Plan: | Almere Hout Noord |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0034.BP5ACPZ01-vg01 |
Het ruimtelijke concept van Almere Hout Noord faciliteert en versterkt de 'Wijk voor Initiatieven', zodat de wijk kan uitgroeien tot een echte woon- en werkwijk. Het plan heeft ruimte voor organische groei. Dit gebeurt binnen een sterke hoofdstructuur als ruimtelijk raamwerk, met brede groene stadslanen, een ontmoetingsroute en een robuuste waterstructuur. Deze hoofdstructuur ontsluit de wijk en de verschillende kleine buurten en verbindt deze met de rest van Almere en het omringende landschap.
De lagenbenadering
Het stedenbouwkundig plan is verankerd op zijn plek door een landschappelijke onderlegger in meerdere lagen. De lagen vormen samen de ruggengraat van de wijk. Zij zijn opgebouwd uit de volgende elementen:
De randen: menging en diversiteit
Aan de randen van de wijk en langs de hoofdstructuur zijn wonen en werken vervlochten en gemengd tot op microniveau. Buurtvoorzieningen zijn verspreid in dit fijnmazige netwerk.
De buurten
De opbouw van de buurten wordt bepaald door een aantal basisprincipes. Elementen als oriëntatie, sociale cohesie en veiligheid zijn daarbij leidend. Daarbinnen wordt op termijn en naar gelang de vraag geschoven met de diverse verkavelingsvarianten. De buurten hebben een sterke en heldere voorkant naar de ruimtelijke hoofdstructuur van de lanen. Binnen de buurten worden de voorkanten gericht op de ontsluitingen en buitenruimten. Deze ontsluiting is direct aangetakt op de naastgelegen lanen. De waterstructuur die door de gehele wijk loopt heeft een doorgaand karakter en is bepalend voor de opbouw van de buurt. Er kan mee geschoven worden, mits de doorstroming en aansluiting op de andere buurten gehandhaafd blijft. De verkavelingen grenzen waar mogelijk met de achterkanten aan de vaarten en tochten.
Wijkeconomie en voorzieningen
De belangrijkste ader van de wijk wordt de Nobellaan, die vanaf de verlengde Tussenring doorloopt tot de Hoge Vaart. Omdat de laan lang is, komen er twee concentratieplekken ('brinken') voor voorzieningen, die de laan herkenbaarheid en trekkracht geven. Het belangrijkste concentratiepunt voor commerciële voorzieningen en horeca is de Brink nabij de verlengde Tussenring. Commerciële voorzieningen zullen zich daarnaast vooral kunnen vestigen in de plint van de Nobellaan. Verder zijn enkele binnenstedelijke bedrijventerreinen opgenomen op strategische plekken in de wijk: grenzend aan en een overgang vormend met het bedrijventerrein Twentsekant en gelegen nabij de verlengde Tussenring. Op een deel van deze terreinen wordt ook een menging van bedrijvigheid met wonen mogelijk.
Markante gebouwen en iconen
Almere Hout Noord zal straks ook herkenbaar zijn door meerdere markante gebouwen die aansluiten bij het karakter van de wijk. Het Sluishuis is zo'n icoon; het is de plek waar het water straks de wijk binnenkomt en waar de overgang naar de Hoge Vaart wordt ervaren. Het Sluishuis biedt ruimte voor bijzondere functies, zoals een educatiecentrum voor duurzaamheid (experience point), een horecagelegenheid en appartementen op de verdiepingen.
Ook andere iconen vormen straks de herkenningspunten in de wijk, bijvoorbeeld de Buurtschuren en architectonische en landschappelijke uitingen zoals een groene poort of een markant gebouw op de Brink.
Laagbouw en hoogbouw
Het grootste deel van het woningprogramma wordt uitgevoerd als laagbouw. Deze zal dus in hoge mate het aanzien van de wijk bepalen. Ongeveer een kwart van het woningprogramma bestaat uit appartementen. De combinatie van voorzieningen en bedrijfsruimte met appartementen is daarbij een van de mogelijkheden. De meeste appartementen liggen aan de Nobellaan, langs de Hoge Vaart, de bosrand en aan de oostzijde van het plangebied. Op deze plekken bestaat de mogelijkheid om hoger te bouwen.
Aansluiting woonwijk en het bedrijventerrein Twentsekant
Bijzondere aandacht gaat uit naar de grenzen tussen het bedrijventerrein Twentsekant en de woonwijk en naar de doorgaande (langzaam) verkeersroutes door de woonwijk en het bedrijventerrein Twentsekant. De overgang tussen wonen en werken dient op een heldere en prettige manier vorm te krijgen. De korrelgrootte (bouwvolume) van de opstallen zal aan de zijde van de woonwijk in omvang 'S' oplopen naar korrelgrootte 'XXL' aan prominente zichtlocaties langs de rijksweg A6. Daarmee wordt de overgang van wonen naar bedrijven soepel vormgegeven.