlopen. De gemeente heeft het concept van deze herziening voorgelegd aan de wettelijke overlegpartners. Er zijn reacties binnengekomen van Wetterskip Fryslan, Gasunie, Brandweer Fryslan en provincie Fryslân. De opmerkingen geven geen aanleiding tot aanpassingen.

Zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan is vervolgens voor zes weken ter inzage gelegd. Tijdens deze periode is een ieder in de gelegenheid gesteld om zienswijzen tegen het bestemmingsplan kenbaar te maken (artikel 3.8 Wro). Van deze gelegenheid is geen gebruik gemaakt. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

Vaststelling

Het bestemmingsplan is vervolgens op 23 april 2024 ongewijzigd vastgesteld. Het besluit tot vaststelling wordt gepubliceerd en het bestemmingsplan wordt zes weken ter inzage gelegd. Tijdens die periode bestaat voor belanghebbenden de mogelijkheid beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in te dienen.