Plan: | Stiens |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0081.02BP0001-VA01 |
Welstandsnota (2009)
De Welstandsnota is een vervolg op een evaluatie van de nota van 2004. In hoofdlijnen zijn de uitgangspunten onveranderd alleen op enkele punten is de welstandsnota afgestemd op andere beleidsdocumenten en visies.
Het welstandsbeleid geeft de gemeente Leeuwarderadeel de mogelijkheid om cultuurhistorische, stedenbouwkundige en archeologische waarden die in een bepaald gebied aanwezig zijn te benoemen en een rol te laten spelen bij de ontwikkeling en de beoordeling van bouwplannen.
De welstandsnota bestaat uit:
Tenslotte zijn er specifieke criteria opgenomen voor kleine bouwplannen waarbij alleen een ambtelijke toets nodig is en voor grotere (her) ontwikkelingsprojecten waar een concreet stedenbouwkundig plan aan ten grondslag ligt.
Voor de gebiedstypen is de volgende gebiedsindeling voor Stiens van toepassing.
Dorpskernen
Het beleid is erop gericht het bestaande historische karakter te behouden. Voor deze gebieden wordt extra aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit wenselijk geacht. De welstandsambitie voor deze gebieden is gericht op het behoud en waar mogelijk het versterken van de bestaande en/of gewenste kwaliteit.
Lintbebouwing
Het beleid in deze linten is gericht op het beheer van de bestaande situatie. Voor deze gebieden worden over het algemeen geen ingrijpende veranderingen verwacht. De welstandsambitie voor deze gebieden is gericht op het behoud en waar mogelijk het versterken van de bestaande en/of gewenste kwaliteit.
Uitbreidingen
Het beleid is gericht op het beheer van de bestaande situatie. Bijzondere ontwikkelingen worden voor deze gebieden niet verwacht. Voor deze gebieden is een regulier ambitieniveau van kracht. De nadruk ligt op het respecteren van de bestaande basiskwaliteit.
Nieuwbouw
Het beleid is gericht op het beheer van de bestaande situatie. Bijzondere ontwikkelingen worden voor deze gebieden niet verwacht. Voor deze gebieden is een regulier ambitieniveau van kracht. Incidentele veranderingen worden mogelijk geacht, mits deze respect tonen voor het reeds aanwezige bebouwingsbeeld.
Bedrijventerreinen
Het beleid is gericht op het beheer van de bestaande situatie. Bijzondere ontwikkelingen worden voor deze gebieden niet verwacht. Bijzondere ontwikkelingen worden voor deze gebieden niet verwacht. Voor deze gebieden is een regulier ambitieniveau van kracht. De nadruk ligt op het respecteren van de bestaande basiskwaliteit. Incidentele veranderingen worden mogelijk geacht, mits deze respect tonen voor het reeds aanwezige bebouwingsbeeld.
Sport- en groengebieden
Het beleid is gericht op het beheer van de bestaande situatie. Bijzondere ontwikkelingen worden voor deze gebieden niet verwacht. Voor deze gebieden is een regulier ambitieniveau van kracht. Incidentele veranderingen worden mogelijk geacht, mits deze respect tonen voor het reeds aanwezige bebouwingsbeeld.
Beleid Mantelzorg en tijdelijke woonvoorzieningen (2009)
De gemeente heeft beleid vastgesteld om te voorzien in de in de samenleving gesignaleerde vraag naar mantelzorg, de huisvesting hierbij en tijdelijke woonvoorzieningen. Het realiseren van mantelzorg binnen een bestaande woning en of in een aangebouwd bijbehorend bouwwerk is vaak wel binnen de bestaande bestemmingsplanregeling mogelijk. Bewoning van een bijbehorend bouwwerk niet. Dit is nu door een afwijkingsmogelijkheid door het verlenen van een omgevingsvergunning in het voorliggend bestemmingsplan mogelijk gemaakt. Ook de mogelijkheid van een tijdelijke woonvoorziening is in voorliggend plan opgenomen. Hiermee is het recente beleid van de gemeente ten aanzien van deze vorm van 'zorgwonen' geïmplementeerd in het geactualiseerde plan van Stiens.
Structuurvisie-wonen "Woonvisie 2010-2015 (2011)
29 September 2011 is een nieuwe Structuurvisie wonen voor de gemeente Leeuwarderadeel vastgesteld. Deze volgt het "Woonplan gemeente Leeuwarderadeel 2005-2015" op. In de visie staan beleidskeuzes voor het wonen in de gemeente, concreet voor de komende 5 jaar (2010-2015), met een doorkijk naar 2020. De nieuwe woonvisie is in samenwerking met woningcorporatie WoonFriesland opgesteld.
In de woonvisie staan beleidskeuzes voor het wonen in de gemeente, concreet voor de komende vijf jaar (2010-2015) en met een doorkijk naar 2020. De woonvisie gaat in op meer dan woningen alleen: er wordt breed gekeken naar het thema wonen, welzij en zorg, leefbaarheid in de dorpen, betaalbaarheid van het wonen, duurzaamheid, samenwerkingskansen en sturingsmogelijkheden.
Aanloopgebied en locatie Aldi Stiens
In Stiens is de afgelopen jaren het aanbod van detailhandel toegenomen. De aanboduitbreidingen hebben tot gevolg gehad dat het ruimtebeslag van de detailhandel is toegenomen. In dat kader is de vraag gesteld of er aanleiding was om het centrumgebied ruimer te begrenzen. Aan een extern stedenbouwkundig bureau is vervolgens gevraagd te onderzoeken of het wenselijk is om het aanloopgebied uit te breiden waarbij ook de meest optimale situering van de Aldi supermarkt is bekeken.
De resultaten van dit onderzoek staan in Bijlage 2 Notitie aanloopstraten en locatie Aldi Stiens welke bij dit bestemmingsplan is opgenomen.
De gemeenteraad heeft op 20 mei 2010 ingestemd met de conclusies en aanbevelingen van deze notitie behoudens:
De reden hiervan is dat de Poiesz en de Lidl in het aanloopgebied met de bestemming “gemengd gebied”liggen. Het is niet logisch aan de Poiesz en de Lidl een centrumbestemming te geven omdat er dan geen sprake meer is van een aaneengesloten centrumgebied;
De reden hiervan is de directe relatie van het centrum met het open landschap. Dit is een ruimtelijke kwaliteit die kenmerkend is voor Stiens en bijna nergens anders voorkomt.
Conform de notitie is de bestemming “maatschappelijk” van de huidige bibliotheek en de bestemming “maatschappelijk” van de zuidkant van het Sint Vitusplein uitgebreid en is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarbij de bestemming “maatschappelijk” kan worden gewijzigd in de bestemming “centrum” om uitwisseling en/of verplaatsing van functies binnen het centrumgebied hier mogelijk te maken.