direct naar inhoud van 4.6 Externe veiligheid
Plan: Leeuwarden - Kalverdijkje
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0080.04012BP00-VG01

4.6 Externe veiligheid

Externe veiligheid gaat om het beperken van de kans op en het effect van een ernstig ongeval voor de omgeving door:

  • het gebruik, de opslag en productie van gevaarlijke stoffen (inrichtingen);
  • het transport van gevaarlijke stoffen (buisleidingen, wegen, waterwegen en spoorwegen);
  • het gebruik van luchthavens.

Het externe veiligheidsbeleid richt zich op het beperken van de risico's voor de burger door voornoemde activiteiten. Het externe veiligheidsbeleid is verankerd in diverse wet- en regelgeving. Voor het bestemmingsplan zijn de volgende besluiten relevant waaraan getoetst dient te worden:

  • Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi);
  • Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (cRNVGS);
  • Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb).

Risicobronnen kunnen worden opgesplitst in:

  • inrichtingen waar risicovolle activiteiten plaatsvinden;
  • transportroutes van gevaarlijke stoffen;
  • buisleidingen.

Binnen en in de directe nabijheid van het plangebied zijn risicobronnen gelegen waarvan de risicocontouren of het invloedsgebied zijn gelegen binnen het plangebied:

  • 1. Vervoer gevaarlijke stoffen over de weg

Over de Groningerstraatweg (N355) en de Anne Vondelingweg (N358) vindt vervoer gevaarlijke stoffen plaats. Dit vindt plaats op basis van de door de gemeente vastgestelde route gevaarlijke stoffen op grond van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen.

  • 2. Buisleidingen

In en langs het plangebied bevinden zich twee hoge druk aardgasleidingen. Hiervoor geldt dat op de plankaart een belemmeringenstrook van tenminste 4 meter aan weerszijden van de buisleiding moet worden aangehouden.

Bij brief van 11 november 2011 is Brandweer Fryslân gevraagd advies uit te brengen. Het advies is op 1 december 2011 ontvangen (zie bijlage 3) en bij de verantwoording van het groepsrisico betrokken. Voor deze verantwoording verwijzen wij u naar het “Advies Externe veiligheidsparagraaf inclusief verantwoording groepsrisico”, zoals opgenomen in bijlage 4.

Conclusie

Ondanks maatregelen ter verhoging van de veiligheid kunnen risico's nooit voor 100% worden weggenomen. Met behulp van het uitvoeren van de verantwoordingsplicht voor het groepsrisico en het brandweeradvies, heeft het bevoegd gezag zich uitgesproken over de aanvaardbaarheid van het restrisico. Met het vaststellen van het plan heeft de gemeenteraad verantwoord, dat het groepsrisico en de daaruit voortvloeiende consequenties voor de zelfredzaamheid en hulpverlening, maatschappelijk aanvaardbaar zijn. Geconcludeerd wordt, dat externe veiligheid geen belemmering vormt voor de haalbaarheid van voorliggend plan.