direct naar inhoud van 2.7 Horeca
Plan: Bakkeveen Kom
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0086.01BPKom-0301

2.7 Horeca

De bestemming "Horeca" regelt het gebruik en de bebouwing voor de Slotpleats.

2.7.1 Toelichting op de bestemming

Functionele mogelijkheden

Op de gronden en in de gebouwen binnen deze bestemming zijn horecabedrijven in de categorieën A t/m C toegestaan. De begripsbepalingen geven aan om wat voor horecabedrijven dit gaat. Daarnaast is een inpandige bedrijfswoning toegestaan, zodat de uitbater bij het bedrijf kan wonen. Voor het voormalige koetshuis is een specifieke aanduiding 'dienstverlening' opgenomen, zodat deze functie daar doorgezet kan worden.

Andere, bij de toegestane functies horende voorzieningen, zijn ook mogelijk binnen de bestemming. Daarbij gaat het om onder meer groenvoorzieningen, wegen en parkeervoorzieningen. Door dit mogelijk te maken kunnen de gronden en gebouwen maximaal benut worden voor de hoofdfunctie.

Bouwmogelijkheden

Binnen de bestemming zijn gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan.

De bouw van een gebouw is alleen toegestaan wanneer deze ten dienste is van een of meerdere van de toegestane functies binnen de bestemming. Bovendien is het gebouw alleen binnen het bouwvlak mogelijk. Het bouwvlak is strak om het bestaande gebouw gelegd. Uitbreiding van het hoofdgebouw is niet wenselijk en daarom niet toegestaan. Dit vanwege het historische karakter van het gebouw en de cultuurhistorische relevantie ervan.

De bouwmogelijkheden zijn in de ruimtelijke verbeelding aangeduid en in de regels geregeld. Dit is gedaan vanwege het specifieke ruimtelijke beeld van de gebouwen.

Daarnaast is de bouw van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mogelijk. Daarbij gaat het bij deze bestemming om erf- en terreinafscheidingen en overige. De regeling voor erf- en terreinafscheidingen is afgestemd op de mogelijkheden die gelden voor vergunningvrij bouwen van het Besluit omgevingsrecht. Dit betekent dat ze achter de naar de weg gekeerde gevel 2,00 meter hoog mogen zijn. Op andere plaatsen is de hoogte maximaal 1,00 meter.

Overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mogen maximaal 5,00 meter hoog worden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vlaggenmasten en lichtmasten. Deze bouwwerken zijn dusdanig kleinschalig in omvang dat een dergelijke hoogte te verantwoorden is.

Flexibiliteitsbepalingen

Bij de bestemming zijn afwijkingsmogelijkheden opgenomen. Hierbij gaat het om de mogelijkheden voor het - met een omgevingsvergunning - afwijken van de bouw- en gebruiksregels van de bestemming. Het gaat onder meer om afwijking voor een geringe uitbreiding van het gebouw buiten het bouwvlak. Of voor het gebruik van bestaande bebouwing voor de uitoefening van horecabedrijven in de categorie F (een hotel en/of pension). Aan de afwijkingsregels zijn voorwaarden gebonden, waaraan voldaan moet worden op het moment van aanvraag van een omgevingsvergunning voor afwijking.

2.7.2 Uitgangspunten van de regeling

Uitgangspunten huidige situatie

  • Deze bestemming maakt de horecabedrijven in het plangebied mogelijk, al dan niet in combinatie met een bedrijfswoning.
  • Vanwege de historische binding tussen de Slotpleats en het voormalige koetshuis, zijn beide gebouwen in deze bestemming opgenomen.
  • Het behoud van de functie (VVV-kantoor) van het voormalige koetshuis wordt specifiek mogelijk gemaakt.
  • Het behoud van de bebouwing is van belang, in verband met het historische karakter ervan.
  • De hoofdvorm van de bebouwing is specifiek geregeld.
  • Aan- en uitbouwen en bijgebouwen zijn binnen de bestemming bij recht niet mogelijk.

Uitgangspunten beleid

  • Aanvragen om omgevingsvergunning voor bouwen binnen de bestemming moeten getoetst worden aan het welstandsbeleid.

Uitgangspunten omgevingsaspecten

  • De hoofdvorm van het gebouw moet blijven behouden, vanwege het cultuurhistorische belang ervan.
  • De bestemming staat alleen horecabedrijven toe in de lichtere categorieën A t/m C, om overlast voor de omgeving te voorkomen.
2.7.3 Huidige situatie en beleid

Huidige situatie

Het historische lint van Bakkeveen ligt vooral langs de Bakkefeanster Feart. De Slotpleats maakt deel uit van de historische bebouwing langs deze watergang. Het gebouw staat op een ruim perceel en heeft een voor de tijd karakteristieke bouwstijl. Het is een gebouw met een variatie aan goot- en bouwhoogten. De goothoogte aan de straatzijde is bijvoorbeeld lager dan die aan de achterzijde van het gebouw. De kap is hoog en in relatie tot de overige bebouwing in Bakkeveen relatief stijl.

Aan- en uitbouwen zijn bij het gebouw niet aanwezig. Wel is een vrijstaand gebouw bij de Slotpleats aanwezig, het voormalige koetshuis, dat in gebruik is als kantoor. Deze functie wordt binnen deze bestemming mogelijk gemaakt.

Beleid

Op 15 juni 2011 hebben Provinciale Staten de Verordening Romte Fryslân vastgesteld. De verordening stelt regels die ervoor moeten zorgen dat de provinciale ruimtelijke belangen doorwerken in de gemeentelijke ruimtelijke plannen. De verordening voorziet niet in nieuw beleid. Uitsluitend geldend provinciaal ruimtelijk beleid is omgezet in algemeen geldende regels. Het ruimtelijk beleid is vooral beschreven in het Streekplan Fryslân 2007. Met betrekking tot de horeca stelt de verordening geen specifieke regels. De verordening heeft geen invloed op deze bestemming.

In het Structuurplan Opsterland 2003 is algemeen toekomstbeleid voor de gemeente Opsterland opgenomen. Dit beleid is gebaseerd op het destijds geldende rijks- en provinciaal beleid. Het algemene beleid is per dorp verder uitgewerkt in een ontwikkelingsprofiel. Ook voor Bakkeveen is dit gedaan.

In Bakkeveen is (de horecafunctie van) de Slotpleats van belang voor de recreanten die gebruik maken van de dag- en/of verblijfsrecreatieve voorzieningen in het dorp. Het behoud van de horecafunctie is daarom van belang. De gemeente faciliteert dit, omdat sturing van de ontwikkeling hiervan nauwelijks mogelijk is.

In alle gevallen moet een aanvraag voor een omgevingsvergunning, waar het gaat om bouwen, voldoen aan de criteria die zijn opgenomen in de Welstandsnota Opsterland . Voor deze gronden in het plangebied geldt het welstandsgebied "Buitengebied (besloten landschap)". De daarbij geldende gebiedscriteria zijn, waar nodig en mogelijk, voorzien van een passende regeling in dit bestemmingsplan.