direct naar inhoud van 6.2 Economische uitvoerbaarheid
Plan: De Wierden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP1N03-vg01

6.2 Economische uitvoerbaarheid

Grondexploitatie

Exploitatiegebied De Wierden

Op 18 februari 2010 heeft de gemeenteraad kennis genomen van de Ruimtelijke Visie De Wierden aan het Meer en ingestemd met de hoofdkeuzen die in deze visie zijn gemaakt. Tevens heeft de raad ingestemd met de grondexploitatie De Laren/De Wierden en de daartoe behorende deelexploitatie De Wierden met bijbehorende risicoparagraaf. Het plan wordt voor rekening en risico van de gemeente uitgevoerd. Over de ontwikkeling van de nieuwbouwprojecten zijn met de betrokken corporaties prestatieafspraken gemaakt die zijn verankerd in een uitvoeringsovereenkomst voor de integrale wijkaanpak 2012-2020. De vastgoedexploitatie van deze projecten is voor rekening en risico van de Alliantie en Ymere.

Hiermee is de grondexploitatie sluitend en is het bestemmingsplan De Wierden economisch uitvoerbaar.

Planschade

Burgemeester en wethouders kunnen een tegemoetkoming toekennen in de schade, die is veroorzaakt door een bestemmingsplan. Het gaat om schade die redelijkerwijs niet voor rekening van de aanvrager behoort te blijven en niet anderszins is verzekerd. Deze zogenaamde 'planschade' kan ontstaan door inkomensderving of waardevermindering van onroerende zaken.

Het is raadzaam om bij ieder bestemmingsplan vooraf in te schatten of het bestemmingsplan een oorzaak zou kunnen zijn voor planschade. Ook is het raadzaam om een risico-analyse te maken als schade aan de orde is. Het is ook mogelijk om privaatrechtelijke afspraken te maken over de vergoeding van planschade en voor wiens rekening deze is.

In de uitvoeringsovereenkomst voor de integrale wijkaanpak 2012-2020 zijn met de Alliantie en Ymere afspraken gemaakt met betrekking tot planschade. Partijen laten een planschaderisicoanalyse uitvoeren en zullen zich maximaal inspannen om de kans op en de hoogte van eventuele planschade te beperken.

Exploitatieplan

Op grond van artikel 6.12 Wro, lid 1 en 2 stelt de gemeenteraad bij de vaststelling van – onder andere – een bestemmingsplan een exploitatieplan vast voor gronden waarop een bouwplan is voorgenomen. Het moet gaan om een bouwplan omdat de effectuering van het kostenverhaal op grond van het exploitatieplan gekoppeld is aan de verlening van de bouwvergunning. In artikel 6.2.1 van het Bro is aangegeven wat onder een bouwplan moet worden verstaan, te weten een bouwplan voor:

  • de bouw van een of meer woningen;
  • de bouw van een of meer andere hoofdgebouwen;
  • de uitbreiding van een gebouw met tenminste 1.000 m2 of met een of meer woningen;
  • de verbouwing van één of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor woondoeleinden, mits tenminste 10 woningen worden gerealiseerd;
  • de verbouwing van één of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor detailhandel, dienstverlening, kantoor of horecadoeleinden, mits de cumulatieve oppervlakte van de nieuwe functies tenminste 1.000 m2 bedraagt;
  • de bouw van kassen met een oppervlakte van tenminste 1.000 m2.

De gemeenteraad kan besluiten geen exploitatieplan te maken (op grond van artikel 6.12 lid 2 Wro). Dit kan als:

  • het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de gronden anderszins is verzekerd;
  • het bepalen van een tijdvak of fasering niet nodig is;
  • het stellen van eisen, regels, of een uitwerking van regels niet noodzakelijk is.

In De Wierden zijn de gronden waarop nieuwbouw is voorzien eigendom van de gemeente, of zal de gemeente deze middels verwerving in eigendom verkrijgen. Kosten die gemoeid zijn met de transformatie van bestaande woningen en complexen zijn geen onderdeel van de grondexploitatie. Voor het verhaal van deze kosten op de corporaties geldt dat dit is verzekerd middels afspraken in de uitvoeringsovereenkomst voor de integrale wijkaanpak 2012-2020. Hiermee is er geen aanleiding voor het vaststellen van een exploitatieplan.