direct naar inhoud van 5.1 Ruimtelijk concept
Plan: Grote Markt, Almere Stad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP2A06-oh01

5.1 Ruimtelijk concept

Structuur

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP2A06-oh01_0012.jpg"

functieverdeling

Functieverdeling

In het plangebied zullen de volgende functies te onderscheiden zijn:

  • horeca van alle categorieën in combinatie met andere functies zonder wonen;
  • horeca, alleen caterogie I in combinatie met andere functies met wonen;
  • voornamelijk woonfunctie;
  • pleinfunctie als evenemententerrein en ontspanningsplek.

Het kloppend hart van het gebied is de Grote Markt. Hier gebeurt hét: werken, wonen, winkelen en uitgaan.

Inrichting openbaar gebied

Het plein moet een aangename plek zijn in de stad. De combinatie van functies levert een breed scala van gebruikers, die 24 uur per dag door gaat. Dit vereist van het openbaar gebied dat het bestand moet zijn tegen intensief gebruik. Het huidige plein is 'opgebruikt' en kan een opknapbeurt gebruiken.

Het middendeel van het plein wordt opengehouden en de ruimtelijke objecten van het plein (b.v. zitmeubilair, bomen, lichtmasten) worden gelokaliseerd in het open middengebied. De permanente terrassen worden in de randen gemarkeerd met bestratingzones. In deze zones is ook ruimte voor noodzakelijk meubilair (b.v. afvalbakken, verkeersborden). Met deze opzet van het open middengebied wordt de allure van de grote maat gecombineerd met de menselijke maat van de randen.

Stedenbouwkundige randvoorwaarden

De ambitie is om de Grote Markt vorm te geven als een stedelijk plein. Een stedelijk plein dat zich met een verdere doorontwikkeling van de horeca nog meer kan ontwikkelen tot hét horecaplein van Almere. Daarnaast moet de Grote Markt als stedelijk plein ook ruimte bieden aan stedelijke evenementen en moet het een aangename plek zijn om te verblijven, te wandelen en te ontmoeten.

  • Een plein voor alle bewoners van Almere en met aantrekking voor de regio.
  • Een plein van allure met een hoog ambitieniveau qua inrichting.
  • Een multifunctioneel plein met meerdere gebruiksvormen; verblijven, terrassen, flaneren en ruimte voor evenementen.
  • Een duurzaam plein, waarin het multifunctionele karakter gekoppeld wordt aan een hoogwaardige materialisering en een tijdloos ontwerp en zo blijvend gewaardeerd wordt door de Almeerse bevolking.
  • Mooi maken en mooi houden betekent een goed beheer van het plein qua onderhoud en vervanging.
  • Goed beheer is ook regie over de kwaliteit van beeld en gebruik; eventuele aanpassingen aan het plein moeten met grote zorgvuldigheid en centrale coördinatie tot stand komen.

Terrassen

In het Handboek Ruimtelijke Kwaliteit (2006, SVP stedenbouw) worden voor de verschillende pleinen, ook voor de Grote Markt, terrassenplannen aangegeven. Het "Programma van Eisen, herinrichting van de Grote Markt" is het richtinggevend kader.

De basisindeling is als volgt: terraszones langs de gevel (gevelterrassen) met de mogelijkheid van gebouwde terrassen (permanente terrassen) en daartusen vrije loopzones en terrassen op het middendeel van het plein (middenterrassen).

  • De gevelterrassen bestaan uit een terraszone van 8 meter diep. In de zone zijn gebouwde elementen als permanente terrassen en markiezen mogelijk tot een diepte van maximaal 4,25 meter uit de rooilijn. Uitgangspunt is dat het terras, het interieur van het permanente terras en de horecagelegenheid vanaf het plein goed zichtbaar zijn en daarmee tot een volwaardig onderdeel in de beleving van het plein. De permanente terrassen zijn volledig op het plein georiënteerd en hebben een transparante gevel. De verdere uitwerking is in samenhang met de architectuur van het horecapand. Ook parasols, markiezen e.d. worden in deze zone toegelaten mits transparantie / zichtbaarheid vanaf het plein gewaarborgd zijn. De terrassen kunnen b.v. met warmtestralers zo langer gebruikt worden in alle seizoenen.
  • De loopruimtes langs de gevelterrassen zijn minimaal 5 meter breed.
  • Naast de loopstroken is er ruimte voor terrassen op het midden van het plein (middenterrassen).