Plan: | Grou |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0055.BPGROU-OH01 |
Het dorp Grou, met bijna 6000 inwoners, is gelegen aan het Pikmeer en het Prinses Margrietkanaal. Grou is een geliefd dorp voor watersportliefhebbers. Grou ligt langs de A32 en heeft een station aan de spoorlijn Leeuwarden-Zwolle.
Wonen
De in dit bestemmingsplan opgenomen woongebieden zijn, met uitzondering van Oosterveld, gebouwd na de tweede wereldoorlog. Vanaf de kern breidde Grou zich steeds verder in zuidelijke richting uit. Zo volgden woningbouwontwikkelingen in de buurten Oosterveld (gebouwd tussen 1900-1935), Graalda, de Boeijer en Meinga elkaar op. Inmiddels wordt hard gewerkt aan een kwaliteitsverbetering van de oudere wijken in Grou (zoals de Prinsessenbuurt).
Werken
De bedrijventerreinen van Grou liggen aan de noordwestzijde van de kern (Biensma, Biensma II en Frisia). Vanwege de waterrijke omgeving zijn er gerenommeerde jachtbouwers en –verhuurders en onderhoudsbedrijven actief en zijn bedrijven werkzaam in de recreatie, dienstverlening en handel. Het meest noordelijke deel van de bedrijventerreinen, bedrijventerrein Frisia, valt buiten het plangebied van dit bestemmingsplan (bestemmingsplan Frisia onherroepelijk 8-1-2011).
Voorzieningen
Mede dankzij de verzorgingsfunctie voor de omringende dorpen, heeft Grou een behoorlijk voorzieningenniveau. Ook de belangrijke toeristische functie draagt hieraan bij. In de Detailhandelsstructuurvisie is de lijn uitgezet voor het doorontwikkelen van het centrum van Grou. Met de Horecanota wordt ingezet op versterking en hoogwaardige horeca in de kern. De voorzieningen op het gebied van sport zijn in Grou goed ontwikkeld.
Vaarwegen
Langs Grou lopen de volgende vaarwegen:
Beide vaarwegen vallen onder de regeling van de provinciale vaarwegenverordening.
Recreatie
Op recreatief gebied heeft Grou een lange traditie. Op korte afstand van Leeuwarden en door de ligging aan het Pikmeer ontstonden al vroeg in de 20ste eeuw toeristisch-recreatieve activiteiten aan de noordoostzijde van Grou. Yn 'e Lijte is één van de eerste recreatiecentra die in Friesland werd aangelegd. Het terrein was in eerste instantie een camping, later zijn daar de recreatiewoningen bijgekomen. Het gebied De Burd ligt ingeklemd tussen het Pikmeer en de Wijde Ee en het Prinses Margrietkanaal. Ook in dit gebied liggen recreatiewoningen. In de kern zijn meerdere jachthavens.
Toekomst gemeente
De gemeenten Boarnsterhim, Heerenveen, Skarsterlân, Súdwest-Fryslân en Leeuwarden werken gezamenlijk aan de herindeling van Boarnsterhim vanaf 1 januari 2014. Na de herindeling komt Grou bij de gemeente Leeuwarden.